петък, 13 юли 2012 г.

Петролът поскъпна над $101 за барел


Петролът поскъпна над $101 за барел

Очакванията за китайски стимули движат пазар нагоре



Цената на петрола продължи да поскъпва и по време на днешната сесия, като тенденцията се запазва за трети пореден ден. На борсата в Лондон сорт "Брент" се търгува за 101.3 долара за барел, което е ръст от 1%. Американският лек суров петрол поскъпна също с толкова до 87 долара за барел.

Оптимизмът на пазара дойде в началото на европейската сесия, заради спекулациите, че Китай ще предприеме действия за стимулиране на икономиката си. Азиатската държава регистрира най-ниския икономически ръст за последните три години - 7.6% за второто тримесечие. 

"Все повече се прокрадва чувството, че ще станем свидетели на някакъв стимулиращ план от страна на Китай, след което ще станем свидетели на силен икономически ръст на страната през втората половина на годината и засилено потребление на гориво", коментира Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

В началото на юли Народната банка на Китай вече предприе действия в тази посока, като намали отново основната лихва. През миналата седмица премиерът Вън Дзябао обяви, че трябва да се предприемат политики за фина настройка на икономиката.

Китай е вторият най-голям консуматор на петрол, затова вниманието в тази посока е толкова голямо. Дневно икономиката потребява 9.76 млн. барела дневно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания