вторник, 24 април 2012 г.

Жена не намира работа, защото е „мръсна циганка”


Жена не намира работа, защото е „мръсна циганка”


Жена от ромски произход не може да си намери работа вече няколко месеца заради цвета на кожата си.
„Ще чистиш, мръсна циганка", са думи, които ръководителят на Галя Бенкова е отправял към нея на последното й работно място, разказа тя пред бТВ.
Обидите дошли от нейният ръководител в печатница. След като се оплакала обаче, той бил уволнен.
Галя призна, че често е наричана „циганка" на работното си място, чувала по свой адрес и призива „циганите на сапун”.
В един от опитите си да започне да се труди ромката получила предупреждение по телефона – ако е циганка или туркиня, да не ходи изобщо на интервю.
„В последните години дискриминацията навлезе в България. Не всички хора са такива. Искам да кажа, че живея в тази страна и съм българка”, обясни Бенкова.
Жената има над 20 години стаж. Около 15 от тях е прекарала като хигиенистка. Работила е дори в енергийното министерство.
Призна, че вече не й се чисти, тъй като тази професия я подлага на постоянни обиди. Притисната от ситуацията обаче, е готова да започне отново същата работа, ако не може да си намери друга.
Галя Бенкова е работила и като помощник-готвач. С тази професия се занимава и една от дъщерите й, която „била използвана от работодателите".
Момичето било викано пробно на работа, оставало по 12 часа, а за труда й никой не плащал. Загрижената майка призна, че целта й е да образова децата си, а това става все по-трудна задача за нея.
„В България явно не искат кадърните хора", заключи Бенкова.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания