петък, 27 април 2012 г.

Тотю Младенов: С поне по 20 лева на година ще расте минималната заплата


Тотю Младенов: С поне по 20 лева на година ще расте минималната заплата

Тотю Младенов: С поне по 20 лева на година ще расте минималната заплата
В последните години доходите ни се замразиха, но въпреки кризата, има макар и малко повишение. Нашето желание е да има по-голям брутен вътрешен продукт и по-високи доходи. Минималната работна заплата ще се увеличава с минимум по 20 лева на година до 2015 година. Може и да е с повече, но това зависи от ръста на производителността. Това каза Тотю Младенов тази сутрин пред bTV.

Пенсиите ще растат с темпото на инфлацията. Сега тя беше 2%. По отношение на безработицата, министърът каза, че вече 2000 млади хора стажуват, а повече от 20000 безработни са назначено в общински предприятия в редица общини.

На въпрос дали ще се криминализира умишленото фалиране на фирми и изпращането на стотици работници на улицата, Младенов се измъкна така: „ Всички работодатели са длъжни да изпълняват закона". Никъде няма наредба за криминализиране на такъв акт. Когато една фирма изпадне в несъстоятелност, управителят е длъжен да подаде декларация за това в 30-дневен срок.
По отношение на казуса, че много възрастни хора се развеждат, за да получават енергийни помощи, отговорът на Тотю Младенов бе: "Така са решили, така са направили".

Социалният министър обяви, че работи по въпроса майчинството да се увеличи от 16 на 20 седмици, като през този период майката да получава по 90% от работната си заплата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания