понеделник, 16 юли 2012 г.

Биопроизводството в България нарасна с 30%


Биопроизводството в България нарасна с 30%

90% от продукцията е за износ



През последната година производството на биопродукти в България е нараснало с 30%. Фермерите обаче не разчитат само на традиционните култури, а все по-често експериментират с отглеждането на екзотични плодове и зеленчуци, съобщи бТВ.
Първите и единствени засега биомаслини у нас растат край Кресна. Климатът е подходящ за това, а самите дръвчета се гледат лесно. Единственото, което притеснява собствениците е, че понякога у нас зимите са много по-тежки от тези в Гърция.
Маслините не са единственият екзотичен биопродукт, който се произвежда у нас. Тук, оказва се, виреят още артишок, цикория и китайското годжи бери. Несъмнено в този списък най-голяма екзотика внасят бизоните. В България е единствената биоферма за отглеждане на бизони в Европа.
Все още обаче 90% от произведените у нас биологични продукти, са за износ. "Изнасяме в повечето случаи биологично произведени суровини и те се връщат на българския пазар като продукти, преработени извън България", заяви Нели Вълева, младши експерт в отдел "Биологично земеделие" в Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
Страната ни изнася основно пшеница, мед, билки, плодове и млечни продукти. Основните пазари на родните биопродукти са Австрия, Германия, Швейцария, САЩ и Япония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания