понеделник, 30 юли 2012 г.

Париж иска спасителния фонд за еврозоната да е 1 трилион евро

Париж иска спасителния фонд за еврозоната да е 1 трилион евро

Франция иска спасителния фонд за еврозоната да бъде увеличен на един трилион евро.
Това заяви френският финансов министър Франсоа Бароан ден преди срещата на финансовите министри от еврозоната в Копенхаген.

Това е позицията, която ще защитавам в името на Франция", каза Бароан за бизнес радиото BFM, въпреки че германският канцлер Ангела Меркел обяви, че е възможно увеличаване капацитета на фонда до 700 милиарда евро.

След месеци на отчаяни преговори и международен натиск финансовите министри от еврозоната ще участват на двудневна среща в Копенхаген на която ще търсят решение за увеличаване капацитета на спасителния фонд срещу финансовата криза.

Германия, най-големият дарител на фондовете, иска да бъдат комбинирани Европейският фонд за финансова стабилност, който е предназначен за Португалия, Гърция и Испания и в който има 200 милиарда евро с Европейския механизъм за стабилност - 500 милиарда евро.

На хартия ще има 700 милиарда евро, но в действителност 500 милиарда евро, тъй като 200 млрд. са предназначени за Гърция, Ирландия и Португалия.
Има и друго предложение да бъдат вкарани други 240 милиарда евро в Европейския фонд за финансова стабилност.

Защитната стена е малко като ядрената опция във военния план, тя е за разубеждаване, а  не да се използва", каза Бароан.
Естествено ние искаме да бъде увеличен колкото е възможно", изтъкна той, допълвайки, че високата стена рефлективно води до по-малък риск за страните при атаки на спекулаторите на пазарите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания