четвъртък, 5 юли 2012 г.

Производители: На ръба на оцеляването сме


Производители: На ръба на оцеляването сме

Вероятността цените отново да се повишат е минимална, казват хлебари, млекари и месопреработватели



„Промишленият ток в цял свят е по-евтин от битовия, у нас обаче не е така“, каза пред бТВ Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите. По думите му цената на тока се калкулира в крайния продукт и така потребителите са тези, които поемат тежестта.
„Най-големият проблем е ставката на ДДС. В Англия и Полша например ставката за хранителните стоки е 0%. Това се отразява на цената в магазина - идва вноса, който измества българските фирми и те фалират“, каза Димитър Зоров от Асоциацията на млекопроизводителите.

Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, пък съобщи, че доставните цени на хляба за последните години не са променили, независимо че има скок в осигуровките, лихвите по кредитите и цената на горивата.
Зоров също потвърди, че за година и половина цените не са били повишавани независимо от скока на горивата. Вероятността цените отново да се повишат е минимална, тъй покупателната способност на българите е много ниска.
Според Кирил Вътев месните продукти се оскъпяват с половин процент, заради повишаването на тока с 13%. Той допълни, че всички производители са на ръба на оцеляването.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания