четвъртък, 19 април 2012 г.

Евродепутати не дават да отпаднат данъчните облекчения за дизела


Евродепутати не дават да отпаднат данъчните облекчения за дизела

Автор: РОЙТЕРС
Британски шофьори на камиони протестират пред парламента в Лондон срещу покачването на цените на горивата.
Европарламентът се противопостави вчера на отпадането на данъчните облекчения за дизеловото гориво, съобщиха от неговата пресслужба.
"Неутралността" не трябва да бъде прилагана по начин, който да отнеме данъчното предимство на дизела спрямо петрола, смятат мнозинството от депутатите. Те гласуваха по предложението на Еврокомисията за реформиране на енергийното данъчно облагане. То предвижда отпадането на данъчните предимства, каквито съществуват в много държави.
Евродепутатите приеха необвързваща позиция с 374 гласа "за", 217 "против" и 73 въздържали се. Те отправиха преоръка към Европейския съвет, който трябва да вземе единодушно решение, преди да настъпи каквато и да било промяна.
Докладчикът, люксембургската депутатка Астрид Лулинг от Европейската народна партия, смята, че данъчната неутралност ще доведе до скок на цените на дизебовото гориво.
Еврокомисията предлага енергийните данъци дда имат два компонента. Единият трябва да е свързан с емисиите нае въглероден диоксид. Другият е свързан с енергийното съдържание на продуктите. Целта е да се подкрепи борбата на ЕС с климатичните промени, да бъде стимулирано използването на възобновяеми източници, технологичното обновяване и инвестициите в зелената икономика.
Депутатите подкрепиха също така възможността страните от ЕС да прилагат намалена данъчна тежест и дори нулеви ставки за определени сфери като например земеделието и горите. Според текста обаче подобни политики трябва да бъдат обвързвани с енергийната ефективност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания