петък, 31 август 2012 г.

70 млн. лв. за нов терминал на летището в Бургас


70 млн. лв. за нов терминал на летището в Бургас

Съоръжението ще може да поеме 2,7 млн. пътници и ще има 31 гишета за регистрация



Над 70 млн. лв. ще струва новият терминал на летището в Бургас. Планирано е строежът да завърши до лятото на следващата година, съобщиха от аерогарата.
Новият терминал ще може да поеме 2,7 млн. пътници и ще има 31 гишета за регистрация. Общата площ е 21 000 кв. метра
В проекта се предвижда изграждането на обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, с модерни системи за обслужване на пътници и багаж, с търговски зони и открити пространства. Сградата е проектирана така, че да може да се използва в зависимост от пътникопотока във всеки един момент, а при необходимост капацитетът да бъде допълнително увеличен, като разширение към вече съществуващата архитектурна част.

Започват кампания против АЕЦ „Белене”


Започват кампания против АЕЦ „Белене”

Хората трябва да направят информиран избор преди референдума, смятат инициаторите от ЕНП


Информационна кампания против изграждането на АЕЦ „Белене” ще бъде организирана от Единна народна партия (ЕНП). Готвим се за референдум за това дали да я има новата централа, а хората трябва да са наясно с фактите с проекта, за да могат да направят информиран избор. Това коментира пред economymagazine.bg Мария Капон, председател на ЕНП .
Тя обясни, че ЕНП подкрепя ядрената енергетика и построяването на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, но не и изграждането на АЕЦ „Белене”. Конкретните причини сме посочили в становището, което ще стане публично достояние в понеделник, каза Капон.
По думите й при евентуалното реализиране на проекта държавата няма да може да плаща и за изграждането на централата, а произведеният ток от АЕЦ „Белене” ще бъде по-скъп, което превръща инвестицията в нерентабилна.
На 27 юли социалистите внесоха в сградата на Народното събрание 120 папки с над 770 000 подписа в подкрепа изграждането на втора атомна централа. За да се проведе референдум, са нужни 500 000 парафа.

Нова автобусна линия тръгва в София



Нова автобусна линия тръгва в София

Колите по линия 314 ще се движат експериментално за срок от шест месеца


Нова автобусна линия в София се разкрива експериментално за срок от шест месеца, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От днес колите на линия № 314 ще тръгват от ж.к „Младост” -1 пред бл. 70 и ще се движат по следния маршрут: по бул. „Андрей Сахаров”, бул. „Александър Малинов”, ул. „Свето Преображение”, ул. „Д-р Атанас Москов”, ул. „Самара”, връзка 1 на пътен възел ж.к „Младост”, Околовръстен път, ул. „Бистришко шосе”, ул. Рачо Петров казанджията”, локал 5 на Околовръстен път и по пътен възел ж.к „Младост” до ж.к. „Младост” 1.

Автобусите ще спират на всички съществуващи спирки по маршрута. Ще се разкрият и нови еднопосочни спирки по изменения маршрут съответно спирка „Ул. 4-та”, находяща се на ул. „Рачо Петров-Казанджията”, спирка „ Ж.к София парк” на ул. Рачо Петров-казанджията в близост до жилищния комплекс, спирка ул. „Рачо Петров - Казанджията” на ул. „Рачо Петров – Казанджията” в близост до административната сграда в посока ж.к „Младост” 1, спирка „Местност Камбаните” на локал юг.

Нови правила за паркиране в центъра на София



Нови правила за паркиране в центъра на София 

Синя зона с по-високи цени и нова зелена посрещат желаещите да паркират по централните улици на столицата



От утре влиза в сила новото зониране на столицата - с обособени синя и зелена зони и по-високи такси. Протестите, отлаганите във времето решения на общината и извънредни заседания не успяха да нанесат сериозни корекции върху първоначалния вид на наредбата.

От 1 септември паркирането в синя зона в София поскъпва от един лев на два. За да оставят колите си на новообособената зелена зона софиянци и гости на града ще плащат 1 лева за час престой.

На хората, които живеят в центъра на града, няма да им бъде осигурено паркомясто. Затова пък получиха месец отсрочка за плащане на т.нар. годишен винетен стикер, който се оказа и най-спорният момент от новите правила. Според наредбата за паркиране в синя зона от 1 октомври винетката за преференциално паркиране по местоживеене ще струва 150 лв. годишно. В случай, че имате втори автомобил, който също искате да държите пред блока,  тя нараства на 450 лв. Цените за зелената зона ще са съответно 100 и 300 лв.

Последната идея на председателя на общинската транспортна комисия Радослав Тошев засяга буферните паркинги около метростанциите. Според него те трябва да се ползват безплатно срещу карта за градския транспорт.

Основното искане на протестиращите остава отпадането на заплащането на такса за синята зона за живеещите в центъра, кметът Йорданка Фандъкова бе категорична, че за София няма друга алтернатива, освен синята зона, а от комисията в СО обявиха, че корекции в наредбата едва ли ще има.

Все пак събраните от тазседмичното заседание на транспортната комисия предложения ще бъдат обсъждани от общинарите и ще станат част от доклада, който ще бъде разгледан на първата сесия на общинския съвет на 13 септември.

Ромпой на разговори в Берлин, Париж и Атина


Ромпой на разговори в Берлин, Париж и Атина

На срещите ще бъде обсъдено бъдещето на Гърция и засилването на икономическото управление на еврозоната


Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще посети Берлин, Париж и Атина. През следващата седмица той ще разговаря с лидерите на Германия, Франция и Гърция, предаде АФП. По време на разговорите ще бъдат обсъдени бъдещето на Гърция и засилване на икономическото управление на еврозоната.
Първо, във вторник, Ромпой ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. На следващия ден той ще бъде в Париж за разговори с френския президент Франсоа Оланд. Срещата с гръцкия премиер Антонис Самарас е на 7 септември.
В събота председателят на Европейския съвет ще замине за езерото Комо за разговори с италианския премиер Марио Монти. 
Ромпой вече се срещна с испанския премиер Мариано Рахой през тази седмица, като специално за целта прекрати почивката си в Севиля.

Google+ се превръща в бизнес социална мрежа



Google+ се превръща в бизнес социална мрежа

Интернет гигантът ще дава възможност на бизнес потребителите да общуват един с друг


Google+ тества нови функционалности, които ще превърнат социалната мрежа в средство за общуване на работното място, информира MarketingWeek. Целта на Google е да стане лидер в тази пазарна ниша, като задмине други подобни услуги като Yammer на Microsoft и Chatter на Salesforce.
Интернет гигантът се надява, че давайки възможност на бизнес потребителите да общуват един с друг в Google +, ще привлече и компаниите да засилят присъствието на бранда си в мрежата.
Новите функционалности ще позволят на служителите да контролират по-прецизно информацията, която споделят с колеги в Google+ и да ограничават достъпа до тази информация за външни на компанията лица. Предвидена е интеграция и с бизнес приложения като Gmail, Calendar и Docs, както и възможност за видео конферентни разговори през Hangouts.
Google заяви, че това е само началото на редица промени за социалната мрежа, като скоро се очаква и мобилна версия за бизнес потребителите.
Google+ стартира официално през септември 2011, като до средата на 2012 регистрираните потребители в мрежата наброяваха 250 млн.

Япония свършва парите до месец


Япония свършва парите до месец

Правителството трябва да успее да прокара законопроект за увеличаване на дефицитното финансиране



Правителството на Япония може да свърши парите до един месец, пише Reuters. Това може да се случи, ако опозицията блокира възможността за дефицитно финансиране, опитвайки се да доведе страната до извънредни избори.
"Има съвсем реална опасност правителството да свърши парите. Това е реална заплаха", каза министърът на финансите Юни Азуми на пресконференция днес. На 8 септември управляващите ще се опитат да прокарат промените в закона за държавния бюджет, целящи увеличаване на дефицитното финансиране.
При неуспех правителството ще започне да намалява разходите си още през следващата седмица.
Управляващата Демократическа партия прокара законопроекта за финансиране на дефицита през долната камара на парламента във вторник. Опозицията тогава бойкотира гласуването. Проблемът е, че в горната камара, опозиционните партии имат мнозинство.
Ако законопроектът бъде блокиран, както се очаква, това според японското министерство на финансите няма да засегне плащанията по държавните облигации, тъй като за тази цел вече са заделени резерви.
Всички останали останали разходи обаче, с изключение на тези за обществения ред, националната сигурност и помощта при бедствия, ще бъдат намалени. Субсидиите за местните правителства ще се свият наполовина.

Промените в столичния градски транспорт, които влизат в сила от утре



Промените в столичния градски транспорт, които влизат в сила от утре

Заради пускането на втория лъч на метрото, се въвежда 6-месечен експериментален срок



От 1.09.2012г. експериментално за срок от 6 месеца „Център за градска мобилност" ще извърши промени в организацията на движение на линии от масовия градски транспорт.

Спира се експлоатацията на автобусна линия №35 с маршрут: с.Житен - с.Мрамор - бул."Ломско шосе" - Централна ж.п.гара и автобусна линия №9-ТМ с маршрут автостанция „Хладилника" - бул."Черни връх" - хотел „Хемус" - бул."Васил Левски" - кино „Одеон".

С още 6 месеца ще се продължи експерименталния срок на променения маршрут на автобусна линия №26 (от Нови Искър до кв."Обеля"), като маршрута се променя частично:
-линията се движи двупосочно през с.Мировяне: от ул."Искърско дефиле" по ул."Липите", път между кв."Славовци" и с.Мировяне, ул."Еделвайс", ул."Чавдар войвода", ул."Мировско шосе" и по Околовръстен път по маршрута до кв."Обеля", двупосочно, като се разкрива двупосочна спирка „Мировско шосе" на 30 м преди Околовръстен път, в посока кв."Обеля"; и на 50 м след Околовръстен път, в посока кв."Гниляне".

Променя се частично маршрута на автобусна линия №27, съответно: по бул."Рожен" направо по ул."Петър Панайотов", наляво по ул."Петър Панайотов", наляво по ул."Илиянско шосе" и по бул."Рожен" по маршрута, двупосочно, като автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и трамвайни спирки в удължения участък на маршрута.

Частично се променя маршрута на автобусна линия №85 от ул."Златен клас" по ул."Бели Дунав", бул."Ломско шосе", ул."Христо Силянов", ул."Хан Кубрат" и от надлез Надежда по съществуващия маршрут. Автобусите ще спират на следните спирки:
- двупосочно на ул."Бели Дунав" - на съществуваща спирка „бул.Ломско шосе" за автобусни линии №№ 87 и 108 и трамвайна линия №6 в посока ж.к."Връбница" 2; на съществуваща спирка „бул.Ломско шосе" за автобусна линия №87 в посока център; разкрива се нова спирка на ул."Хр.Силиянов" на 30 м след бул."Ломско шосе" в посока център; на съществуваща спирка „Ул.Царевец", разположена на ул."Хр.Силянов" (за автобусна линия №83 в посока център);
- двупосочно на съществуваща спирка „8-ми ДКЦ" (за автобусна линия №83);
ще се разкрие спирка за автобусна линия №85 на бул."Ломско шосе" на 50 метра след левия завой от ул."Христо Силянов" в посока ж.к."Връбница" 2;
- на съществуваща спирка „ул.Хан Кубрат" в посока център; двупосочно на съществуващата спирка „ул.Константин Бодин" (за автобусна линия №150), находяща се на ул."Хан Кубрат";
- двупосочно на съществуващата спирка ул."Възрожденска" (за автобусна линия 150) на ул."Хан Кубрат";
- двупосочно на съществуващата спирка „ул.Възрожденска" (за автобусна линия 150) на ул."Хан Кубрат";
- двупосочно на съществуваща спирка „ул.Възрожденска" (за автобусна линия 150) на ул."Хан Кубрат";
- двупосочно на съществуващата спирка „ул.Република" (за автобусна линия 150) на ул."Хан Кубрат";

Ще се разкрие (в изградените джобове при реконструкцията на бул.Ломско шосе) двупосочна спирка „Метростанция Хан Кубрат" за автобусни линии №№ 85, 86, и 150 на бул."Ломско шосе" между надлез „Надежда" и ул."Хан Кубрат" в района на метростанцията.

Променя се частично маршрута на автобусна линия №98, съответно: по бул."Черни връх", направо до бул."Джеймс Баучер", наляво „Джеймс Баучер", надясно по ул."Стоян Михайловски", надясно по бул."Никола Вапцаров" и наляво по бул."Черни връх" и по маршрута си. Автобусите ще спират на съществуващите автобусни спирки по ул."Ст.Михайловски" и бул."Никола Вапцаров" и в района на трамвайните спирки по бул."Черни връх" и бул."Джеймс Баучер".

На бул."Черни връх" се разкрива двупосочна спирка в района на крайната спирка на трамвайна линия №10.

Запазва се двупосочния маршрут на автобусна линия №150 по ул."Бели Дунав" и ул."Хан Кубрат".

Запазва се частично променения маршрут на автобусна линия №86: от ул."Народни будители", направо по ул."Хр.Силянов", наляво по бул."Ломско шосе" и от надлез „Надежда" по маршрута двупосочно.

Разкрива се двупосочна спирка „Метростанция Ломско шосе" за автобусни линии №№87 и 150 на бул."Ломско шосе" на кръговото кръстовище при метростанцията.

S&P отне инвестиционния рейтинг на Каталония



S&P отне инвестиционния рейтинг на Каталония

Агенцията постави "негативна" перспектива пред оценката на дългосрочния дълг на областта



Американската кредитна агенция Standard & Poor's отне инвестиционния рейтинг на испанската автономна област Каталония, пише Bloomberg. Агенцията е поставила "негативна" перспектива пред оценката на дълга.

Загубата на инвестиционен рейтинг означава, че оценката по дългосрочните облигации е паднала под "BBB-". Под това ниво институционалните инвеститори нямат право да купуват облигации, издадени от областта. Това от своя страна затруднява самофинансирането от пазарие.

Румъния отказа да организира конгрес на ПЕС

Румъния отказа да организира конгрес на ПЕС

Румъния отказа да организира конгрес на ПЕС
Премиерът на Румъния Виктор Понта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Румънската Социалдемократическа партия съобщи, че отказва да приеме конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), планиран за края на септември.
Това се прави с цел да се избегнат „несправедливи атаки", свързани с кризата, породена от опита за сваляне на президента Траян Бъсеску.
„Предлагам ви тази година конгресът на Партията на европейските социалисти да бъде организират вБрюксел, а не в Букурещ", съобщи румънският премиер социалдемократ Виктор Понта в писмо до ръководството на ПЕС, цитирано от АФП и БГНЕС.
„По този начин ще избегнем несправедливите атаки на Европейската народна партия (ЕНП) и на някои медии срещу нашето политическо семейство", се казва още в писмото.
Във връзка с „тежката политическа криза, преживяна от Румъния в последните два месеца, която предизвика вниманието на международните медии и на Европейската комисия и породи ожесточени критики от страна на ЕНП", Понта изразява съжаление от „неспособността" на ПЕС да обясни „конституционните и политически условия" на процеса по отстраняването от длъжност на дясноцентристкия президент.
Според сайта „Юрактив”, който цитира европейски източници, решението на Румънската социалдемократическа партия да откаже да организира срещата е резултат от сдържаността на много високопоставени представители на ПЕС да застанат на страната на „толкова противоречив лидер като Понта".

Обявиха тревога за цунами заради силния трус край Филипините

Обявиха тревога за цунами заради силния трус край Филипините

Обявиха тревога за цунами заради силния трус край Филипините
Центърът съобщи още, че генерираните от земетресението вълни би трябвало да ударят най-напред Индонезия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Предупреждение за цунами беше издадено за ФилипинитеИндонезияТайван и Япония, след като силно земетресение с магнитут 7.9 разтърси морето източно от Филипините.
Американският геофизичен институт съобщи, че трусът е бил установен на дълбочина от 34 км и е регистриран в 20:47 ч местно време (12:47 ч по Гринуич) на около 139 км източно от град Суланган, предават АФП и БГНЕС.
Издадено е предупреждение за цунами и за Папуа Нова Гвинея и Гуам, задействано е и наблюдение за цунами на Соломоновите островиМаршаловите острови и Науру, съобщи Тихоокеанският център за предупреждение за цунами.
Центърът съобщи още, че генерираните от земетресението вълни би трябвало да ударят най-напред Индонезия.

Силно земетресение от 7.9 разтърси Филипините

Силно земетресение от 7.9 разтърси Филипините

Силно земетресение от 7.9 разтърси Филипините
Обявено е предупреждение за цунами, което е в сила за Индонезия и Филипините. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Земетресение с магнитуд 7.9 по Рихтер е регистрирано край бреговете на Филипините, съобщи информационна агенция „Фокус”.
По данни на Националния сеизмологичен институт на САЩ епицентърът на земния трус е бил на около 213 км североизточно от Суригао на филипинския остров Минданао и на около 779 км от столицата Манила.
До момента няма данни за жертви и разрушения.
Обявено е предупреждение за цунами, което е в сила за Индонезия и Филипините.

ЕЦБ поема контрол над всички банки в еврозоната

ЕЦБ поема контрол над всички банки в еврозоната

ЕЦБ поема контрол над всички банки в еврозоната
Европейската комисия обмисля да възложи на Европейската централна банка (ЕЦБ) надзора над целия банков сектор в еврозоната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейската комисия обмисля да възложи на Европейската централна банка (ЕЦБ) надзора над целиябанков сектор в еврозоната.
Идеята обяви еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние, цитиран от БНР.
Целта е Европейската централна банка да може да наблюдава дейността на всички банки, които поискат помощ от Европейския механизъм за стабилност от началото на 2013 г.
Очаква се от юли следващата година ЕЦБ да има същите правомощия и върху всички останали банки.
При желание, страните извън еврозоната също ще могат да подлагат своите банки на надзора на Европейската централна банка. Очаква се ЕК да представи подробно своите предложения на 12 септември.
Известно е, че Германия е против разширяването на надзора на ЕЦБ.
Идеята не среща подкрепа у нас, но ако се съди по последните съобщения, тя няма да се прилага за страни извън еврозоната.

Обмислят по-висок таван на осигурителния доход

Обмислят по-висок таван на осигурителния доход

Обмислят по-висок таван на осигурителния доход
Обмисля се максималният осигурителен таван да бъде увеличен от 2000 лв. на 3000 лв., обяви Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
Максималният осигурителен таван да бъде увеличен от 2000 лв. на 3000 лв., обмислят експерти от Министерството на труда и социалната политика, обяви министър Тотю Младенов.
След като в четвъртък БСП поиска таванът, над който не се дължат осигуровки, да стане 3000 лв., Тотю Младенов уточни в интервю за „Нова телевизия", че идеята най-напред трябва да бъде обсъдена от експерти и да се прецени ефектът от нея.
1,4 млн. работещи в страната ще бъдат засегнати от увеличението на минималните осигурителни прагове, които вече са договорени за 57 от общо 85 икономически дейности в страната.
Средното увеличение за тях е около 4,4%, което според Тотю Младенов не би трябвало да се отрази негативно на работодателите и не бива да се стига до освобождаване на служители, каквито предупреждения се появиха.
Министърът обеща, че от 2013 г. ще има увеличение на абсолютно всички пенсии, а не само на най-ниските, каквито варианти се обсъждаха. Принципът на социалното осигуряване е, че когато има увеличение, то трябва да е с еднакъв процент за всички.
На въпрос как това ще се случи с максималните пенсии, при положение, че техният размер е обвързан с размера на максималния осигурителен праг, Тотю Младенов отговори, че след като се увеличават всичкипенсии, това ще засегне и максималните.
Така той избегна отговора на въпроса дали ще се промени таванът на пенсиите, който е 700 лв.
По данни на Националния осигурителен институт с тавана на пенсиите над 45 000 пенсионери получават по-ниски пенсии от това, което им се полага
„Има предложения за увеличение от синдикатите, но трябва да видим какви са ползите, ако се направи това, и с колко," заключи Тотю Младенов.
Той уточни, че от началото на 2013 г. ръстът на пенсиите ще бъде минимум със 7,6%, както вече обеща финансовият министър Симеон Дянков.
„Има по-добро изпълнение на приходите в НОИ, а това ни дава възможност да увеличим и пенсиите догодина," обясни Тотю Младенов.

Борисов очаква Барозу да продължи да „обича България“

Борисов очаква Барозу да продължи да „обича България“

Борисов очаква Барозу да продължи да „обича България“
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу откриха новия лъч от софийското метро, свързващ ж.к. „Обеля" с бул. „Черни връх". Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов изрази желанието си председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу да продължи да подкрепя България в „толкова важните за страната ни проекти".
По-рано в петък двамата откриха втория метродиаметър в София, а Жозе Мануел Барозу обяви, чеметрото усъвършенства транспортната система на София, ще намали замърсяването на околната среща и ще подобри качеството на живота на хиляди граждани.
„Очаквам от председателя на ЕК Жозе Барозу да продължи да ми пише „Аз обичам България" и да продължим толкова важните за страната ни проекти," заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.
„Много се радвам, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу спомена в своето изказване продължението на столичното метро до летището, допълни министър-председателят и продължи: Надявам се по-късно след обяд да запишем и до Бизнес парка и другите две спирки, които му показахме. Това е една от целите ни, както и проектите, които подготвяме за следващия програмен период – като Лот 3 на магистрала „Струма" и магистрала „Хемус". Ние не мрънкаме за пари в ЕС, а в пъти повече усвояваме европейските фондове," похвали се премиерът.
По повод на това, че столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща в петък да предложи директора на„Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев за почетен гражданин на София.
„Към Братоев аз също имам принос. Два общински съвета искаха да го сваля, но аз съм му казал: Докато аз съм някакъв, ти ще работиш на метрото, така че се стягай, за да продължиш и за другите станции," отбеляза премиерът Бойко Борисов.
Министър-председателят благодари на всички, които дори и с мъничко са помогнали за реализацията на проекта.

Барозу: България е готова за Шенген

Барозу: България е готова за Шенген

Барозу: България е готова за Шенген
Жозе Мануел Барозу заяви, че са необходими още усилия в усвояването на средствата от европейските фондове и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Снимка: БГНЕС
България отговаря на критериите за членство в Шенгенското пространство, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
На съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет Барозу изрази мнение, че въпросът с членството на България в зоната на свободно движение трябва да бъде решен положително за страната, предаде информационна агенция „Фокус".
Жозе Мануел Барозу заяви, че са необходими още усилия в усвояването на средствата от европейските фондове и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.
„Трябва да отчитаме, че още има неусвоени фондове," посочи той и отбеляза още, че е много важно какъв нов Висш съдебен съвет, както и какъв главен прокурор ще бъде избран.
„Всеки път, когато идвам в България, силно се впечатлявам от динамичния напредък," заяви Жозе Мануел Барозу и благодари на премиера Бойко Борисов за активния му принос в ЕС.

Борисов: Метрото струва наполовина на гьола в „Белене”

Борисов: Метрото струва наполовина на гьола в „Белене”

Борисов: Метрото струва наполовина на гьола в „Белене”
Премиерът изрази задоволство, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е отчел реалната диверсификация, която е започната в България. Снимка: Sofia Photo Agency
Откритият в петък нов лъч на метрото, „този подземен град”, струва на половината от похарченото за „гьола в Белене”, заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.
„Когато днес хората се возят в метрото, да знаят, че то е наполовината от цената, която сме платили досега за гьола в „Белене", когато говорят за референдум”, посочи Борисов на пресконференцията след откриването по-рано в петък на втория диаметър на софийското метро, съобщи БТА.
„Да съпоставим какво можем да направим с нашите си пари за гражданите на България през следващите години и дали трябва да ги заробим там, 22 млрд., защото ние в момента водим действително истинска битка за 14 млрд. евро за следващия програмен период, а близо толкова сме готови да хвърлим в „Белене", каза Борисов и добави, че е „малко несъвместимо и несъизмеримо като тежест".
Премиерът изрази задоволство, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е отчел реалната диверсификация, която е започната със строежа на интерконектора с Румъния, с подписаното за проучване и добив на български природен газ и нефт и с предстоящото начало на интерконекторна връзка с Гърция и сТурция.
„Много разчитам, че в продължението, което ще имаме днес на разговора, ще достигнем до ангажимент заедно да работим по проектите за удължаването на метрото до Летище София и до бизнес центъра, както и скоростния трамвай”, каза още Борисов.

Метрото е символ на модерна и можеща европейска България, смята Плевнелиев

Метрото е символ на модерна и можеща европейска България, смята Плевнелиев

Метрото е символ на модерна и можеща европейска България, смята Плевнелиев
Според президента Росен Плевнелиев успехът на метрото е плод на професионален труд, политическа воля и европейска солидарност. Снимка: БГНЕС
Изграждането на софийското метро е грандиозен успех и символ на модерна, успяваща, можеща, европейска България, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на втория метродиаметър.
„Историята на този проект започва преди 42 години, идеята на магистрала „Тракия" е на 48 години, и няма нищо случайно, че тези проекти, за които българите мечтаят от няколко поколения, намериха своето тотално ускорение и успешна реализация в последните години," коментира още държавният глава, цитиран от информационна агенция „Фокус".
Според Росен Плевнелиев успехът на метрото е плод на професионален труд, политическа воля и европейска солидарност.
„Хиляди строители, проектанти, инженери и мениджъри полагат денонощно труд, взимат решения и доказват с действията си, че България може да управлява милиардни проекти до последния ден, до последния лев – коректно, прозрачно и по правилата," коментира още президентът.
Той благодари на строителите на метрото, на българските политици и на ръководството на София, както и лично на министър-председателя Бойко Борисов за политическата воля и „ясния приоритет за модернизация на националната инфраструктура".
„Европейската солидарност е тази решаваща подкрепа още повече в тежка световна криза, която позволява на България да реализира своите национални проекти и приоритети, които са от съществено значение за региона и за просперитета и развитието в Европа като цяло," заяви още Росен Плевнелиев.
Той не пропусна да благодари и на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, който пристигна в София на еднодневно посещение специално за откриването на метрото, както и на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.
„Проектът за софийското метро е този проект и този пример, който помага на следващите големи национални проекти по веригата да бъдат подготвени и да бъдат изпълнени по същия достоен, честен и отговорен начин пред българските и европейските данъкоплатци," каза още Плевнелиев и пожела безаварийно ползване на втория метродиаметър на метрото.

Столичното метро вече свързва жк. „Обеля" с бул. „Черни връх"

Столичното метро вече свързва жк. „Обеля" с бул. „Черни връх"


Столичното метро вече свързва жк. „Обеля" с бул. „Черни връх"
На метростанция „Сердика II" Знеполският епископ Йоан отслужи водосвет за здраве и благоденствие.
С пищно тържество в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше открит вторият метродиаметър на столичното метро от жк. „Обеля" до бул. „Черни връх".
На метростанция „Сердика II" Знеполският епископ Йоан отслужи водосвет за здраве и благоденствие.
След официалното прерязване на лентата, с част от нея се закичи не само българския премиер, но и председателя на Европейската комисия и на излизане от метрото и от неговия ревер се подаваше българския трибагреник, предаде БГНЕС.
Жозе Мануел Барозу подчерта, че вторият метродиаметър на столичното метро усъвършенства транспортната система на София и в същото време ще намали замърсяването на околната среща, и ще подобри качеството на живота на хиляди граждани.
„Този проект служи като добър пример за устойчив и интегриран обществен транспорт, а планираното му разширение към летище София, ще осигури по-бърза връзка с останалата част от Европа и света," каза още председателят на ЕК и определи метрото като пример за зелено и устойчиво развитие.
„Това е онази добавена стойност, която ще води занапред посоката на развитие на кохезионната политика на ЕС," добави Жозе Мануел Барозу.
„Очаквам от председателя Барозу да продължи да ми пише „Аз обичам България" и да продължим толкова важните за страната ни проекти," призна пък премиерът Бойко Борисов.
Той ще запознае председателя на ЕК с проекта за бъдещо разширение на метрото и с основните инфраструктурни проекти, по които България планира да работи през следващия програмен период.
„Ние не мрънкаме за пари в ЕС, а в пъти повече усвояваме европейските фондове," похвали се премиерът.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да предложи директора на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев за почетен гражданин на София.
„Към Братоев аз също имам принос. Два общински съвета искаха да го сваля, но аз съм му казал: Докато аз съм някакъв, ти ще работиш на метрото, така че се стягай, за да продължиш и за другите станции," заяви премиерът Бойко Борисов.
„Днес София ликува, а България се гордее, защото софийското метро и грандиозният успех в неговото изграждане, са символ на модерна, успяваща, можеща, европейска България," бяха думите на президентаРосен Плевнелиев.
На откриването на втория диаметър на софийското метро присъстваха и министрите Ивайло Московски,Лиляна ПавловаТомислав ДончевВежди Рашидов, както и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.
Участъкът от жк. „Обеля" до бул. „Черни връх" обхваща 11 метростанции, разположени на трасе с обща дължина от близо 11 километра.
Той включва и 3 подземни паркинга с общо 1300 места – два над метростанциите „Централна жп гара", „Джеймс Баучер" и един буферен паркинг под бул. „Ломско шосе".
Очаква се около 130 000 души дневно да могат да ползват нова линия, като те ще достигат до центъра на града за 10 минути.

Фандъкова: Метрото е пример за прозрачно, модерно и ефективно усвояване на европари

Фандъкова: Метрото е пример за прозрачно, модерно и ефективно усвояване на европари

Фандъкова: Метрото е пример за прозрачно, модерно и ефективно усвояване на европари
Кметът Йорданка Фандъкова присъства на официалното откриване на метрото, което беше поверено на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Нови 11 км метролинии вече свързват „Лозенец" с „Надежда", каза кметът на Столична общинаЙорданка Фандъкова на официалното откриване на втория метродиаметър от софийското метро.
Още 130 000 души дневно ще могат да стигат за по-малко от 10 минути до центъра на града.
„Така вече близо една трета от жителите на София, могат да използват всекидневно този най-модерен, бърз, екологичен градски транспорт," допълни Йорданка Фандъкова, цитирана от информационна агенция „Фокус".
Столичният кмет посочи, че софийското метро е не само най-големият инфраструктурен проект в България, но е и оценено от Брюксел като „пример за усвояване на европейски фондове по прозрачен, модерен и ефективен начин".
„През последните години София работи много за разширението на софийското метро, но усилията си заслужаваха. Така ние не само облекчаваме трафика на града, не само намаляваме емисиите на вредните газове, метрото направи за града много повече - обнови и разшири булеварди, цялата съпътстваща инфраструктура, разшири и изгради, чаканите от 20 години мащабни подземни паркинги, заедно с това възстанови и знакови сгради в центъра на града, какъвто е Военният клуб. Създаде и 500 нови работни места," каза още столичният кмет.
„Изграждайки метрото, разкрихме част от историята на древна Сердика и Средец. Това са уникални експонати – част от историческото и културно наследство на Европа. На площ 19 000 кв.м. изграждаме един от най-големите подземни музеи," добави още Йорданка Фандъкова.

Икономиката на Индия с неочакван ръст


Икономиката на Индия с неочакван ръст

През второто тримесечие увеличението е с 5.5% на годишна база



През второто тримесечие на тази година икономиката на Индия отчете по-голям растеж от очакваното, предаде информационният сайт MarketWatch.
Спрямо същия период на миналата година темпът на растеж на индийската икономика за месеците от април до юни е 5.5%, съобщиха от националната статистическа служба. За сравнение икономиката на Индия е нараснала на годишна база с 5.3% през първите три месеца на 2012 г.
Същевременно анализаторите прогнозираха ръст от 5.2% през второто тримесечие на тази година.
Съветник на правителството в Ню Делхи коментира, че положителните данни показват цялостен растеж на икономиката през текущата фискална година.

Facebook с ново дъно


Facebook с ново дъно

За месеца записаният спад е близо 17 на сто



Акциите на Facebook продължиха пропадането си и в последния ден от месеца. Само през него пазарната капитализация на социалната мрежа се срути с над 5 на сто до 18,07 долара за акция. За месеца записаният спад е близо 17 на сто.
Това е и ново дъно за социалния гигант.
Компанията заяви през юли, че ръстът в продажбите се забавя, а печалбата се свива едва два месеца след като социалната платформа обяви, че печалбата не е в крак с растящия брой на потребители на Facebook през мобилни устройства.
Междувременно широкият бенчмарк S&P500 добави 0,5 на сто днес, за да приключи месеца при 1 407 пункта. Най-силен месечен ръст записа Nasdaq Composite – близо 5 на сто. Само в последния ден от месеца бенчмаркът напредна с 0,6 на сто до 3 077 пункта.

вторник, 28 август 2012 г.

"Айзък" намали с 93% добива на петрол в Мексиканския залив


"Айзък" намали с 93% добива на петрол в Мексиканския залив

Почти всички петролни платформи са затворени



Добивът на суров петрол в Мексиканския залив е намален с около 93%, заради приближаването на урагана „Айзък”, съобщават световните медии. Заради стихията е евакуиран персоналът на 503 от 596-те платформи за добив на петрола.

Ураганът "Айзък" достигна бреговете на югозиточна Луизиана със силни ветрове, пороен дъжд и опасна буря по крайбрежието на залива, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите, цитиран от Ройтерс.

Ураганът в момента се намира на около 15 километра югозападно от устието на река Мисисипи и на около 140 километра източно от град Ню Орлийнс, щата Луизиана, който преди седем години бе опустошен от урагана Катрина, съобщи Reuters.

Изданието  отбелязва, че това ще бъде първият важен тест за струващата милиарди долари система за защита от наводнения на НюОрлийнс, която бе изградена след като Катрина опустоши града през 2005 г.

Договорен е 56% от бюджета за селските райони


Договорен е 56% от бюджета за селските райони

Той възлиза на близо 2 млрд. лв.


Договорените средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) възлизат на стойност 1 839 514 758 евро, което представлява 56,1% от бюджета на програмата. Изплатените средства възлизат на 1 066 335 448 евро, или 32,5% от бюджета, информират от фонд "Земеделие".
Към момента са подадени 836 броя заявления за приеми по мерки от програмата на стойност около 20 млн. евро. Приемът продължава до 11 септември. Разполагаемият бюджет е 40 млн. евро.
По Мярка 121 са подадени 702 заявления на стойност около 300 млн. евро. Приемът приключи на 24 август. Разполагаемият бюджет е 215 383 016 евро. По Мярка 123 (прием 4 юни - 22 юни) са подадени 246 заявления, със сума на заявена субсидия - 225 091 486 евро. Разполагаемият бюджет е 35 млн. евро.
По Мярка 321 - за подпомагане на засегнатите от наводнения общини, са подадени общо 10 заявления на стойност на субсидията 16 млн. евро. Разполагаемият бюджет е 16 млн. евро.
250 заявления на стойност около 500 млн. евро са подадени по Мярка 321. Приемът приключи на 22 август. Разполагаемият бюджет е 121 141 882 млн. евро. По Мярка 322 са подадени 221 заявления на стойност 84 128 323 евро. Разполагаемият бюджет е 21 млн. евро. По Мярка 322 - по втория прием (Наводненията в Хасково), са постъпили 11 заявления със стойност на исканата субсидия 7 967 929 евро. Разполагаемият бюджет е 8 млн. евро.

Купуват 42 нови пожарни с европари

Купуват 42 нови пожарни с европари

Пожарната техника в страната е една от най-остарелите, каза Цветан Цветанов



42 нови пожарни автомобила ще бъдат предоставени на българските пожарникари в средата на септември, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че пожарните са закупени с европейски средства.
Ограничаването на разрастващите се в страната пожари е сред основните цели на органите на реда, посочи Цветанов. Затова в момента се водят преговори с Европейската комисия за финансиране от Европейския съюз, с което да бъде закупена допълнителна пожарна техника.
"Пожарната техника в страната е една от най-остарелите, дори има автомобили на повече от 50 години", подчерта вътрешният министър, цитиран от Фокус. "МВР не разполага със средства за подмяна, затова разчитаме на европейско финансиране", заяви Цветанов.
По думите му на първо време страната ни има нужда от един летателен самолет, тъй към момента се използват два оборудвани хеликоптера на Министерство на отбраната. "Нуждаем се от допълнителни летателни средства. Имаме голямо желание за закупуването им, но за момента не сме имали средства”, посочи министърът.

неделя, 26 август 2012 г.

39 загинаха при експлозия в най-голямата петролна рафинерия във Венецуела

39 загинаха при експлозия в най-голямата петролна рафинерия във Венецуела

39 загинаха при експлозия в най-голямата петролна рафинерия във Венецуела
39 души загинаха, а други 86 бяха ранени при експлозия в най-голямата петролна рафинерия във Венецуела - „Амуай". Снимка: news.hayatk.net
39 души са загинали при експлозия в най-голямата петролна рафинерия във Венецуела - „Амуай".
Седемнайсет от жертвите при най-смъртоносната злополука в историята на венецуелската петролна промишленост са войници от Националната гвардия, които били на пост близо до комплекса на брега на Карибско море, в северната част на страната, предадоха „Ройтерс” и БТА.
Най-малко 86 души са били ранени при експлозията, деветима от които са в тежко състояние. Останалите 77 са пострадали леко и вече са изписани от болница.
Президентът Уго Чавес обяви тридневен траур в памет на жертвите, сред които е 10-годишно момче.
„Това е много тъжно, много болезнено,” заяви Уго Чавес и разпореди задълбочено разследване за установяване на причините за експлозията.
Смята се, че взривът, който е станал в събота, е бил предизвикан от изтичане на газ. Възникналият пожар вече е под контрол.
Министърът на петрола и мините на Венецуела Рафаел Дарио Рамирес заяви, че държавната петролна компания, която е оператор на рафинерията, трябва да е готова да възстанови преработката на суров петрол до два дни.
Венецуела разполага с достатъчно запаси от горива, за да гарантира износа и вътрешното потребление, увери той.
Рафинерията е с капацитет 645 хиляди барела суров петрол дневно, а държавата е пета по износ на петрол в света.

Газ от Шабла би решил проблемите на България за 40 г., изчисли премиерът

Газ от Шабла би решил проблемите на България за 40 г., изчисли премиерът

Газ от Шабла би решил проблемите на България за 40 г., изчисли премиерът
Аз съм бил кмет и знам, че кметът е най-добрият стопанин, каза Бойко Борисов и обеща да върне безвъзмездно естакадата на Община Шабла. Снимка: БГНЕС
Ако в района на Шабла бъде извлечен конвенционален газ, България няма да има проблем с доставките на синьо гориво в следващите близо 40 г., обяви премиерът Бойко Борисов в Шабла при откриването на обновения градски парк.
По думите на премиера, затова е важно, естакадата край Шабла да бъде прехвърлена безвъзмездно и да се превърне в пристанище, предаде Радио „Фокус”-Варна.
Министър-председателят коментира, че изграждането на рибарско пристанище ще струва най-евтино, а кметът на Шабла Райна Бърдарова подкрепи мнението му.
„Естакадата се дава на общината. Аз съм бил кмет и знам, че най-добрият стопанин е кметът,” категоричен е Бойко Борисов.
Премиерът е провел личен разговор със собствениците на компанията „ Проучване и добив на нефт и газ” и до идната сряда ще бъде подписано споразумение безвъзмездно да бъде върната естакадата, която да се превърне в пристанище.
В проектът на стойност 5-6 млн. лв. ще участва и Пристанище Варна.
Откритият в неделя обновен парк е изграден по проект „Обновяване и естетизация на градски парк – град Шабла”, който е реализиран по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони.
Стойността на проекта е 1 369 113,60 лева. Откриването на парка е част от събитията, посветени на празника на Шабла.

Тайфун остави 20 000 домакинства в Япония без ток

Тайфун остави 20 000 домакинства в Япония без ток

Тайфун остави 20 000 домакинства в Япония без ток
Почти 20 000 домакинства останаха без ток, след като тайфунът „Болавен" връхлетя днес Южна Япония. Снимка: aljazeera.com
Почти 20 000 домакинства останаха без ток, след като тайфунът „Болавен" връхлетя днес Южна Япония.
Двама души вече пострадаха от стихията, развихрила се в японската островна префектура Окинава и на съседния архипелаг Амами, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.
Местните власти още не са препоръчали официално на хората да се евакуират, но повече от 350 жители на префектурата са се преместили във временни убежища.
Новината за наближаващото бедствие парализира транспортните връзки между Окинава и околния свят.
Основното летище на префектурата в град Наха анулира всички полети. Движението на пътническите кораби е спряно, не работят и железниците в региона.
В момента средната скорост на вятъра в епицентъра на тайфуна „Болавен" е 50 метра в секунда, а понякога поривите достигат 70 метра в секунда.
Според японските синоптици това са рекордни данни за всички тропически бури в Тихия океан от 1956 г.

Bundesbank: ЕЦБ иска да действа като печатница за пари


Bundesbank: ЕЦБ иска да действа като печатница за пари

Според гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман това може да се превърне в дрога за правителствата, от която няма измъкване



Перспективата Европейската централна банка (ЕЦБ) да изкупува държавни облигации наподобява "финансиране на държавите чрез печатане на пари". Това каза в интервю за германското списание Der Spiegel гуверньорът на германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман, цитирано от Reuters. По неговите думи това може да се окаже като дрога за някои държави, от която трудно могат да се откачат.

 В началото на август ЕЦБ съобщи, че смята при нужда ще започне да купува държавни ценни книжа на държави, засегнати от дълговата криза. "ЕЦБ може да предприеме операции на пазара за облигации, за да постигне целта си", заяви нейният президент Марио Драги в опит да увери, че институцията му няма да остави лихвите по заемите на някои страни - в случая Испания и Италия, да продължат да растат и да заплашват тяхното финансиране.

"Подобна политика наподобява според мен финансиране на държави чрез пускане на печатница за пари", коментира Йенс Вайдман. "В условията на демокрация би трябвало парламентите, а не централните банки, да вземат решение за подобно споделяне на рисковете", допълва той.

"Тази благодат, изсипана от централните банки, ще подклажда вся по-голям ламтеж за пари", предупреждава управителят на Bundesbank. "Не бива да подценяваме опасността финансирането от централните банки да доведе до зависимост, както при наркотиците".

Европейската централна банка вече разполага с инструмент, който й дава възможност да изкупува държавни облигации на вторичния пазар, където те минават в други ръце, след като бъдат емитирани. Институцията обаче не е прилагала този механизъм от месеци насам.

сряда, 22 август 2012 г.

Юнкер против изваждането на Гърция от Еврозоната


Юнкер против изваждането на Гърция от Еврозоната

Възможно е кредиторите да се съгласят с удължаването на срока за бюджетни съкращения



Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер е категорично против излизане на Гърция от Еврозоната и изрази пълно си несъгласие с тази възможност. Това е заявил самият Юнкер, цитиран от световните агенции, по време на срещата си в Атина с гръцкия премиер Андонис Самарас.
Срещата между двамата е първата от серията, която предстои на министър-председателя на Южната ни съседка с високопоставени европейски представители за обсъждане на прилагането на спасителното споразумение за затъналата в дългове Гърция.
Жан-Клод Юнкер допусна и възможността за удължаване на срока за изпълнение на плана за строги бюджетни икономии. Това обаче зависи от доклада на инспекторите на "тройката". В интервю в днешния брой на германския ежедневник "Билд" Андонис Самарас поиска повече време за изпълнение на плана и заяви, че страната му се нуждае от "глътка въздух".
Според Юнкер приоритет номер едно за гръцкото правителство трябва да бъде консолидирането на публичните финанси заедно с ясна и достоверна стратегия за намаляване на дълга в средносрочен план. Председателят на Еврогрупата посочи, че това е последният шанс на Гърция да избегне фалита. Юнкер отбеляза, че гръцкият премиер приема много сериозно проблемите на страната.
Докато Юнкер е против излизането на Гърция от еврозоната , telegraph.co.uk  съобщи,  че  Финладния вече се готви за разпад на еврозоната.
Според електронното издание The Economist излизането на една страна от еврозоната не е позволено според правилата приети при основаването на ЕС, защото страни които са се присъединили към еврото, е трябвало неотменно да изоставят собствената си валута. Правното становище , което е публикувано от ЕЦБ през 2009г. , твърди, че, в европейските договори не са обмислили варианти за възможността за излизане на страни от еврозоната, за изход от еврозоната ще се изисква да напуснат и Европейският Съюз (ЕС). Това ще засили икономическата криза в дадена страна, защото държавата ще загуби достъп до единния пазар и ценни регионални фондове за помощи и подкрепа от ЕС.
Германия, заедно с другите европейски народни кредитори, ще бъдат изправени пред тежки загуби (Виж графика 1) , произтичащи от излизането на Гърция от ЕЗ. 
Първо там са парите които вече са изплатени почти 130 млр.€ . Второ , ЕЦБ все още притежава гръцки държавни облигации на стойност около 40 млр.€. Трето, банката на Гърция дължи на ЕЦБ около 100 млр.€ в така наречените TARGET2 задължения, които са възникнали чрез системата TARGET2 плащания, тъй като местните банки са източвали депозити на Гърция със заеми от централната банка. Това добавя експозиция над 270 млр.€ или 3% от БВП на ЕЗ. 
 Четете още в The Economist за външният дълг на 5-те страни от ЕЗ и  за план "Б" на Ангела Меркел, ще излезе ли Гърция от ЕЗ и какви са последиците за целия ЕС.

Кабинетът даде 9 разрешения за добив на подземни богатства


Кабинетът даде 9 разрешения за добив на подземни богатства

Правителството разреши на две фирми да добиват строителни и скалнооблицовъчни материали



Девет разрешения за проучване на подземни богатства одобри правителството на днешното си заседание. Те ще бъдат издадени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
"Блек Сий Енерджи" ЕООД ще проучва залежите на нефт и природен газ в площта "Блок 1-19 Свети Атанас" с размер 1 318 кв. км, разположена в континенталния шелф на Черно море. Срокът на разрешението е пет години. Предложената от дружеството минимална работна програма е за над 14 млн. евро.
За срок от три години метални полезни изкопаеми ще търсят две дружества - "Каракал Кеймдридж България" ЕАД и "Челопеч Майнинг" ЕАД. Те ще оперират в площите "Чупрене" (199,2 кв. км), в областите Монтана и Видин, и "Света Петка" (4,8 кв. км), в област София. За срока на разрешенията дружествата ще инвестират общо 756 хил. долара за проучвателни дейности и още 22,5 хил. долара за опазване на околната среда.
Другите разрешителни са за проучване на скалнооблицовъчни и строителни материали. Две фирми обаче получиха концесии за добив на природни богатства. Строителни материали от находище "Крушата - 1" ще добива "Рид" ЕООД, а "Риолит" ЕООД ще добива скалнооблицовъчни материали от находище "Кобилино", участък "Нивата", в община Ивайловград.

Нов банков скандал се заражда във Великобритания


Нов банков скандал се заражда във Великобритания

Банките са продавали кредитни застраховки, като са скривали умишлено информация от своите клиенти



Поредният скандал в банковия сектор на Обединеното кралство е на път да се разрази с пълна сила. След като Банковите регулатори откриха, че британски финансови институции са манипулирали лихвеният индекс Libor, сега разследване на Reuters показва, че те са продавали застраховки срещу повишаване на лихвата по кредит и срещу невъзможност за изплащане, при недостатъчна информираност на клиентите и дори при умишлено скриване на информация.

Разследване на агенцията е показало, че в годините преди кризата, и особено в периода 2005 - 2008 г., кредитните брокери са били принуждавани да продават все повече такива застраховки. За да постигат своите "таргети" брокерите и мениджърите в банките не са давали пълна информация на клиентите и дори са скривали такава, за могат да стигнат до сделка.

В материала се посочва, че брокерите са обяснявали какво ще се случи ако междубанковите лихвени проценти се увеличат, но не са казвали какво става в случай, че започнат да падат. Даден е пример с кредит за 400 хил. паунда, взет за започване на малък и среден бизнес, който е бил даден през 2007 г. Освен че клиентът не е бил информиран за всички възможни варианти, кредитът е бил даден с изричното условие да бъде сключена такава застраховка. И в двата случая не се спазват изискванията поставени от Банковия регулатор в страната (FSA).

След 2008 г. недостигът на средства свали свали лихвите, а централната банка понижи основната лихва до рекордно ниското и ниво от 0.5%, където се намира и сега. В договора за сключването на застраховката е посочено, че годишната такса ще расте толкова повече, колкото падат лихвите. Тази информация обаче не е била казана на клиента.

В крайна сметка се оказва, че същият клиент трябва да плаща по 30 хил. паунда на година за тази застраховка и още толкова по самия кредит. Заради непосилното финансово бреме семейният хотел, който е бил купен с отпуснатият кредит е отнет от банката.

Според информацията на Reuters по време на кредитния бум са продадени 28 хил. застраховки против вдигане на лихвите и милиони застраховки срещу изпадане в неплатежоспособност. В единият случай броят на застраховките е малък, но средната стойност достига милиони паунди. Във втория броят е голям, но стойността на застраховката е между няколкостотин паунда до няколко хиляди. Изчисленията показват, че банковата система във Великобритания трябва да изплати застраховки на стойност 8.8 млрд. паунда.

Русия вече е член на СТО


Русия вече е член на СТО

След 19 години чакане най-голямата държава в света е вече член на Световната търговска организация



От днес Русия е официално 156-ият член на Световната търговска организация (СТО). На 21 юли президентът Владимир Путин подписа документа за присъединяване, който същият месец беше одобрен и от двете камари на парламента.

Процесът на присъединяване продължи 19 години.  През 1993 г. Москва подаде молба за членство в Общото споразумение за митата и търговията (GATT), а през 1994 г. молбата е препратена към СТО. Преговорите се водиха в работна група, чието първо заседание е през юли 1995 година.

Работната група е съставена от държави, които имат неразрешени въпроси с Русия в областта на търговията. Броят на държавите постоянно се увеличава и през 2011 година достига 62 -най-широката работна група в историята на СТО. Най-сложни са преговорите с Грузия, САЩ и Европейския съюз.

Заключителното заседание на работната група бе на 10 ноември 2011 година в Женева и на него беше одобрен пакетът документи за влизане не Русия в СТО, след което бе обявено разпускането на групата. Окончателно въпросът бе решен на министерска конференция на СТО в Женева на 16 декември 2011 година, където присъединяването на Москва към организацията получи единодушно одобрение.

Меркел пак е №1!


Меркел пак е №1!

Германският канцлер е най-влиятелната жена в света за втора поредна година



Германският канцлер Ангела Меркел отново е най-влиятелната жена в света. Това отреди новата подредба в доминираната от политици, бизнесдами и медийни личности класация на американското списание Forbes, съобщи Ройтерс.
Американският държавен секретар Хилари Клинтън и бразилският президент Дилма Русеф допълват престижната тройка на най-влиятелни дами на планетата. Първите три места остават без промяна спрямо подреждането през миналата година.
Списъкът с "нежни" имена е пълен с жени, които участват в политиката, развлекателната индустрия, технологичния сектор, организациите с неспопанска цел и други области. Подредбата е на база влияние, парите, който те печелят или контролират и медийното присъствие.
"Тези жени оказват влияние по много различни начини и въздействат по различен начин върху световната общественост", коментира Мойра Форбс, президент и издател на ForbesWoman.
В челната петица влязоха Мелинда Гейтс, съпредседател на "Фондацията Бил и Мелинда Гейтс" и съпруга на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, както и Джил Ейбрамсън, изпълнителен редактор на New York Times.
На шеста позиция застана Соня Ганди, председател на Индийския национален конгрес. Първата дама на САЩ Мишел Обама, която оглави класацията през 2010 г., трябва да се задоволи със седмото място, а на осма позиция е Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).
Сред новите лица в списъка на Forbes са актрисата и изпълнителка Дженифър Лопес и милиардерката-филантроп Лорийн Пауъл Джобс, вдовицата на основателя на Apple Стив Джобс.
Средната възраст на 100-те дами, които са от 28 страни, е 55 години. Взети заедно те имат 90 млн. последователи в Twitter, се казва в съобщението на Forbes.

Голи снимки на принц Хари се появиха в интернет

Голи снимки на принц Хари се появиха в интернет



Голи снимки на принц Хари обиколиха вчера света. Разпространи ги американският сайт за светски клюки TMZ.
Източник от британското кралско семейство потвърди пред Ройтерс, че на кадрите е внукът на Елизабет II. Бъкингам обаче отказа официален коментар.
Хари, престолонаследник №3 на короната след баща си Чарлз и брат си Уилям, е щракнат без дрехи заедно с млада жена в хотел в Лас Вегас. На едната снимка 27-годишният принц е хванал в еротична поза отзад момичето, което също е голо. Другият кадър показва двамата с разменени места. Хари, със златна верижка на врата, свенливо прикрива височайшето си достойнство.
Снимките са направени по време на бурен купон във ВИП апартамент в Лас Вегас, където Хари бил за уикенда с приятели. Според TMZ принцът и другарите му засекли в бара на хотела няколко млади жени и ги поканили да празнуват в апартамента. Кои са били дамите, не се споменава.
Кадрите били направени, след като компанията започнала да играе на стрипбилярд. Другите купонджии също се разсъблекли. Тогава някой от гостите щракнал с мобилен телефон Хари, както майка го е родила. Кой е издайникът, не е известно.
В. "Дейли телеграф" разкрива, че Хари и приятелите му отседнали в 5-звездния "Уин ризорт". През уикенда апартамент с 3 спални в елитния комплекс струва 5000 лири (над 6300 евро) на нощ, уточнява британският вестник. В цената влиза отделен иконом. Апартаментът разполага и с игрална зала, в каквато се е разиграл стриптийзът на Хари.



 Публикуваните снимки поставят в неудобно положение Бъкингамския дворец и повдигат въпроси за охраната на принца, коментира "Дейли телеграф".
В последно време Хари полага големи усилия да се отърси от имиджа на плейбой, който си спечели, когато беше на двадесетина години. По-малкият син на Чарлз и Даяна в последно време участва във важни мисии, изявявайки се като отговорен член на кралското семейство.
На официалната церемония за закриването на олимпийските игри в Лондон преди дни именно принц Хари представляваше Бъкингам.
През март тази година той предприе обиколка в Белийз, Бахамите, Ямайка и Бразилия във връзка с честването на диамантения юбилей на Елизабет II. След това през май принцът посети Вашингтон, където получи хуманитарна награда за дейността си. Връчи му я Колин Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ.
Принц Хари е пилот на хеликоптер в кралските ВВС. Има чин капитан. Преди 4 г. служи в Афганистан, сега не крие желанието си да се върне там.
Преди 10 години Хари попадна в таблоидите като бурен купонджия, който си пада по алкохола и марихуаната. През 2005 г. той се забърка в скандал, след като се появи на маскен бал в униформа на нацистки генерал.

Алкохолен турист оставя 550 евро на седмица в Слънчев бряг

Алкохолен турист оставя 550 евро на седмица в Слънчев бряг

Снимка: РУМЯНА ТОНЕВА, архив 24 часа

Голяма част от туристите в Слънчев бряг не идват само заради красивите български плажове, а преди всичко заради алкохола.
Според хотелиерите един турист носи на седмица между 500 и 550 евро като оборот за курорта.
„Купуваш едно - получаваш две. Партито е фантастично, клубовете също. Хората са чудесни, храната е много евтина, но много добра. И във всеки бар можеш да танцуваш", коментират две млади туристки от Великобритания пред камерата на bTV.
Чужденците се радват на евтиния алкохол. Те споделят, че са обикаляли доста курорти по света, но предпочитат България.
Понякога обаче партито завършва в спешното отделение. „Често идват хора, които са употребили алкохол, но идват не заради самото пиене, а заради последствията от него: паднали са, навехнали са крак или са счупили нещо. Идват и много пияни, но в последните седмици почти няма", казва д-р Стаменов от Спешното в Слънчев бряг.
В четири часа сутринта алкохолните турове продължават да събират жадните за емоции и напитки туристи. Кристофър от Великобритания изкарва пари от това. „Аз съм промоутър. Карам хората да влизат в клуба. Понякога им давам някаква безплатна напитка. В повечето случаи хората идват към мен и питат къде е водката, аз само посочвам и отиват. Понякога се налага да ги бутам, но те така или иначе влизат, така че е лесно", разказва мъжът.
Хотелиерите обаче отричат термина „алкохолен туризъм" - няма го в учебниците.
„Не приемам изцяло това понятие. Това е една част от туризма в международен аспект - т.е. младежки туризъм. Предизвикано е от предлагането не само в дискотеките, но и в самите хотели, защото в много от тях има ол инклузив алкохол", коментира Стратиева, хотелиер на Слънчев бряг.
По думите й в много страни в Европа и по света просто има забрана за изнасяне на алкохола от магазини и барове по улиците. Тя смята, че така трябва да се случва и у нас, за да имат курортите по-приличен облик. Към тази теза се присъедини и Стойчо Стамболиев - собственик на фирма за анимация на туристи.
„Става въпрос за така наречения бар туризъм, заимстван е от чужбина. Преди години това се е случвало в Испания и Гърция. Сега вече е тук, и то на професионално ниво за организация на такива групи. В другите държави не могат да излязат на улицата от бар, там е против закона. Тук законодателството го позволява", допълва още той.

Общо показвания