неделя, 1 юли 2012 г.

120 млрд. евро спасяват затъващите в ес


120 МЛРД. ЕВРО СПАСЯВАТ ЗАТЪВАЩИТЕ В ЕС

Лидерите на ЕС съгласуваха Пакта за растеж на стойност 120 млрд. евро, съобщи председателят на Европейския съвет Херман Ван Рампой. Пактът бе предложен от Германия, Франция, Италия и Испания. В него се съдържат мерки, които трябва да подпомогнат на засегнатите от рецесията държави от Еврозоната да възстановят икономиките си и да създадат работни места.
Срещата беше съпроводен със скандал и опит от страна на Италия и Испания да извият ръцете на останалите държави в ЕС. Рим и Мадрид заплашиха да блокират „всичко”, ако не получат незабавна помощ от еврозоната за сваляне на доходността по техните облигации. Британският премиер Дейвид Камерън напусна срещата в Брюксел в 1 часа местно време в нощта срещу петък, заедно с девет други лидери от ЕС, докато 17-те лидери от еврозоната продължиха извънредното съвещание, опитвайки се да преодолеят безизходицата.

Италианският премиер Марио Монти предупреди, че преговорите ще бъдат блокирани, освен ако ЕС не мобилизира своите спасителни средства, за да гарантира италианските и испанските облигации. Нападателната тактика на Рим и Мадрид заплашваше да дерайлира ключовите двудневни преговори за въвеждане на пакет стимули, полагайки основите на по-дълбока икономическа интеграция, която да предотврати разпад на еврозоната. В изненадващ ход италианският премиер Марио Монти и испанският му колега Мариано Рахой настояха, че всяко споразумение за пакет от мерки за стимулиране на производството трябва да бъде обвързано с незабавни мерки за намаляване на повишаващата се доходност по облигациите.
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Монти и Рахой са го предупредили за тяхната позиция, въпреки че и двамата лидери са подкрепили пакта за растеж на срещата в Рим с германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица. Пристигайки на срещата, френският президент откри враждебните действия с Германия, обявявайки, че е на страната на Испания и Италия.
Испания настоява за получаването на директна помощ за рекапитализирането на банките, а Италия иска приемането на мерки за съкращаването на доходността по облигациите на кризисните страни от еврозоната.
В крайна сметка Италия и Испания оттеглиха възраженията си за пакта за растеж, след като се пребориха в пакта за растеж да бъдат включени мерките, изискани от тях, насочени към облекчаване на пазарите.
Последният проблем, който разделя Европа, е решението за обединяване на дълга на еврозоната – ход, който може да възвърне доверието на скептичните инвеститори. Германският канцлер е категорично против Ангела Меркел. Тя подчерта, че това може да се случи, само ако Брюксел получи повече правомощия за контрол над държавните бюджети.
В крайна сметка единственото сигурно, за което се договориха евролидерите е пакетът за финансиране на икономиката в размер на 120 млрд. евро, който да бъде насочен към най-уязвимите държави. Това включва 10 млрд. евро увеличение на капитала на Европейската инвестиционна банка, което се очаква да повиши общия капацитет за отпускане на заеми на 60 млрд. евро; пренасочване на 60 млрд. евро от неизразходвани структурни фондове за подпомагане на малките предприятия и създаване на младежка заетост; пилотно стартиране на проектни облигации на ЕС на стойност 4,5 млрд. евро за инфраструктурни подобрения с акцент върху енергетиката, транспорта и телекомуникациите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания