понеделник, 2 юли 2012 г.

Купуват облигациите ни с 4,48% лихва


Купуват облигациите ни с 4,48% лихва

Това обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в Берлин


"70% от финансирането на родните облигации на стойност 1 млрд. евро, изтъргувани днес, идва от немскоговорящи страни - Германия, Австрия и Швейцария". Това обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в Берлин, съобщи агенция Стандарт нюз. "Интересът към ценните ни книжа е бил много голям и те са били резервирани пет пъти", обясни той.
Облигациите са изтъргувани с лихва от 4,48% докато прословутият дълг на Милен Велчев е бил взет при лихва от 7,5%. Лихвата ни е по-ниска отколкото на две трети от европейските държави.
"Немски компании искат да произвеждат части за коли у нас", съобщи пък икономическият министър Делян Добрев, който представи на бизнесфорум възможностите за инвестиции в България. Най-близко до реална сделка е компанията "Берхер", която иска да изгради завод за климатици в Пловдив.
Над 70 немски компании присъстваха на срещата с родния бизнес. Като резултат се очаква у нас да бъдат вложени милиони левове в областта на строителството, производството, високите технологии. "В "София Тех парк" ще се даде възможност на стартиращите фирми да започнат евтино работа, вместо както досега да наемат апартаменти в разпадащи се кооперации, а от съседните жилища да мирише на кебапчета", каза Плевнелиев.
Във визитата не липсваха и куриози. В презентацията на Хумболтовия университет знамето на България бе показано със стария герб с петолъчката над лъва.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания