петък, 20 юли 2012 г.

Премиерът не пожела да говори за мерките срещу кризата в Гърция преди вота на недоверие

Премиерът не пожела да говори за мерките срещу кризата в Гърция преди вота на недоверие 

Бойко Борисов

"Не виждам смисъл да го говорим, тъй като във вторник може вече да има друго правителство и вие ще го решите". Това обяви на няколко пъти министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

С този аргумент - че ще изчака да мине вота на недоверие, който ще се обсъжда във вторник и ще се гласува в сряда, Борисов не даде почти никакъв отговор на въпроса на левицата в парламентарния контрол за това какви мерки планира България при развитие на кризата в Гърция.

От левицата отбелязаха, че в България оперират гръцки банки и фирми, че има сериозна възможност да се задълбочи кризата в съседната ни страна и поискаха да знаят какви са плановете на кабинета.

Борисов отговори, че кризата се отразява безспорно, но България е стабилна, с най-ниски данъци, емитира външния дълг при добри условия, лихви и пазарите са приели тази емисия доста добре.

"След вторник ще кажа мерките", повтори отново той в отговор на допълнителни питания на социалистите.

Използвайки следващ въпрос, премиерът заяви, че с лидера на социалистите Сергей Станишев не му се дебатира, тъй като той е решил да върви към вот на недоверие. И пак посочи, че няма да обсъжда и дебатира с левицата доклада на Еврокомисията, тъй като предишното управление носи сериозна вина за негативните констатации.

С вас бих могъл да дебатирам закона за амнистията, който приехте, но вие решихте да внасяте вот, няма какво да дебатирам с вас, допълни министър-председателят.

Мая Манолова от левицата остро възрази срещу опитите та премиера да създава "внушения, че критиките се дъжат на закона за амнистията", приет 2009 г. от предишното правителство. Амнистията се отнася само до непредпазливи престъпление – не е нито за злоупотребата с публични пари, нито корупцията, организираната престъпност, не са непредпазливи престъпления, отбеляза Манолова.

Левицата щяла да поиска справка от прокуратурата за всички 458 прекратени по този закон наказателни дела, за да се види, че те не са били умишлени престъпления.

"Аз само прочетох написаното в доклада, без моя интерпретация", отговори Борисов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания