неделя, 2 септември 2012 г.

Огнян Златев, ЕК: Стига икономии, приоритет за работните места

Огнян Златев, ЕК: Стига икономии, приоритет за работните места


Огнян Златев, ЕК: Стига икономии, приоритет за работните места

Mладите са два пъти повече изправени пред възможността да не могат да си намерят работа, в сравнение с възможността на по-опитните работници. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Безработицата в Европейския съюз за първи път достига толкова високи стойности, коментира ръководителят на отдел „Комуникации" в Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК Огнян Златев.
Данните за месец юли показват, че 11,2% от европейците или 25 млн. души в целия ЕС нямат работа в момента.
„Това е много обезпокоително и показва възможността на това, че трябва да се дава приоритет на създаването на работни места, а не толкова на мерки, свързани с икономии," добави Огнян Златев пред БНР.
Той обясни връзката между данните за общата безработица и безработицата при младите хора - младите са два пъти повече изправени пред възможността да не могат да си намерят работа, в сравнение с възможността на по-опитните работници.
Огнян Златев посочи, че ЕС се надява с някои от мерките да насърчи младежката мобилност сред хората, които търсят работа.
„Тази мобилност не е свързана с „изтичане на мозъци", а да се даде възможност на хора да потърсят работа в други държави със съответната квалификация. Или може да отиде човек да придобие квалификация и след това да се върне в родината си да приложи тази квалификация," даде пример Огнян Златев.
Той допълни, че правителството си е поставило за цел да усвои средствата, с които разполага, но резултатите няма да са очевидни на следващия ден.
„С тези средства би следвало да се предоставят допълнителни възможности на младите хора за чиракуване или насърчаване на работодателите да вземат млади хора на работа. Това не са мерки на хартия само и положението не е извън контрол," поясни Огнян Златев.
„Никой не очакваше кризата да продължи толкова дълго. От 2008 г., когато е най-ниското равнище на безработица за ЕС, за тези 4 години кривата на изкачване на безработицата е толкова стръмна, че това не може да се види в предните 10 години, такива драматични движения нагоре и надолу," коментира още Огнян Златев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания