вторник, 24 април 2012 г.

Делян Добрев: Парите за АЕЦ „Белене" са похарчени отдавна


Делян Добрев: Парите за АЕЦ „Белене" са похарчени отдавна



Делян Добрев: Парите за АЕЦ „Белене" са похарчени отдавна
Парите за АЕЦ „Белене" са похарчени отдавна, защото е поръчано оборудване за нея, без да има разрешение за строителство и сега си плащаме кредита за това, каза пред Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.
Най-песимистичната цена, която ще трябва да платим за Белене" е 10,35 млрд. евро, според доклада на HSBC, обясни още министърът.
Според него освен, че „Белене" е по-скъпа от това, което ни се показваше, ние нямахме никакъв план за нейното изграждане.
HSBC в доклада си дава конкретна цена на електроенергията, която би произвеждала АЕЦ „Белене" 75 евро на мегават, което е 150 лв.
Цената на горивата в България ще се стабилизира и ще запази сегашните равнища, категоричен беше министър Добрев. Той обясни, че високите цени идват от стойността на петрола на международните пазари и високата цена на акцизите в Европейския съюз.
Мерките, които предлага Валентин Златев за намаляване цената на гривата са временни и няма да решат генерално проблема, обясни Добрев. Той каза още, че картелът при определянето на цената на горивата е нещо опасно, но държавата има механизми, с които това да бъде наказано строго.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания