четвъртък, 5 юли 2012 г.

Драги оправда свалянето на основната лихва


Драги оправда свалянето на основната лихва

Според президента на ЕЦБ еврозоната е изправена пред много рискове


Инфлационният натиск е намалял. В същото време икономическият ръст в еврозоната продължава да е слаб, с продължаваща несигурност, която тежи на доверието и настроенията. Така президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обясни решението си да се намалят до рекордно ниски нива основната лихва и лихвата по овърнайт депозитите. 

От думите му стана ясно още, че има изобилие от паричен ресурси и това е причината ЕЦБ да се нуждае от по-малки обезпечения, когато отпуска заеми.

Според него икономиката на еврозоната е изложена пред много рискове. "Основният сценарий на ЕЦБ не се е променил, въпреки, че рисковете пред сбъдването на този сценарий сега се материализират", призна Драги.

Преди месец Драги обяви, че свалянето на лихвата не би помогнало по никакъв начин. За сметка на това повечето европейски лидери настояваха именно за такива мерки, с които да се помогне допълнително на европейските банки.

По време на днешното заседание на борда на директорите беше взето решение основната лихва да бъде намалена с 0.25% до 0.75%, а лихвата по овърнайт депозитите (еднодневни депозити) беше свалена от 0.25% на 0%.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания