петък, 27 април 2012 г.

Първи в ЕС получаваме газ от Азербайджан


Първи в ЕС получаваме газ от Азербайджан


Първи в ЕС получаваме газ от Азербайджан
Бойко Борисов разговаря с президента Илхам Алиев. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
България ще е първата страна от Европейския съюз, която ще получи газ от Азербайджан. Това уверение получи премиерът Бойко Борисов от президента Илхам Алиев при официалното посещение на българската правителствена делегация в Баку, което започна вчера. За ангажимента на Алиев съобщи правителствената информационна служба.
Количествата газ не бяха уточнени, както и кога ще стартират доставките. Те ще минават през южния газов коридор. България първо трябва да изгради междусистемните си връзки с Турция и Гърция. Други договорености не бяха съобщени. Президент и премиер обаче са се съгласили, че отношенията между двете държави вървят към "практическо реализиране". Възможности за това дават селското стопанство, секторът на информационните технологии, търговията и туризмът. Конкретните договорености са оставени на ресорните министри, които ще имат двустранни срещи с азербайджанските си колеги.
От правителството не бе дадена предварителна информация за посланията на Борисов за срещата му с президента Алиев. Но още при визитата си в Грузия преди три седмици премиерът ни лансира идеята бъдещите доставки на газ от Азербайджан да стигат до нас през Грузия и Черно море. Той я разви и завчера пред председателя на ЕС Херман ван Ромпуй, който бе гост в България.
Подписаните до момента между България и Азербайджан документи в областта на енергетиката предвиждат пренос на не по-малко от 1 млрд. куб. м газ годишно от момента, в който бъдат готови междусистемните ни връзки с Гърция и Турция.
Преди срещата с президента Алиев Бойко Борисов разгледа с повишен интерес огромна карта на азербайджанските газопроводи. "Виж там докъде стига газопроводът. Но не и към нас. Не виждам пунктирче", заяви българският премиер при обиколката си във Фонда на приятелите на културата на Азербайджан "Гейдар Алиев". Там бе първата спирка от официалното му посещение в Баку след посрещането му с военни почести на летището.
Във фонда Борисов и българската делегация бяха разходени из огромната експозиция - преглед на управлението на покойния Алиев-баща. Изложена е дори дипломата му от 1939 г., попълненаот горе до долу с отлични оценки. "Виж хората с какво се гордеят! Не като тебе", подметна Борисов на стоящия наблизо земеделски министър Мирослав Найденов, който също е в делегацията заедно с колегите си Делян Добрев и Ивайло Московски.
Борисов имаше там планирана среща със съпругата на президента Илхам Алиев - Мехрибан Алиева, която е и ръководител на организацията. Тя обаче не се състоя поради размествания в програмата. В книгата за посвещения на фонда премиерът написа: "Пожелавам много успехи на азерите!".
За днес са предвидени разговорите на премиера с азербайджанския му колега Виктор Расизаде, както и двустранни срещи на министрите.
В делегацията са и представители на бизнеса, сред които председателите на КРИБ Огнян Донев и на Българската търговско- промишлена палата Цветан Симеонов, представители на известни фирми за транспортни услуги, млечни продукти, птиче месо, козметика.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания