събота, 14 юли 2012 г.

Силно земетресение от 4,5 разклати София

Силно земетресение от 4,5 разклати София 

Възможно е през следващите часове да има вторични трусове с по-малка сила


Земетресение бе усетено в столицата в 15.50 часа.
Няма данни за щети. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН трусът е бил с магнитуд 4,5 по Рихтер, на 20 км западно от София и на 7 километра от Перник, на 1,2 км дълбочина.
Най-силно трусът е усетен в посока пернишките села Мещица и Витановци, заяви кметът на Перник Росица Янакиева. По думите й към момента няма сигнали за нанесени щети.
Земетресението е усетено в София, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Кюстендил, Самоков, Монтана. 
Епицентърът е в същия район, където по-рано през годината серия от силни земетресения нанесоха материални щети на много сгради в Перник и Радомир, и околните села.
Възможно е през следващите часове да има вторични трусове с по-малка сила.
В нощта на 21 срещу 22 май силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер беше усетено в България. Трусът бе регистриран в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км запад - югозапад от Перник. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в земната кора.
Силното земетресение от 22 ри май бе последвано от серия вторични трусове, най-силният от тях бе регистриран в 4.31 ч. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Около 05.15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер.
В следващите дни и седмици в района на Перник и София бяха регистрирани десетки затихващи трусове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания