вторник, 3 юли 2012 г.

Поскъпването на тока можеше да е 5%


Поскъпването на тока можеше да е 5%

По-голямото увеличение се дължи на „зелената енергия”, каза Делян Добрев



Ако не беше зелената енергия, поскъпването на тока щеше да е едва с 5 процента. Това включва всичко останало – квоти за въглеродни емисии, дългосрочни договори към американските централи, всички останали разходи. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред Нова телевизия.
„8% се дължи на зелената енергия и е много важно да стане ясно на хората защо се появи тази зелена енергия в България”, посочи Добрев.
Той допълни, че дългосрочните договори с ЕРП-та, с американските централи, със „Софийска вода” хипотетично е възможно да има поскъпване на тока, но това означава, че трябва да се платят неустойки за направените инвестиции, поради което това не е лесна тема за решаване.
Министърът разясни, че когато са подписвани тези договори е нямало изискване на Европейския съюз да не се подписват такива, а сега има.
„Европейският съюз вече има законодателство, което не позволява дългосрочните договори. За съжаление, когато ние сме поели този ангажимент 2001 година, тогава е нямало такова изискване и ние наследяваме едни договори, които сега започваме да плащаме. Това е важно. Те не са плащани от 2001 година досега, а започнахме да плащаме за тези централи миналата година”, допълни министърът.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания