вторник, 31 юли 2012 г.

Масово бягство на пари от Испания


Масово бягство на пари от Испания

Близо 163 млрд. евро са били изтеглени от страната през първите пет месеца на годината




Централната банка на Испания обяви днес, че близо 163 млрд. евро са били изтеглени от страната през първите пет месеца на годината.
Само през май изтичането на капитали от Испания е достигнало 41 млрд. евро спрямо отлива от 9.5 млрд. евро през същия месец на миналата година.
От данните е видимо, че международни инвеститори нямат доверие в Испания, където рецесията се задълбочава, а правителството бе принудено да поиска от европейските си партньори помощ за стабилизиране на банковия сектор,
Задълбочават се и икономическите проблеми на автономните испански области, за което активно помага и правителството, което съкращава разходи, опитвайки се да намали фискалния дефицит от 8.9 процента.
Днес властите в провинция Каталония отчетоха дефицит от 400 млн. евро и обявиха, че до септември спират плащанията към болници и старчески домове.
Каталония е най-голямата местна икономика в Испания и провинцията с най-големи задължения - близо 43 млрд. евро. След нея по дълг се нареждат Валенсия /21 млрд. евро/ и Мадрид /16 млрд. евро/.
С най-високата безработица в Европа, борещата се с рецесията испанска икономика изглежда все по-близо до гръцкия сценарий. При това проблемите на Испания са далеч по-сериозни. Имотният балон в страната все още не се е спукал, а за всички е ясно, че го има. Освен това за разлика от Гърция, испанската икономика е сред най-големите в глобален мащаб и четвърта по големина в еврозоната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания