вторник, 17 юли 2012 г.

Дянков: Има основания лихвите да паднат


Дянков: Има основания лихвите да паднат

Финансовият министър изтъкна, че очаква този процес да се изяви особено есента



"Има реални основания лихвите по кредитите да паднат", каза финансовият министър Симеон Дянков. Той коментира темата на съвместен брифинг с новия изпълнителен директор на Еворпейската банка за възстановяване и развите Сума Чакрабарти, който от своя страна похвали финансовата дисциплина на страната ни.
„Освен еврооблигацията в последните десетина дни сме свидетели на няколко други положителни тенденции, които показват по-цялостно сваляне на лихвите в банковия сектор. Например от миналата седмица облигацията ни, тринайсетката, тази, която януари подменяме, вече се продава на отрицателна лихва. С други думи банкерите я държат, макар че ние не им плащаме, а те плащат на държавата или други инвеститори, за да я държат, както са и германските бундове. Това досега не се е случвало в историята на България. Вчера видяхте дестгодишните ни на вътрешния пазар облигации – рязко спадане на лихвата. Това няма начин да не доведе и до намаляване на общите лихви в банковия сектор", каза Дянков, цитиран от Дарик.
Финансовият министър изтъкна, че очаква този процес да се изяви особено есента, но има някои начални изяви особено в последната седмица.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания