петък, 27 юли 2012 г.

Цените на хляба засега остават стабилни


Цените на хляба засега остават стабилни

1,24 лв./кг е средната цена на едро на бял хляб за страната



Цените на хляба остават стабилни засега, показват данни на министерството на земеделието и храните (МЗХ) за юли. Към края на месеца средната цена на едро на бял хляб за страната е 1,24 лв./кг, а тази на дребно – 1,37 лв./кг.
Те са съответно с 0,01 и 0,02 лв./кг. по-високи спрямо средните за предходния месец. Тези цени обаче са с 3-4% по-ниски в сравнение със средните за месец юли миналата година.
Себестойността на крайния продукт в значителна степен зависи от цената на пшеницата и нейните качества, които влияят на рандемана на брашната и неговите хлебопекарни качества, се казва в анализа на земеделското министерство.
От там уточняват още, че по експертна оценка, към момента себестойността на хляба възлиза на около 1,03 лв./кг. Суровините, в това число брашното, формират около 53% от тази себестойност, а електрическа енергия, газ и нафта – общо около 8%. Останалата част са други разходи, като за заплати, осигуровки и др.
По предварителни данни на областните дирекции „Земеделие” към МЗХ, към 23 юли са ожънати 9,72 млн. декара с пшеница, което представлява близо 90% от площите. Общият добив на пшеница до момента възлиза на 3,92 млн. тона, при среден добив за страната 404 кг от декар. Предвид тези данни се очаква производството на пшеница от тазгодишната реколта да достигне около 4,1 – 4,3 млн. тона, което е едно сравнително високо ниво, близко до това от реколта през миналата година.
Прогнозираното производство на пшеница от реколта през тази година, в комбинация с преходните запаси от предходната реколта, които се оценяват на около 300 – 350 хил. тона, ще е напълно достатъчно за задоволяване на вътрешните потребности и ще създаде потенциал за реализиране на значителен износ през пазарната 2012/13 година. Средногодишното потребление на пшеница в страната е в порядъка на 1,7-1,8 млн. тона, от които 1,1 млн. тона за производство на брашна за хляб и хлебни изделия.
По данни на „Система за агропазарна информация” ЕООД (САПИ), средните разходи за производство на пшеница от реколта 2012 са около 120 – 130 лв./дка, а средната себестойност на тон пшеница около 300 – 320 лв.
Настоящата изкупна кампания стартира при ценови нива от около 320-340 лв./тон хлебна пшеница за различните региони на страната. В рамките на месец юли се регистрира постепенно повишение на изкупните цени на хлебната пшеница, до средно 421 лв./тон за страната. Повишението е по-чувствително през втората седмица на месеца и по-плавно през последните две седмици. Средната изкупна цена за юли е 392 лв./тон, като бележи ръст от 8% спрямо предходния месец и 23% спрямо месец юли 2011 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания