понеделник, 2 юли 2012 г.

Индустрията дава цените на тока на съд


Индустрията дава цените на тока на съд

След строителния, ще се пукне и енергийният балон, казва председателят на БФИЕК Константин Стаменов


Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори ще даде  на съд 16 процентното увеличение на цената на тока за бизнеса.  Ще направим възможното да омекотим удара по бизнеса, заяви Константин Стаменов, председател на БФИЕК.
„В Закона за енергетиката пише, че трябва цените да са поносими. А последното поскъпване е непоносимо за бизнеса.”, обясни Стаменов.
11, 37 лв. на МВтч увеличение само от такси – за зелена, кафява енергия, компесационна такса за скъпите централи -  прави 40 млн.лв. повече разходи годишно. В съчетание с едни от най-високите цени на природен газ в Европа, към цената на който, сега беше включен и акциз, се добавят още милиони левове повече разходи.
„Ще обжалваме в съда. Предполагам, че всички браншови и работодателски организации, Българската стопанска камара... ще ни подкрепят,” е категоричен Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните електроенергийни консуматори.  
Това се случва в условия, при които фирмите от години търпят загуби и едва оцеляват..., каза Стаменов и продължи: „ Ангел Семерджиев не е наясно какво е това индустрия . Видя се какво стана със строителния балон, сега стоят празни хотели...
Ако си здравомислещ инвеститор, какво ще правиш, ако и енергийният балон се спука? Да кажем, че е излъгал банка да му даде кредит, построи фотоволтаичтия парк, а балонът се спука  и банката му вземе централата? Хората ще останат без работа...
Финансовият министър Симеон Дянков, щял да  дава  по 32 лева на месец на бедните. Ще правим икономика на социално бедни. Ще убием икономиката. За съжаление всички политици, които идват в последните години са все  от този калибър...., коментира Стаменов.
Помощи по 35 лева. Вместо да си счупят краката да направят всичко възможно икономиката, фирмите да работят...хората да имат работа.
Слушам Станишев, че ако построели  АЕЦ Белене нямало да се увеличи токът, заради  зелената енерия. А докато построят „Белене” какво ще стане?
„Белене” ще плащаме, „Цанков камък” ще плащаме...
Товарът в електроенергийната система е 3000 Мвт през нощта и 5000 Мвт денем, а те направили 600-700 МВт фотоволтаици ....Това ако не е лудост...”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания