вторник, 10 юли 2012 г.

Строят руската част на „Южен поток”


Строят руската част на „Южен поток”

Разрешителното се очаква да бъде получено през септември



Строителството на газопровода „Южен поток” на руска територия започва. Това съобщи губернаторът и министър на промишлеността и енергетиката на Ростовска област Александър Гребенщиков, цитиран от РИА Новости. Проектът предвижда тръбопроводът да тръгва от Русия и по дъното на Черно море ще стига до Европа.
Целта на проекта е да диверсифицира руските газови доставки в Европа. Очаква се газопроводът да струва около 15,5 млрд. евро, а капацитетът да е 63 млрд. куб. м годишно. Пускането му в експлоатация е планирано за декември 2017 г.
През територията на Ростовска област ще минават 646 километра по две направления на тръбопровода.
Цената на инвестицията в тези трасета ще е около 130 млрд. рубли, каза представителят на „Газпром” Леонида Чугунов.
На руска територия проектът ще се изпълнява от дружеството „Питер Газ”. По думите на неговия представител Олега Сергеева в областта вече са проведени проектно-изпитателни дейности, направена е екооценка и през август се очаква да бъдат оформени договорите за аренда на земата, през която ще минава газопроводът. Разрешителното за строителство се очаква да бъде получено през септември, като октомври трябва да започнат строително-монтажните работи и полагането на тръбите.
Първият участък с дължина от 200 км се планира да бъде присъединен към действащите газопроводи и да се пусне в експлоатация през декември 2014 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания