вторник, 18 септември 2012 г.

Лошите кредити в Испания с 50-годишен връх


Лошите кредити в Испания с 50-годишен връх

През юли необслужваните кредити са достигнали 169.3 млрд. евро или 9.9% от общата стойност на отпуснатите заеми



Лошите кредити в испанската банкова система през юли са се увеличили до невиждани от 40 години стойности, пише BBC. В номинална стойност необслужваните кредити са достигнали 169.3 млрд. евро или 9.9% от общата стойност на отпуснатите заеми, показват данните на централната банка.

В момента Испания преговаря за рекапитализаиране на банките в страната от европейските спасителни фондове. Финансовите министри от Еврозоната постигнаха съгласие да се отпуснат 100 млрд. евро, но по предварителни оценки ще са нужни около 60 млрд. евро.

На 28 септември се очакват резултатите от стрес тестовете на испанските банки, които ще определят каква точно ще е сумата, която ще бъде предоставена от европейските фондове в подкрепа на сектора.

"Испания обмисля условията за получаването на подкрепа от Европейската централна банка (ЕЦБ)", коментира вицепремиерът Сорая Саенз де Сантамария. Тя изтъкна, че спасителният пакет може да е опция за Испания, „ако цената за кредитирането ни се понижи, така че да плащаме по-малко. Трябва обаче да успеем да постигнем това чрез реформи и без повече бюджетни икономии."

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания