понеделник, 24 септември 2012 г.

Над 240 хиляди българи работят на две места



Над 240 хиляди българи работят на две места

Замразените заплати и кредитите принуждават хората да търсят втори източник на заплата


Все повече българи започват втора работа. Обяснението са замразените през последните години доходи в повечето сектори, както и намалелият обем работа на много места, съобщава "Стандарт".
Ако през 2008 г. хората, които са декларирали доходи от повече от едно работно място, са били 195 865, то сега те са 242 592. Това показват данъчните декларации, подадени тази година в НАП за доходите, получени през 2011 г.
С по два трудови договора са 40 117 души. Преди година броят им е бил 37 874, а преди три - 33 411. Работата на два трудови договора носи и повече години стаж, защото четири отработени години се броят за пет.
В последните 3 г. с 18 000 пък е нараснал броят на хората, които освен един трудов договор имат и един или няколко граждански. Т. г. 156 878 българи са декларирали, че по този начин допълват основната си професия с още една или няколко заплати, показва справката на НАП. Преди година са били 139 800.
Други 37 900 работят на трудов договор при един работодател и отделно си докарват допълнителни пари като свободна професия. През 2008 г. броят им е бил само 16 700.
При 7689 души пък има комбинация от трудов и граждански договор плюс доходи от изпълнение на свободна професия. Справката от НАП показва, че и при тях има ръст - преди година подобни данъчни декларации са пуснали 7113 души, а през 2009 г. - 6939 души.

Реалното увеличение на заплатите на полицаите - между 5 и 7%



Реалното увеличение на заплатите на полицаите - между 5 и 7%

Исканото 25-процентно увеличение на възнагражденията е нереалистично, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов



Реалното увеличение на заплатите на полицаите е между 5 и 7%, заяви пред БНТ  заместник- министъра на МВР Димитър Георгиев. Той бе категоричен, че социален диалог има, а исканията на протестиращите трябва да се обсъдят на съвета за социално партньорство.
Георгиев изтъкна, че в редица държави в ЕС има намаляване на заплатите на полицаите, а "в България в момент на криза увеличаваме възнагражденията".
От ефира на Нова телевизия пък вътрешният министър Цветан Цветанов благодари на тези служители на МВР, които на се включили във вчерашния протест, който той нарече циничен. Цветанов коментира, че не това е формата и начинът, по който трябва да се водят разговори.
"Трябва да изхождаме от това какви са възможностите на държавата. В момента разчетите, които се правят, заедно с експертите от Министерството на финансите, е да търсим формата с компенсаторни механизми от бюджетите за сектор „Сигурност” да намерим възможности за увеличаване на доходите, но не с 25%, защото това е нереалистично. Говорим за 5 до 7% и евентуално да търсим допълнително други възможности, но това са неща, които трябва да бъдат в духа на прагматизма и на разумното", каза Цветанов.
Той успокои работещите в системата, че  няма да се намаляват абсолютно никакви обезщетения и отпуски в МВР.

Масов бой затвори завод на Foxconn


Масов бой затвори завод на Foxconn

40 души са в болница



Китайската компания Foxconn бе принудена да затвори един от заводите си в град Тайюан, централен Китай. Причината е възникнал масов бой между работниците.В завода, в който работят около 79 хиляди души, се произвеждат електронни компоненти, сглобяват се и iPhone и iPad.
От компанията обясняват, че безредиците са възникнали след спор между група работници. 40 души са били изпратени в болница, а голяма част от участниците в масово меле са задържани.
Наскоро се появи информация, че студенти от китайските университети са били накарани да сглобяват iPhone в заводите на компанията. През 2010 г. в едно от най-големите предприятия на Foxconn станаха серия самоубийства, които заставиха администрацията да вземе мерки за подобряването на морално-психологическото състояние на работниците.

вторник, 18 септември 2012 г.

Търсят 4 хил. работници за зимния сезон в Банско


Търсят 4 хил. работници за зимния сезон в Банско

Още работни места ще бъдат разкрити в ресторантите, механите и баровете



4 хиляди работници ще търсят Банско и Разлог за предстоящия зимен сезон. Толкова хора са необходими, за да се обезпечи обслужването в хотелските комплекси в региона. Още работни места ще бъдат разкрити в стотиците ресторанти, механи и барчета в двата планински града. Това със сигурност ще доведе до намаляване на безработицата в съседните две общини Белица и Якоруда.
"Ще организираме специализирана трудова борса в Разлог, този път ще бъде доста по-рано - на 15 октомври. Целта е безработните хора да се срещнат с бъдещите си работодатели от туристическия бранш и да имат време да сключат договори. Очаквам поне 200 работни места да се договорят на самата среща. Всеки ще може на място да си подбере подходящ персонал за своята фирма", обясни шефката на Агенцията по заетостта в Благоевград Станислава Поповска, съобщи агенция Стандарт нюз.
Вече започна и подготовката за новия зимен сезон в много от хотелите в най-добрия ни курорт Банско. Над 30 все още са затворени за гости, но ремонтите в тях текат. За да е всичко готово най-късно до средата на месец ноември. Собствениците на хотелски комплекси с над 200 легла, в които има и СПА центрове, търсят масажисти и рехабилитатори.
От Агенцията по заетостта в Благоевград разкриха, че при наемане на работа през зимния туристически сезон с предимство ще бъдат хората, които знаят някои от следните чужди езици - английски, руски, гръцки, румънски. Защото голямата част от гостите в Банско и Разлог в последните 1-2 години са от Великобритания, балканските страни и Русия.

Лошите кредити в Испания с 50-годишен връх


Лошите кредити в Испания с 50-годишен връх

През юли необслужваните кредити са достигнали 169.3 млрд. евро или 9.9% от общата стойност на отпуснатите заеми



Лошите кредити в испанската банкова система през юли са се увеличили до невиждани от 40 години стойности, пише BBC. В номинална стойност необслужваните кредити са достигнали 169.3 млрд. евро или 9.9% от общата стойност на отпуснатите заеми, показват данните на централната банка.

В момента Испания преговаря за рекапитализаиране на банките в страната от европейските спасителни фондове. Финансовите министри от Еврозоната постигнаха съгласие да се отпуснат 100 млрд. евро, но по предварителни оценки ще са нужни около 60 млрд. евро.

На 28 септември се очакват резултатите от стрес тестовете на испанските банки, които ще определят каква точно ще е сумата, която ще бъде предоставена от европейските фондове в подкрепа на сектора.

"Испания обмисля условията за получаването на подкрепа от Европейската централна банка (ЕЦБ)", коментира вицепремиерът Сорая Саенз де Сантамария. Тя изтъкна, че спасителният пакет може да е опция за Испания, „ако цената за кредитирането ни се понижи, така че да плащаме по-малко. Трябва обаче да успеем да постигнем това чрез реформи и без повече бюджетни икономии."

Икономиката на Гърция ще се свие с още 25%


Икономиката на Гърция ще се свие с още 25%

Според финансовия министър Янис Стурнарас това ще стане до края на 2014 г.



Гръцката икономика ще се свие с 25% до края на рецесията. Това каза гръцкият финансов министър Янис Стурнарас по време на гръцко-китайски бизнес форум в Атина, цитиран от The Economic Times. 

"Спадът на Брутния вътрешен продукт (БВП) от 2008 г. досега е 20%, а до края на 2014 г. очакваме понижение от още 25%", каза Стурнарас. "Неплатените сметки на правителството и задълженията към частния сектор са достигнали 6.5 млрд. евро", добави той.

Изявлението на финансовия министър идва точно преди да бъдат подновени преговорите с "тройката" (ЕЦБ, МВФ и ЕС), за отпускането на следващия транш за Гърция. Условията пред страната са да намали бюджетните разходи с 11.5 млрд. евро през следващите две години.

По-рано днес Гърция успя да пласира 1.3 млрд. евро под формата на 3-месечни ДЦК. Доходността по облигациите отчете минимален спад до 4.31%. Това обаче не е реален пазарен показател, тъй като правителството може да продава само на вътрешния пазар, където купуват само местните банки.

Холандия "затягат колана" през 2013 г.



Холандия "затягат колана" през 2013 г.

Страната ще продължи с икономиите в отговор на кризата в ЕС



Холандският министър на финансите Ян Кес де Ягер представи Бюджет 2013. Той ще послужи като основа за следващото правителство, за да бъдат спазени европейските правила за дефицита.
"С този пакет от мерки на стойност над 12 милиарда евро ще сведем дефицита до 2,7 процента, значително под прага от 3%" за еврозоната, заяви министърът. Де Ягер, който е малко вероятно да остане на поста, след като подкрепата за неговата партия рухна на изборите миналата седмица, потвърди, че икономиката е на път да нарасне с 0,75% догодина.
Бюджетът за 2013 година е разработен на основата на споразумение между множество партии, след като през април правителството на премиера Марк Рюте падна от власт. Този бюджет бе приет в края на април от долната камара и предвижда вдигане на ДДС, намаляване на средствата за здравеопазване, както и замразяване на заплатите на някои държавни служители.
По-рано днес при годишното си обръщение към парламента, посветено на националния бюджет, холандската кралица Беатрикс подчерта обвързаността на Холандия с еврото. Кралицата отбеляза, че страната ще продължи да следва политиката "на икономии" в отговор на европейската дългова криза. От мерките, включени в новия бюджет, Беатрикс открои увеличаването на пенсионната възраст.
При парламентарните избори миналата седмица Народната партия за свобода и демокрация на Рюте спечели най-много места.

понеделник, 17 септември 2012 г.

Найденов: Без ориенталския тютюн – 200 000 души без поминък

Найденов: Без ориенталския тютюн – 200 000 души без поминък

Найденов: Без ориенталския тютюн – 200 000 души без поминък
Евродепутатът Илияна Йотова и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Около 200 000 души могат да останат без поминък, ако Европейската комисия приеме решение да забрани производството на ориенталски тютюн, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
„Това, което се печели от 1 декар тютюн, около 400-500 лв., няма друга култура, която може да го компенсира, само марихуаната е с по-високи доходи, но знаете, че тя е забранена“, посочи Найденов след среща с евродепутати по темата за тютюна, предаде БГНЕС.
Земеделският министър подчерта, че България е на първо място по производство на ориенталски тютюнне само в Европа, но и в света.
Според него тютюнът остава без алтернатива от гледна точка на икономическото положение.
„От гледна точка на традициите, почвите не позволяват или трудно могат да бъдат приспособени за нещо, което е различно. Ако говорим за алтернатива, тя не е толкова до алтернатива на култура, а до алтернатива на заетост“, разясни министърът.
По думите му, когато Европейската комисия прави подобни предложения, тя трябва да е готова с предложения не само по повод на това, какво трябва да бъде забранено, а и какво ще се прави след това.
„Когато ЕК предложи във връзка с тютюневата реформа от 2009 г. да бъдат спрени субсидиите, тя компенсира някои от старите държави членки. Гърция и Италия получиха компенсации, и то огромни, а когато днес се предлага да се ограничи или забрани ориенталският тютюн, това не върви с предложение за компенсации“, разясни министърът.
Той подчерта, че българските тютюнопроизводители могат да станат жертва на двете големи лобита – „Американ бленд“ и „Вирджиния бленд“, като първите произвеждат цигарите си без ориенталски тютюн.
Ориенталският тютюн представлява около 16% от състава на цигарите и дава специфичния аромат на „Вирджиния бленд“, разясни министърът.
Той каза още, че първоначално Еврокомисията е поискала да се забранят различните ароматизатори за цигарите като ментата, но след това е решила да дефинира ориенталския тютюн не като вид тютюн, а като добавка, която също може да бъде забранена.
Интересът по тази директива е не толкова на комисията, която се занимава със селското стопанство в ЕС, а по-скоро на комисията, която се занимава със здравеопазването, допълни евродепутатът Илияна Йотова.
„Много са деликатни там нещата, затова наблягаме на факта, че дори да бъдат премахнати добавките и ориенталският тютюн от цигарите, тютюнопушенето няма да намалее. Надявам се, че този проект, това предложение на Комисията въобще няма да стигне до гласуване“, допълни тя.
„Надявам се с общо лобиране от страна на българското правителство, българските депутати и наевродепутатите да се опитаме да гласуваме и да спечелим мнозинството около този текст“, каза още Йотова.
Всички сме единни около позицията, че трябва да защитим българските тютюнопроизводители“, допълни министър Мирослав Найденов.

Над 450 автрийски компании инвестирали в България

Над 450 автрийски компании инвестирали в България

Над 450 автрийски компании инвестирали в България
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол. Снимка: Президентство
България е стабилен и надежден партньор на чуждестранните инвеститори, демонстрира изключителна динамика на икономическото си развитие и от това австрийските компании печелят.
Това обявиха след срещата си президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, съобщиха от прессекретариата на президента.
Със срещата между двамата започна двудневното работно посещение на държавния глава в Австрия.
През последните години над 450 компании от Долна Австрия са развили дейност в България, от които 50 само през миналата година, заяви премиерът Ервин Прьол.
Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че сътрудничеството между България и Долна Австрия се разширява с всяка следваща година.
Австрия е вторият най-голям инвеститор в България след Холандия, а стокообменът през последните 10 години се е увеличил пет пъти.
Австрийските инвестиции в България са умни и добре направени, коментира още президентът.
Той допълни, че бизнесклиматът в страната се подобрява, и открои България като добър пример за успешно договаряне на европейските средства.
България е с втория най-нисък държавен дълг в Европейския съюз и тази година ще приключи с бюджетен дефицит под 1 процент, каза още държавният глава.
Президентът Росен Плевнелиев и Ервин Прьол постигнаха договореност за задълбочаване на сътрудничеството между България и Долна Австрия за по-нататъшното развитие на Дунавското пространство.
В региона живеят над 100 млн. европейци и икономическият потенциал е огромен, подчерта премиерът на Долна Австрия.
През октомври т.г. България ще вземе участие в конференция на лидерите от Дунавския регион, на която ще бъде обсъдено сътрудничеството между страните от Дунавското пространство.
Форумът се организира от Работната общност „Дунавски страни“, председателствана от Долна Австрия.
През 2013 г. предстои да бъдат обсъдени и възможностите за разширяване на корабоплаването по Дунав във всички участъци на реката, както и взаимодействието между Черноморските и Дунавските пристанища.
Целта е транспортът по Дунав да се удвои през следващите години, посочи министър-председателят Ервин Прьол.
Според Росен Плевнелиев Дунавската стратегия не е само документ за подобряване на транспорта по реката, а е стратегия „за нашия общ дом“, който има огромен потенциал за развитие.
Допълнителни средства за подобряване на навигацията и на корабоплаването могат да бъдат инвестирани и чрез „Инструмента за свързване“ на ЕС, смята държавният глава.
Реализацията на важния и за двете страни проект „Горна Арда“ върви по график, стана ясно още след срещата.
Не по-късно от началото на 2014 г. всички необходими документи за старта на проекта ще бъдат напълно готови, като инвестицията ще възлезе на около 400 млн. евро.
Пред българския президент премиерът Прьол изрази благодарност за доброто сътрудничество на българската администрация.
В първия ден от посещението си в Австрия президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с федералнияпрезидент д-р Хайнц Фишер и с канцлера Вернер Файман.
Президентът посети Института за наука и технологии във Виена, а по-късно през деня ще вземе участие в дискусия на тема „Перспективи пред Европа – предизвикателства и шансове“.
Участие във форума, който ще се проведе в Представителството на ЕК в австрийската столица, ще вземат европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хаан и Евалд Новотни, гуверньор на Националната банка на Австрия.

Японски компании затварят офиси и заводи в Китай

Японски компании затварят офиси и заводи в Китай

Японски компании затварят офиси и заводи в Китай
Протестната вълна започна, след като миналата седмица Токио изкупи от частни лица – японски граждани – островите, наричани Сенкаку в Япония и Дяою в Китай. Снимка: ЕПА/БГНЕС


Водещи японски компании временно спират дейността на заводите и офисите си в Китай след бурните антияпонски протести в страната заради териториални спорове.
Японската корпорация „Панасоник" (Panasonic) обяви в понеделник, че заради опасността от нови нападения на антияпонски демонстранти закрива един от заводите си в Китай и спира производството в още два, предаде „Ройтерс", цитирана от БТА.
На работниците от заводите е препоръчано да си останат в къщи от съображения за сигурност, посочва ИТАР-ТАСС.
През последните дни заводите на компанията бяха подложени на ожесточени нападения. Един от заводите й е напълно разрушен и частично изгорен.
Спрените дейности ще бъдат възобновени, едва след като експерти оценят степента на нанесените вреди.
Японският производител на електроника „Канон" (Canon) планира да спре дейността на три от четирите си завода в Китай в понеделник и вторник заради протестите, съобщи „Ройтерс".
Канон" ще спре производството в завод за лазерни принтери и в завод за дигитални камери в провинция Гуандун и в завод за копирни машини в Цзянсу.
В Китай на нападения са подложени множество японски компании, ресторанти и супермаркети. Ръководството на много от атакуваните обекти реши да спре дейността им поне до сряда. В Китай са затворени дори японските училища, допълва ИТАР-ТАСС.
Китай обеща да пази японските граждани и имущество и призова участниците в антияпонските протести да изразяват възгледите си „по нормален, разумен и законен начин", съобщи още „Ройтерс".
Говорителят на китайското външно министерство Хун Лей заяви пред репортери, че сега от Япония зависи дали ще промени подхода си, както и по-нататъшната посока на развитие на събитията.
Протестната вълна започна, след като миналата седмица Токио изкупи от частни лица – японски граждани – островите, наричани Сенкаку в Япония и Дяою в Китай.
Пекин счита островната група за изконна китайска територия, отнета незаконно през 80-те години на 19 век.
Спорът за островите се изостри през 70-те години на 20 век, когато в района бяха открити залежи на природен газ и петрол.

Румъния повишава плоския данък


Румъния повишава плоския данък

Според премиера на страната Виктор Понта подобна мярка ще вкара повече приходи в хазната



Плоският данък трябва да бъде повишен. В момента той е 16 процента. Това поиска румънският премиер Виктор Понта. Причина за мярката е увеличаване на приходите в бюджета, съобщава в. „Гъндул”. Идеята е натрупаните повишени приходи да бъдат разпределени за училища, болници и пътища.
По думите на Понта бюджетните приходи тази година са се увеличили единствено благодарение на елиминирането на върха на корупцията в данъчната агенция, заяви Понта.

Според него през следващите години данъчната система в Румъния трябва да бъде преосмислена, така че бюджетните приходи да бъдат по-големи от сегашните.

Минималната заплата става 310 лв.


Минималната заплата става 310 лв.

Всички пенсии ще бъдат увеличени през следващата година, увери Тотю Младенов



"Ще има ръст и на минималната работна заплата от 1 януари догодина от 290 на 310 лв.". Това каза пред журналисти при посещението си в Бургас министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от Фокус.
По думите на Младенов с това увеличението за целия мандат на сегашното правителство ще е 70 лева. Министърът припомни, че Тройната коалиция от 2005 до 2009 г. е увеличила минималната работна заплата общо с 80 лева при тройно по-голяма инфлация.
До края на месеца ще станат ясни и съответните параметри за бюджета за държавното обществено осигуряване и бюджета на държавата. Увеличението им ще бъде с между 8 до 10%.
"В момента се правят разчетите. При всички случаи всички пенсии ще бъдат увеличени през следващата година", каза Младенов. По думите му сега се правят изчисленията от Министерството на финансите и Националния осигурителен институт (НОИ). "До края на месеца ще има тристранен съвет, където ще се обсъдят всички параметри. При всички случаи увеличението на пенсиите ще компенсира инфлацията през последните три години”, категоричен е министърът. "Догодина акцентът ще бъде по-добра заетост и по-добри доходи”, посочи още той.
Припомняме, че по думите на финансовия министър Симеон Дянков планираното увеличение на пенсиите няма да влезе в сила от юли 2013 г., а доста по-рано през годината. За това ще бъдат внесени промени в Кодекса за социално осигуряване. В края на миналата седмица той заяви, че са намерени вече средства и начини за увеличение на минималната работна заплата на 310 лв. Осигурени са и поисканите от синдикатите 60 млн. лв. за училищата и учителските заплати.

Вдигат заплатите на учителите



Вдигат заплатите на учителите

Министерството на образованието ще получи 60 млн. лв. повече, обеща Симеон Дянков



От догодина заплатите на учителите ще бъдат увеличени. Министерството на образованието ще получи 60 млн. лв. повече, с които да увеличи възнагражденията. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков в Русе, където беше за откриването на учебната година.
„Парите ще бъдат разпределени по делегираните бюджети", обясни Дянков.
Финансовият министър се похвали, че за разлика от повечето държави в Европа, нашата икономика върви, макар и малко, но нагоре.
"На фона на този бюджет никъде няма да имаме рестрикции. За образованието бюджетът ще се увеличи - за повишение на учителските заплати, ще има допълнителни пари и за университетите", каза Дянков.
В бюджета за догодина са планирани повече пари за още три министерства, освен просветното – на околната среда и водите, на здравеопазването и на културата.

Турци откриха залежи на газ в Черно море



Турци откриха залежи на газ в Черно море

Находищата са големи, намират се на край западния бряг на дълбочина от 3600 метра, посочват от фирмата



Нови големи находища на газ в Черно море са открити от турската петролна корпорация ТРАО. Залежите се намират край западния бряг на дълбочина от 3600 метра, съобщава турския вестник „Сабах”, като се позовава на източници от компанията.
Информаторът, пожелал анонимност, посочил, предстои да започне проучването на находищата с търговски цели.
Предвижда се сондирането на „Istranka-1” да продължи 12 месеца.
На брега, в близост до град Трабзон, има още пет област, където в момента текат проучвателни дейности.

събота, 15 септември 2012 г.

The pirate bay отпразнува 9 години

The pirate bay днес навършва 9 години


Pirate Bay е основан от Gottfrid Svartholm известен още като Anakata Svartholm.


 Gottfrid Svartholm Warg е арестуван в Камбоджа от полицията в четвъртък 6.9.2012г. тъй като е бил обявен за международно издирване, но все още не са уточнени подробности за неговия арест. Медиите свързват неговият арест със сайта The Pirate Bay. 
Сайтът е основан преди 9 години в Швеция , свързан е като цяло с незаконни практики за споделяне на файлове. Конкретно, Svartholm и съоснователя Fredrik Neij бяха на мерника на Motion Picture Association of America (MPAA), наред и с други медийни компании за нарушения на авторското право.
 Тези твърдения за нарушаване на авторските права в крайна сметка завършиха с присъда и глоба за Svartholm.  Твърди се още, че са хакнали шведската компания Logica IT и са разпространявали хиляди идентификационни номера. Това дружество Logica , предоставя услуги на най-големите данъчни служби в Швеция. Двама шведи, които вече са били идентифицирани като заподозрени са свидетелствали, че Svartholm е третият съучастник. 
Svartholm в момента е с присъда от една година в Камбоджа и в очакване на следващите си присъди, не е ясно какво може да се случи още , тъй като и Камбоджа не разполага с договор за екстрадиция с Швеция.
 

сряда, 12 септември 2012 г.

„Сетгаз” няма да строи газовата връзка с Турция


„Сетгаз” няма да строи газовата връзка с Турция

Компанията представила съвсем различен проект, съобщават от „Булгартрансгаз”


Проектът на турската „Сетгаз” има заявена различна концепция и различно трасе от тези на проекта за изграждане на междусистемна връзка между газопреносните мрежи на „Боташ”  и  „Булгартрансгаз”. Реализирането на проекта на „Сетгаз”  няма да повлияе на развитието на проекта за Междусистемната връзка Турция-България. Това се посочва в съобщение на „Булгартрансгаз” по повод съобщената по-рано информация, че частната компания иска да изгради газопровода до Турция.
От българската компания съобщават, че са запознати с намерението на „Сетгаз” за изграждане на газопровод от Стара Загора до българо-турската граница, чрез който да се осъществяват доставки на природен газ до националната ни газопреносна система.  От тяхна страна било заявено желание газопроводът да бъде предоставен за опериране на „Булгартрансгаз” след неговото изграждане.
„Булгатрансгаз” подкрепя инвестиционните намерения, които биха допринесли за повишаване сигурността и условията на доставка на природен газ за България, посочват от компанията.

Гърция отдава под наем острови


Гърция отдава под наем острови

Сложното гръцко законодателство пречи тези острови да бъдат продадени



След като стана ясно, че Гърция е ускорила приватизацията на най-апетитните имоти, днес излезе информация, че Атина може да отдаде под наем за 50 години 40 необитаеми острова, за да си осигури допълнителни приходи в условията на тежка криза, съобщава Bloomberg.
„Идентифицирахме места, които да са близо до континента, да имат развита инфраструктура и в същото време отдаването им под наем да не представлява заплаха за националната сигурност“, коментира Андреас Тапранцис, изпълнителен директор на фонда, в който са обединени предвидените за приватизация държавни имоти.
Той обаче призна, че сложното гръцко законодателство пречи тези острови да бъдат продадени. Освен това продажбата не би била изгодна за гръцката държава, тъй като възвращаемостта няма да бъде по-голяма, отколкото се очаква да бъдат приходите от наем.
Още в края на август премиерът на Гърция Андонис Самарас съобщи, че Атина може да продава или отдава острови под наем.

Китай заплаши Япония с война




Китай заплаши Япония с война

Причина за конфликта е принадлежността на островите Сенкаку



Възможностите на националната отбрана на Китай са силно развити и разпалването на война може да донесе бедствия за Япония. Това се посочва в коментар на вестника на Народно-освободителната армия на Китай. Причина е въпросът за принадлежността на островите Сенкаку.
Изданието посочва, че от китайска страна не може да има никакви отстъпки.
„Да се въвлича в незаконна търговия свещената китайска земя е опасна стъпка за японското правителство, с която то заплашва китайско-японските отношения”, пише изданието.


неделя, 9 септември 2012 г.

Б. Димитров: България да прокара „червена линия" за Македония

Б. Димитров: България да прокара „червена линия" за Македония

Б. Димитров: България да прокара „червена линия" за Македония
Директорът на НИМ Божидар Димитров. Снимка: София фото ейджънси
България няма да позволи посегателства върху своята история, коментира историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод прочита в македонските медии на изказването на президента Росен Плевнелиев в Пловдив.
Според Божидар Димитров – в случая с паметника на Димитър Талев, македонските медии просто изместват центъра на въпроса, който е разискван между двамата президенти.
„Там едва ли са разглеждали конкретни случаи, а са говорили по принцип (поне от наша страна). Този принцип беше заявен недвусмислено, вече два пъти от българския президент и веднъж от външния министър, а той е, че България няма да позволи посегателства върху своята история", заяви Димитров, цитиран от информационна агенция „Фокус".
„Нормално е македонските медии да се мъчат да детайлизират въпроса в един-единствен случай – паметника на Димитър Талев, тъй като ако недвусмислено им поставим тази червена линия – никакви посегателства върху българската история – Македония просто не може да я спази. По простата причина, че цялата държавна доктрина на Македония, както и доктрините за нацията и езика, не могат да се поддържат в днешния си вид, без посегателства върху българската история, заради отсъствието на собствена такава поне до 1944 година", каза директорът на НИМ.
„Ако искат да останат върху пилоните на държавността, езика и нацията, искат – не искат македонците ще трябва да грабят щедро от българската история поне за Средновековието, Възраждането и най-новото време, а за античната – да крадат от гърците", коментира Божидар Димитров.
По думите му - ще стане много интересно как ще реагира българското държавно ръководство, когато македонците преминат червената линия.
„Макар че още не е формулирана от външния министър – къде ще преминава тази червена линия, президентът недвусмислено показа къде ще бъде тя: тази червена линия ще бъде – никакви посегателства върху българската история. Оттам нататък може само да стоим, чакаме и гледаме – ще бъде ли „облечено" нашето, поне засега – твърдо решение – да не допускаме посегателства върху миналото ни, или пак ще си замълчаваме и ще си затрайваме, когато македонците вдигнат паметник на „македонския" писател Димитър Талев или – правят изложба с български ръкописи в Брюксел, обявени за македонски", обобщи Божидар Димитров.

България „по-конкурентоспособна" заради обществена поръчка?

България „по-конкурентоспособна" заради обществена поръчка?

България „по-конкурентоспособна" заради обществена поръчка?
На 5 септември 2012 г. екипът на Световния икономически форум представи поредния доклад за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни. Снимка: архив
Обществена поръчка, спечелена от фирма на Центъра за икономическо развитие, партньор на Световния икономически форум (СИФ), поставя под съмнение изкачването на България в годишната класация за конкурентноспособност на СИФ.
Това пише в неделя сайта за разследваща журналистика „Биволъ", като припомня, че по-рано тази седмица стана ясно, че България се е изкачила от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум (СИФ), пише в редовния доклад на СИФ за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни (The Global Competitiveness Report 2012-2013).
Подобен скок България не е правила през целия период на участие в това престижно издание, подчертават експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който е партньор на Форума за България при изготвянето на доклада.
"Една Румъния е с 20 места в инфраструктурата назад след България и усвоява четири пъти по-малко средства от фондовете на ЕС" - коментира и премиерът Бойко Борисов.
Според него България е постигнала най-големите, най-добрите резултати в конкурентоспособността за всички времена според излезлите данни.
„Биволъ" обаче пише за „други данни, които не бяха оповестени" -
на 11.05.2012 г. фирмата "Естат" е получила 440 724 лева без ДДС за „Социологически проучвания за изпълнение, мониторинг и оценка на Комуникационния план на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 – 2013", според проверка в Агенцията за обществени поръчки.
В поръчката има две обособени позици "Провеждане на социологически проучвания и изготвяне на изследователски доклади" за 259624 лв. и "Извършване на медиен мониторинг и изработване и предоставяне на контент анализ на публикациите и излъчванията в печатните и електронни медии по теми, свързани с Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013". за 181100 лв.
Поръчката е възложена от МИЕТ без предварително публикуване на обявление в официалния вестник на Европейския съюз.
"Естат" е собственост 50/50 на Иво Желев Желев и на Фондация "Център за икономическо развитие" (ЦИР) - партньор на Световния икономически форум при изготвянето на доклада за България, който тази година се оказа толкова благоприятен.
"От 1998 година ЦИР изследва и анализира националната конкурентоспособност на България /през тази първа година експерти на ЦИР идентифицираха факторите за икономически растеж и разработиха показатели за конкурентоспособност в съвместна работа с Харвардския институт за международно развитие/. ЦИР спомогна България да бъде включена за първи път /1999 г./ в годишните доклади за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум, Давос /СИФ/. Оттогава досега ЦИР е официалният партньор на СИФ, който събира, обработва и предоставя информация за България за всички досегашни издания на Доклада за глобалната конкурентоспособност." - пише във визитката на организацията.

Уорлик: България да търси сметка за тайни енергийни договори

Уорлик: България да търси сметка за тайни енергийни договори

Уорлик: България да търси сметка за тайни енергийни договори
Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, чиито мандат изтича на 14 септември. Снимка: архив
Има тайни енергийни договори, които са сключени с парите на българите и държавата трябва да потърси сметка на хората, които са сложили подписите си под тях.
Това коментира пред Би Ти Ви американският посланик в България Джеймс Уорлик.
Според дипломата, сключените секретни договори в областта на енергетиката не се ограничават само до споразуменията за АЕЦ "Белене".
"Мисля, че е важна прозрачността, особено в енергийните сделки", подчерта Уорлик.
Като напредък в енергийната политика на страната Уорлик отбелязва стъпките към диверсификация на пазара.
"Когато пристигнах в България, не мисля, че имаше много българи, които да използват думатадиверсификация. Те дори не знаеха какво означава. Сега я чувате всеки ден от премиера, президента, политическите партии, и мисля че вече наистина се осъзнава, че видовете енергия и енергийните източници трябва да се разнообразят," подчерта посланикът.
Той за пореден път изрази мнението си, че цените на енергийните източници ще паднат, ако те бъдат разнообразени, особено ако България разполага с шистов газ.
„За повече от 20 години България е доказала, че е лидер в областта на атомната енергетика и е доказала, че го прави сигурно и ефективно. Мисля, че това може да го направите и с шистовия газ, но това е дебат, който вие трябва да проведете. Има и нещо друго - ако аз бях българин щях да искам да знам дали има шистов газ в България. Щях да искам да съм информиран дори без да има добив... на изследователско ниво. Да се знае дали стоя върху златна мина или не. И не на последно място - технологията се развива, имало е и лоши практики в миналото, но сега технологиите са се подобрили, така че добиването на шистов газ да се осъществява безопасно. Имате парламентарна комисия, която се занимава с това, имате оживени дискусии и предстои да видим до какво ще доведат", каза още Джеймс Уорлик.
Той не пропусна да коментира и обвиненията, че прекалено се меси във вътрешните работи на България.
"Виждам хора, които ми размахват пръст – "О, той се меси във вътрешните ни въпроси". Моят отговор е следният: Въпросите на България трябва да бъдат решавани от българите, но аз мога да започна дискусия по даден въпрос дори и да е противоречив - по теми като енергетиката, например, или нещо друго. Мисля, че така си върша работата и се радвам, че заемах активна позиция", каза още Уорлик.
Посланикът на САЩ приключва своя мандат в България и ще напусне страната на 14 септември. Той се завръща във Вашингтон, където ще започне работа като заместник специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на държавния секретар.

неделя, 2 септември 2012 г.

Рекорден песимизъм за бъдещето обзел французите

Рекорден песимизъм за бъдещето обзел французите

Рекорден песимизъм за бъдещето обзел французите
Рейтингът на президента Франсоа Оланд се е смъкнал до 54%, бележейки постоянен спад, откакто той пое поста през май т.г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гражданите на Франция проявяват най-големия песимизъм за бъдещето на страната си, регистриран от 2005 г. насам.
Според проучването на социологическата агенция Ифоп, публикувано в местния печат, 68% от французите заявяват, че са „по-скоро" или „големи" песимисти, предаде „Ройтерс", цитирана от БТА.
Този негативен резултат е рекордно висок за първите месеци на всеки президентски мандат.
Рейтингът на президента Франсоа Оланд се е смъкнал до 54%, бележейки постоянен спад, откакто той пое поста през май т.г.
Досега най-голям дял от французите – 70%, е бил с мрачни очаквания за бъдещето през август 2005 г., т.е. в края на мандата на президента Жак Ширак.
В момента безработицата във Франция е най-висока за последните 13 години.
Според анкетата едва 34% от гражданите на страната вярват, че новото правителство ще се пребори с безработицата, а 20% са на мнение, че то ще съумее да повиши покупателната способност на французите.


НДСВ очаква от ГЕРБ „здрав разум" през новия политически сезон

НДСВ очаква от ГЕРБ „здрав разум" през новия политически сезон

НДСВ очаква от ГЕРБ „здрав разум" през новия политически сезон
НДСВ с председател Христина Христова набеляза важните теми през новия политически сезон в България. Снимка: БГНЕС
НДСВ очаква ГЕРБ да прояви „здрав разум", когато приема промените в Изборния кодекс, се казва в изявление на партията във връзка с важните за НДСВ теми през новия политически сезон в парламента.
„От НДСВ подкрепяме изцяло някои от набелязаните предложения – за осигуряване повече прозрачност в работата на ЦИК чрез онлайн излъчване на заседанията и чрез качване в интернет протоколите на районните избирателни комисии," се казва още в съобщението.
НДСВ обаче са против по-високия изборен праг за коалициите, защото предложението нарушавало демократичността на изборния процес
„По този начин ще се наруши представителността на парламента и ще се дискриминират много граждани. Припомняме, че по този казус Конституционният съд вече се е произнасял през 2009 г. и го е счел за противоконституционен," заявяват от НДСВ.
От партията изразяват тревога от информацията от последното заседание на Министерски съвет за неизпълнението на програмата за реформи на правителството.
„Според отчета на вицепремиера Симеон Дянков до края на годината се очаква да се изпълнят едва 23% от предвидените за 2012 г. реформи. Тази практика за неизпълнение и отлагане на реформите датира от 2011 г., а мерките за нея все още не са изпълнени. Надяваме се в Бюджет 2013, който предстои да се приеме, да видим заложено реалното изпълнение на тези реформи, както и така необходимите антикризисни мерки за подобряване условията за бизнеса, намаляване на безработицата и др.," казват от НДСВ.
В новия парламентарен сезон от НДСВ предлагат да се проведе парламентарно разискване забезработицата в България.
„Нека депутатите да разберат защо през лятото имаме уникален растеж на безработицата. Как живеят безработните хора у нас и кой и как, на какви основания и с какви средства ги подпомага. Защото по думите на управляващите сме ударници по усвояване на пари от фондовете вкл. и от програмата за човешките ресурси, а пък по статистика сме и на първо място по ръст на безработица в ЕС. Как става така?," питат отНДСВ.
Другият важен въпрос от новия политически сезон е избирането на членовете на Висшия съден съвет, отбелязват от партията и посочват, че очакват „реални дебати и прозрачност при избора" вместо „поредните задкулисни сделки".
НДСВ очаква от парламента да прояви здрав разум и да спре лобистките поправки на закони, а вместо това да свали бариерите пред бизнеса в редица закони, за да има работа за хората и да се вдигнат доходите," се казва още в изявлението преди началото на новия политически сезон.
„Ще очакваме и да се разнищят скандалите, които вълнуват обществото през последните седмици, като дейността на Авиоотряд 28, детайлите от търга на земи от Държавния поземлен фонд, обществените поръчки в Министерство на земеделието, финансирането в спорта и т.н. Управляващите дължат много отговори на своите избиратели и много важни, спешни решения, които да подобрят живота на всички българи," отбелязват от НДСВ.

Неочакван спад в индустриалните поръчки в Китай


Неочакван спад в индустриалните поръчки в Китай

Данните увеличават натиска върху премиера Вен Джиабао за действия, които да извадят страната от надвисналата криза



Производството на Китай неочаквано се сви за първи път от девет месеца, като новите договорени поръчки и производство нараства с по-бавни темпове, сигнализирайки, че забавяне на втората по големина ик           ономика в света се задълбочава.
Индексът на мениджърските поръчки падна до 49,2 през август от 50,1 през юли, показаха данните на Националното бюро на статистика и Китайската федерация за логистика в Пекин. Веднага след обявените данни Australia & New Zealand Banking Group Ltd. намали оценката си за растеж на Китай през тази година.
Данните увеличават натиска върху премиера Вен Джиабао за действия, които да извадят страната от надвисналата криза, преди да започне прехвърлянето на властта на нов лидер в ръководството на комунистическата партия, което стартира по-късно тази година.

МКБ намали лихвите по бизнес кредити



МКБ намали лихвите по бизнес кредити

Предприятията могат да финансират дейността при цена на заема 6,95%


С 2 процентни пункта по-ниска лихва по отпусканите бизнес кредити предлага МКБ Юнионбанк, съобщиха от финансовата институция. Новите облекчения са за оборотните заеми "Бизнес Пулс", както и за инвестиционните "Развитие" и "Европейско развитие". По-ниската лихва е в сила от утре, 3 септември 2012.
Предприетата стъпка ще намали цената, на която бизнесът може да се финансира, до 6,95%. "МКБ намалява лихвите по кредитите с 2%, за да отговори на търсенето на бизнеса на финансиране при облекчени условия. През последните години наблюдаваме тенденция на плавен спад на цената на заемите. На практика нивата днес са по-ниски от тези преди началото на икономическата криза. Данните сочат, че през юли 2008 г. българска фирма е теглила кредит средно при 10,91% лихва, като четири години по-късно този процент вече е 8,33", коментира Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк.
Банката ще предложи и нови кредити за оборотни средства без обезпечение, които са максимален размер до 30 хил.лв. МКБ продължава да финансира проекти за подобряване на енергийната ефективност на малките и средни предприятия. Заемите се отпускат при преференциални условия - 5.95% промоционална лихва за първите 6 месеца или до получаване на субсидията по програмата. Предлага се и от 30% до 50% безвъзмездна помощ.

Огнян Златев, ЕК: Стига икономии, приоритет за работните места

Огнян Златев, ЕК: Стига икономии, приоритет за работните места


Огнян Златев, ЕК: Стига икономии, приоритет за работните места

Mладите са два пъти повече изправени пред възможността да не могат да си намерят работа, в сравнение с възможността на по-опитните работници. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Безработицата в Европейския съюз за първи път достига толкова високи стойности, коментира ръководителят на отдел „Комуникации" в Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК Огнян Златев.
Данните за месец юли показват, че 11,2% от европейците или 25 млн. души в целия ЕС нямат работа в момента.
„Това е много обезпокоително и показва възможността на това, че трябва да се дава приоритет на създаването на работни места, а не толкова на мерки, свързани с икономии," добави Огнян Златев пред БНР.
Той обясни връзката между данните за общата безработица и безработицата при младите хора - младите са два пъти повече изправени пред възможността да не могат да си намерят работа, в сравнение с възможността на по-опитните работници.
Огнян Златев посочи, че ЕС се надява с някои от мерките да насърчи младежката мобилност сред хората, които търсят работа.
„Тази мобилност не е свързана с „изтичане на мозъци", а да се даде възможност на хора да потърсят работа в други държави със съответната квалификация. Или може да отиде човек да придобие квалификация и след това да се върне в родината си да приложи тази квалификация," даде пример Огнян Златев.
Той допълни, че правителството си е поставило за цел да усвои средствата, с които разполага, но резултатите няма да са очевидни на следващия ден.
„С тези средства би следвало да се предоставят допълнителни възможности на младите хора за чиракуване или насърчаване на работодателите да вземат млади хора на работа. Това не са мерки на хартия само и положението не е извън контрол," поясни Огнян Златев.
„Никой не очакваше кризата да продължи толкова дълго. От 2008 г., когато е най-ниското равнище на безработица за ЕС, за тези 4 години кривата на изкачване на безработицата е толкова стръмна, че това не може да се види в предните 10 години, такива драматични движения нагоре и надолу," коментира още Огнян Златев.

90% от средствата по ОП „Конкурентоспособност” усвоени

90% от средствата по ОП „Конкурентоспособност” усвоени


90% от средствата по ОП „Конкурентоспособност” усвоени

За тази година са договорени проекти на обща стойност 325 млн.евро. В процес на оценка са проекти на стойност 253 млн.евро. Снимка: Интернет
Към края на август 90% от ресурса на Оперативна програма „Конкурентоспособност" е отворен за кандидатстване или вече е договорен и разплатен, заяви Кирил Гератлиев, главен директор в „Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на икономикатаенергетиката и туризма.
Пред БТА Гератлиев уточни, че ресурсът на програмата е 1.162 млрд. евро.
„Общо 311 млн. евро са разплатени по всички сключени договори по програмата, в това число и по инициативата „Джереми", каза експертът.
Това е 27 на сто от общата стойност на оперативната програма. Без средствата по „Джереми" процентът пада на 14, което означава, че реално в бизнеса са постъпили 111 млн.евро.
За тази година са договорени проекти на обща стойност 325 млн.евро. В процес на оценка са проекти на стойност 253 млн.евро.
„Към момента са сключени над 1 800 договора по програмата. До края на тази година ще бъдат сключени още около 300 и в навечерието на новата 2013 г. ще имаме 2 100 договора”, посочи Кирил Гератлиев.
По думите му това, което остава, са средствата, предназначени за „София Тех Парк" в размер на 50 млн.евро, за изграждането на газовата връзка със Сърбия на същата стойност и малка грантова схема за научно-изследователските организации.
„Концентрирахме се върху договаряне на средствата за технологична модернизация и на системи за управление на качеството, както и в схемите по приоритетна ос 1”, добави той, като подчерта, че по схемата за технологична модернизация се предвижда дори известно наддоговаряне.
Електронното подаване и обработка на документите по програмата се очаква да стане възможно до края на годината.


Испания вдигна ДДС

Испания вдигна ДДС


Испания вдигна ДДС


От вдигането на ставката се очакват постъпления за 35 милиарда евро. Снимка: Интернет
В Испания от 1 септември влезе в сила новата ставка на данък добавена стойност, който се вдигна от 18 на 21 процента.
Мярката е част от по-мащабен пакет от икономии, с който правителството се надява да спести 120 милиарда евро до края на 2014 година, предаде бТВ.
От вдигането на ставката се очакват постъпления за 35 милиарда евро.
В пакета за икономии също така се премахват коледните бонуси за държавните служители и се орязват регионалните бюджети за здравеопазване и образование.
Новият ДДС повиши потребителските цени за испанците, които и без това страдат от орязване на заплатите и безработица от близо 25 процента.

Обявиха Хисаря за СПА дестинация №1 на Балканите


Обявиха Хисаря за СПА дестинация №1 на Балканите

Страната ни взема от призовете на "Балканските СПА награди"



Община Хисаря бе обявена за СПА дестинация номер едно на Балканите. Българският град спечели надпреварата с гръцкия курорт Лутраки, македонския Берово, сръбския Врънячка баня, румънския Мангалия и турския Терек. Церемонията по връчването на "Балканските СПА награди" се проведе късно снощи  в художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора", Кюстендил. 

Българските представители спечелиха общо седем отличия.

Наградата за СПА хотел беше разделена в три категории. За морски СПА хотел беше обявен Helena Resort в Слънчев бряг. Най-добър планински СПА хотел стана македонският Aurora SPA, а най-добър балнео хотел - гръцкият Thermal Sylla.

Призът "СПА център на Балканите” отиде при SPA Merkur Сърбия. Поощрителна награда за най-динамично развиващ се СПА център взе македонският SPA Sirius. В категорията "Фирма за изграждане на СПА” победител стана българската SPA design. Наградата "СПА продукт” също отиде при родна компания - EcoSpa.

На церемонията бяха присъдени и три специални награди. Призът "СПА иновация” отиде при българската фирма Bulgaria Trust Invest. Хотел Crystal в Банско беше обявен за "СПА инвеститор”. Като най-добър СПА мениджър беше отличена Виктория Кесаровска, която ръководи Victoria SPA.

БЕХ: 100% енергийна независимост за България, ако в Черно море има газ

БЕХ: 100% енергийна независимост за България, ако в Черно море има газ

БЕХ: 100% енергийна независимост за България, ако в Черно море има газ
Ако се докаже наличието на промишлени количества „синьо гориво" в черноморския шелф след 4-5 години, ще имаме 25-30 години независимост от газови доставки, смята Михаил Андонов от БЕХ. Снимка: БГНЕС
Ако бъдат открити големи залежи в блок „Хан Аспарух", всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките за България, заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ)Михаил Андонов.
„Ако се докаже наличието на промишлени количества „синьо гориво" в черноморския шелф след 4-5 години, ще имаме 25-30 години независимост от газови доставки и собствен добив. Проучванията започват с подписването на договора, така че се надяваме в близките 3-4 години да имаме и резултати," обясни Михаил Андонов пред БНР.
Той посочи, че дълбоководните сондажи се извършват на над 5000 м дълбочина.
Това е тежък процес, тъй като при дълбочинни изследвания процесът е бавен и изисква изключително скъпи и специални технологии, с които разполагат само водещите световни петролни и газови концерни, обясни още Михаил Андонов.
Той отново повтори, че ако изследванията са успешни, България ще стане сериозен играч на пазара на газ и ще бъде 100% независима от всички останали доставчици.
През октомври 2011 г. беше взето решение за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух".
Победител в търга стана френският петролен гигант „Тотал". Договорът е за 5 години, като за това време компанията ще инвестира над 1 млрд. лв. в проучванията.
По темата за цените на горивата, Михаил Андонов коментира, че те се повишават в целия свят.
„Всичко е свързано. Няма как България да остане остров и да не се повлияе от цените на международните пазари. Правителството взема адекватни мерки как да се излиза от тази ситуация. От 1 октомври има вероятност цената на газа да се намали, какво по-добро от това," попита реторично Михаил Андонов.
„Всичко, което правим, го правим за доброто на икономиката на България," категоричен е директорът на БЕХ.

Пещерата в Писанец се преобрази в изложбена зала

Пещерата в Писанец се преобрази в изложбена зала

Пещерата в Писанец се преобрази в изложбена зала
Традиционният международен форум, организиран от Природен парк „Русенски Лом", премина под мотото „Стремежи и природа". Снимка: БГНЕС
Живописни платна, фотографии, инсталации, скулптури и рисунки дадоха нов живот на голямата пещера край Писанец.
Десетки участници и посетители се събраха на тазгодишния пленер „Ломея", предаде БГНЕС.
Традиционният международен форум, организиран от Природен парк „Русенски Лом", премина под мотото „Стремежи и природа".
В продължение на една седмица артисти от различни страни твориха в района на Поломието, където черпиха вдъхновение от красивата природа и реката.
Сред тях бяха Алан Смит от Великобритания, Андрю и Кейтлин Уеб-Елис от Канада и Великобритания, Джон Мартин от Великобритания, Димитър Грозданов, Иван Иванов - Йоаний, Иван Стоянов, Камила Ву от Швеция, Мартина Караиванова, Пенка Минчева, Пино-Макс Вегмюлер от Швецария, Пламен Кирилов, Румен Михов-Попа, Франц Гратвол от Швейцария, Христина Бобокова.
Най-впечатляващото произведение, което бе поставено на входа на пещерата, бе огромна рисунка около 10 метра. Тя създаде доста затруднения на авторите си, тъй като заради вятъра бе трудно да се закрепи.
Творбата бе спусната с въжета от горната част на скалите и привличаше погледите отдалеч.
Изложбата бе представена от художничката Пенка Минчева, след което по традиция бе отслужен водосвет от местния свещеник.
Необичайната експозиция ще бъде пренесена в Художествената галерия в Русе. Там тя ще съжителства около две седмици заедно с подбрани творби от фестивала за модерно изкуство „Процес-Пространство".

Още по-скъп бензин от понеделник очакват търговци

Още по-скъп бензин от понеделник очакват търговци

Още по-скъп бензин от понеделник очакват търговци
Очакванията на търговците са, че в края на следващата седмица ще поскъпнат и бензинът, и дизелът. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ново поскъпване на горивата се очаква с началото на първата работна седмица на септември.
Най-евтиният и масово зареждан от шофьорите пропан-бутан ще се продава с около 5-6 ст. по-скъпо от понеделник и цената му ще стигне 1,36 лв. за литър, прогнозираха търговци, цитирани от вестник „Труд".
Причината е, че в събота цената на горивото на едро се повиши с 4%.
Очакванията на търговците са, че в края на следващата седмица ще поскъпнат и бензинът, и дизелът.
Аргументът им е, че в последния ден от август цената на петрола на световните пазари се увеличи с 10%. От 1 септември и Русия повиши експортното мито за петрол.
Прогнозата съвпада с почивните дни за Съединението през втората половина на следващата седмица, а в последните години горивата традиционно поскъпват за празниците.
Прогнозите за поскъпване на газа втвърдиха намеренията на таксиметровите компании за увеличение на цените, тъй като заедно с метана пропан-бутанът е основното гориво, което те ползват.
„Световната тенденция е газът да стигне 1,50 лв. до края на годината. Неизбежно е да няма ръст на цените на такситата с поне 20 ст.," коментира пред вестник „Труд" Кирил Ризов, председател на „Съюз Такси".

Иран заплаши САЩ с ответен удар, ако нападне Сирия

Иран заплаши САЩ с ответен удар, ако нападне Сирия


Иран заплаши САЩ с ответен удар, ако нападне Сирия

Въздушните удари на правителствената авиация допълнително засилиха бежанската вълна към съседните на Сирия държави. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иран заплаши САЩ с ответни действия в случай на нападение срещу Сирия.
„Ако Америка нападне Сирия, то Иран и други сирийски съюзници ще предприемат ответни действия, които ще доведат до провала на САЩ," заяви в интервю за ирански медии началникът на отдела по култура и пропаганда на Иранския революционен гвардейски корпус Мохамед Али Асуди, цитиран от „Ройтерс" и БТА.
„В случай на американска глупост и военна атака срещу Сирия, ще встъпи в сила съвместният военен договор между сирийските съюзници," заяви Асуди.
Иран и Сирия сключиха военен договор през 2006 г. Неговото съдържание и другите участници в договора обаче остават неизвестни.
„Въоръжена намеса от страна на арабските страни не се планира," увери международната общност съвместният специален представител на ООН и Арабската лига за Сирия Лакдар Брахими.
В интервю за телевизия „Ал Арабия" той подчерта, че военната намеса в Сирия ще означава провал на дипломатическите усилия.
„За мен такъв вариант не съществува и откровено казано, няма да съществува и в бъдеще," заяви 78-годишният алжирски дипломат.
Той призова правителството на Сирия да се вслуша в собствения си народ и да започне реформи.
„Правителството на Сирия трябва да отговори на исканията на народа за промяна. То е длъжно да признае, че неговата отговорност за това, което се случва в страната, е голяма," заяви Лакдар Брахими пред телевизия „Ал Арабия".
„Разбирам степента на страдание на сирийския народ," подчерта новият специален пратеник на ООН, който смени на поста Кофи Анан.
Междувременно бунтовници в Сирия взеха като трофеи установки зa противовъздушна отбрана и нападнаха военно летище в източния сирийски град Дейр аз Зур, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.
Преди това силите на опозицията срещу режима на президента Башар Асад, атакуваха и военни летища в района на Алепо и Идлиб край турската граница.
„В Дейр аз Зур въстаниците превзеха сграда на противовъздушната отбрана, плениха най-малко 16 правителствени войници и конфискуваха неизвестен брой противосамолетни ракети," информира Рами Абдуррахман от базирания в Лондон център.
Силите на Башар Асад нямат контрол върху крайните северни, източни и южни райони на Сирия и затова напоследък използват бойни хеликоптери и изтребители, за да надделеят над бунтовниците.
Въздушните удари на правителствената авиация допълнително засилиха бежанската вълна към съседните наСирия държави. Това накара Турция да предложи на международната общност да бъдат създадени охранявани „зони за сигурност" на сирийска територия.
Идеята на Анкара не бе възприета от Съвета за сигурност на ООН, а и западните държави нямат желание да изпращат в Сирия свои войници, които да охраняват тези зони.

Само задлъжнелите държави са с по-голяма безработица от България


Само задлъжнелите държави са с по-голяма безработица от България

През юли безработицата в България се е увеличила с 0.1 процентен пункт до 12.4%



Данните на европейската статистическа служба Евростат днес показаха, че в България процентът на хората без работа се е покачил до 12.4%. Увеличението е с 0.1 процентен пункт, а увеличаващата се тенденция се наблюдава от началото на годината.

Статистиката показва още, че с този показател страната ни се нарежда на седмо място сред държавите от Европейския съюз (ЕС). Пред нас са единствено най-задлъжнелите държави в Европа и Балтийските страни.

Най-голяма безработица продължава да се наблюдава в Испания 25.1%, следвана от Гърция, където е над 24% и Латвия над 16%. След тях се нарежда Португалия с 15.7%, Словакия - 14% и Литва - 13%.

Най-добре се представят Австрия - 4.5%, Холандия - 5.3%, Германия - 5.5% и Люксембург - 5.5%.

Кафе автоматите вързани с НАП от 1 ноември


Кафе автоматите вързани с НАП от 1 ноември

Фискални устройства трябва да имат също и паркингите и детските катерушки, за които се плаща на вендинг машини



До края на октомври 2012 г. всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства. Това гласят последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, съобщиха от пресцентъра на НАП.
След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство.
Издаването на хартиена касова бележка от тези устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството. 
Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в т. нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарати. Данните, които се подават от тях се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП. 
От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка, може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 лева е санкцията за неиздадена касова бележка.

Общо показвания