понеделник, 30 юли 2012 г.

Коалицията в Гърция не постигна съгласие за новите икономии

Коалицията в Гърция не постигна съгласие за новите икономии

Политиците от управляващата трипартийна коалиция в Гърция днес не успяха да постигнат съгласие да съкращаване на разходите с 11.5 милиарда евро, каквито са  изискванията  на тройката международни кредитори, съобщи агенция „Новости".
Ако такова съгласие не бъде постигнато и Гърция не получи на 20 август поредния транш от финансова помощ, страната е застрашена от дефолт. Международните партньори отказват да отпуснат транша в случай, че Атина не направи очакваните бюджетни съкращения.
Днес премиерът Андонис Самарас прие лидерите на двете леви партии в коалицията Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис. На срещата присъства и финансовият министър Янис Стурнарас.
Председателят на ПАСОК Венизелос коментира, че новите мерки за икономии трябва да бъдат съобразени с това, че спадът в гръцката икономика се е казал по-голям от очакваното.
Според лидера на ДИМАР Фотис Кувелис гръцкото обществоне може да понесе още тежести.
Засега не е ясно кога ще приключат преговорите между коалиционните партньори.
От своя страна Янис Струнарас заяви след срещата, че експертите от тройката - ЕС, МВФ и ЕЦБ, които останаха в Атина след проведените през миналата седмица консултации,ще се задържат в гръцката столица „толкова, колкото е необходимо".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания