понеделник, 16 юли 2012 г.

"Зелена светлина" за гръцко-българския газопровод


"Зелена светлина" за гръцко-българския газопровод

Министерството на околната среда в Гърция е сметнало, че въздействието върху околната среда ще е слабо


Министерство на околната среда, енергетиката и изменението на климата в Гърция даде зелена светлина за изграждането на газопровод "България - Гърция", пише гръцкият вестник "Прото тема". Съгласно пътната карта по проекта се предвижда газопроводът да влезе в експлоатация през декември 2014 г. 


В становището на гръцкото министерство се посочва, че гaзопроводът ще има слабо въздействие върху околната среда, Подчертава се, че той не минава през зони в НАТУРА. Все пак преди да бъде започнат строежа трябва да се направи ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).

Дължината на газопровода е 180 км. От тях 30 км. ще бъдат на гръцка територия (от град Комотини до българо-гръцката граница). в България тръбата ще е с дължина от 150 км. до Стара Загора. Капацитетът й ще бъде 3 млрд. куб. метра газ годишно, като в бъдеще може да се увеличи до 5 млрд. куб. метра.

Проектът ще се осъществи от консорциума Interconnector Greece-Bulgaria (ICGB), който включва IGI Poseidon (EDISON (50%) и DEPA (50%)) и Българският енергиен холдинг (БЕХ). Общата индикативна стойност е 150-160 млн. евро.

Изграждането на гръцко-българския газопровод се счита за стратегически за страната, но също и за целия регион. Той трябва да позволи на България да получава газ от трети страни и да се намали зависимостта от "Газпром". Страната ни ще може да получава синьо гориво от Каспийския регион или втечнен природен газ от терминалите в Гърция. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания