вторник, 24 април 2012 г.

Унгария се отказва от „Набуко”, иска „Южен поток”


Унгария се отказва от „Набуко”, иска „Южен поток”


Унгария се отказва от „Набуко”, иска „Южен поток”
Орбан посочи, че проектът има проблеми с реализацията и заради това MOL се отказва от него. Карта: БГНЕС
Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че унгарската компания MOL се отказва от проекта за газопровода „Набуко”.
Проектът „Набуко" има за цел да достави каспийски газ през Турция за ЕвропаБългария също е заявила участие в този проект. Идеята е да се получат алтернативи на руските газови доставки. „Набуко” се смята за централен проект по Южния газов коридор.
По време на посещение в Брюксел в понеделник Орбан посочи, че проектът има проблеми с реализацията и заради това MOL се отказва от него, съобщи Интерфакс, цитирана от „Фокус”.
От унгарската енергийна компания посочват, че има много неопределеност около проекта „Набуко” и това не може да бъде пренебрегнато, а стойността на газопровода, който трябва да доставя „синьо гориво” вЕвропа от Каспийския регион, непрекъснато се увеличава.
Официалният представител на „Набуко” Кристиан Долезал посочи, че до момента няма информация за излизането на MOL от проекта. В понеделник Орбан заяви, че Русия проявява все по-голяма активност за реализацията на проекта „Южен поток”, който трябва да минава през Унгария.
За Унгария има „прости икономически причини в полза на участието в руския проект”, посочи Виктор Орбан.
В началото на месеца българското правителство обяви газопровода „Набуко” в отсечката, която ще бъде изградена на територията на България, за национален обект.
По този начин ще се облекчат административните процедури по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти за реализацията на проекта и самото строителство на газопровода.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания