вторник, 31 юли 2012 г.

300 млн. лв. за енергийна ефективност


300 млн. лв. за енергийна ефективност

Безвъзмездната финансова помощ за един проект може да достигне 2 млн. лв.



300 милиона лева за енергийна ефективност и зелена икономика ще получи бизнесът. 150 млн. евро е стойността на безвъзмездно финансиране и 150 млн. евро под формата на кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предаде бТВ.
Безвъзмездната финансова помощ за един проект може да достигне 2 милиона лева, като няма минимален размер на отпусканата помощ. Максималният интензитет на безвъзмездната помощ е до 50 процента от общата стойност на допустимите разходи по проекта.
Това става възможно благодарение на процедура за енергийна ефективност и зелена икономика по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013”, като крайният срок за подаване на проектни предложения е 31 октомври следващата година.


България 7-ма по медали


България 7-ма по медали

Страната ни се нарежда на челните места в класацията за брой медали към милион от населението


Олимпийските игри би трябвало да са състезания между най-добрите атлети. С течение на времето обаче те се  превърнаха в ожесточена битка между държавите. От 1896 година насам са раздадени общо 29 216 медала, като през първите две проведени Олимпиади първенците са отличавани със сребърни медали, а победителят - с венец от маслиново дърво.
През годините САЩ се утвърждават като страната, спечелила най-много медали - общият им брой е 2549, СССР и Германия заемат второто и третото място, съответно с 1204 и 718. България е 26-та с 218.
Наред с тази класация, съществува и друга, далеч по-интересна и вълнуваща за самите нас. Тя е на най-успешните страни, участници на Олимпиади, и се базира на общия брой спечелени медали спрямо населението. В нея, сравнявайки спечелените златни медали на един милион души, България заема 8-мата позиция, а в тази на общ брой се нареждаме 7-ми. С цели 101 спечелени златни медала и население от малко над 5 милиона души, Финландия е първа в класирането, а друг интересен представител от челната десятка са Бахамските острови с 4 златни медала, но при население, наброяващо едва 310 хиляди души.
 Темата продължава в И.А.Икономика

Масово бягство на пари от Испания


Масово бягство на пари от Испания

Близо 163 млрд. евро са били изтеглени от страната през първите пет месеца на годината




Централната банка на Испания обяви днес, че близо 163 млрд. евро са били изтеглени от страната през първите пет месеца на годината.
Само през май изтичането на капитали от Испания е достигнало 41 млрд. евро спрямо отлива от 9.5 млрд. евро през същия месец на миналата година.
От данните е видимо, че международни инвеститори нямат доверие в Испания, където рецесията се задълбочава, а правителството бе принудено да поиска от европейските си партньори помощ за стабилизиране на банковия сектор,
Задълбочават се и икономическите проблеми на автономните испански области, за което активно помага и правителството, което съкращава разходи, опитвайки се да намали фискалния дефицит от 8.9 процента.
Днес властите в провинция Каталония отчетоха дефицит от 400 млн. евро и обявиха, че до септември спират плащанията към болници и старчески домове.
Каталония е най-голямата местна икономика в Испания и провинцията с най-големи задължения - близо 43 млрд. евро. След нея по дълг се нареждат Валенсия /21 млрд. евро/ и Мадрид /16 млрд. евро/.
С най-високата безработица в Европа, борещата се с рецесията испанска икономика изглежда все по-близо до гръцкия сценарий. При това проблемите на Испания са далеч по-сериозни. Имотният балон в страната все още не се е спукал, а за всички е ясно, че го има. Освен това за разлика от Гърция, испанската икономика е сред най-големите в глобален мащаб и четвърта по големина в еврозоната.

Затягат контрола върху големите сделки


Затягат контрола върху големите сделки

Финансовите институции ще пазят информация на разположение на ДАНС до 7 години




Затягане на контрола върху необичайно големи сделки предлага кабинетът с промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Предвижда се изискване към задължените лица - банки, кредитни дружества, застрахователи, нотариуси, НАП, митници и т. н., да поставят под особено наблюдение необичайно големи или изключително сложни сделки или операции.
Финансовите институции се задължават да изследват целта и характера на тези операции и да отбелязват писмено своите заключения като ги съхраняват на разположение на дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС, на съответните органи за надзор и на одиторите за период от пет години.
В определени случаи - по указание на директора  "Финансово разузнаване", данните за клиентите и документите за извършените сделки и операции ще се пазят и за 7-годишен период.
Шефът на дирекцията ще може да издава указания до задължените лица по отношение на операции със страни, които не прилагат или прилагат частично международните стандарти, и особено ако операциите нямат логично икономическо обяснение или видимо основателна причина.
Промените в закона отразяват препоръките от последния доклад на Комитета от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа, съобщи пресслужбата на кабинета. 


понеделник, 30 юли 2012 г.

Отчитат електронно и зъболекарите

Отчитат електронно и зъболекарите

Всички зъболекари, работещи със Здравната каса, започват да се отчитат електронно от 1-ви август, съобщават от НЗОК.

Електронният отчетен документ (XML файл) ще съдържаинформация от амбулаторните листове на пациентите, на които са извършени прегледи и е проведено лечение. Данните от отчетите ще бъдат съхранявани в Интегрираната информационна система на НЗОК.
С въвеждането на това изискване се намалява документацията, като лекарите вече няма да представят амбулаторните листове на хартиен носител.

Друго преимущество на електронния отчет е, че данните от него ще постъпват в електронното здравно пациентско досие.

Чрез него пациентите ще имат възможност да проследяват дали подадените данни отговарят на реално извършените прегледи и лечението им. Така ще бъде увеличен контролът върху работата на денталните лекари от страна на пациентите.

Към настоящия момент договорните партньори на НЗОК от денталната помощ, сключили договор за работа с НЗОК по „Национален рамков договор 2012 за дентални дейности", са 5 678.

Египтянин пише книга за Кирил и Методий

Египтянин пише книга за Кирил и Методий

Пишат първата книга за братята Кирил и Методий на арабски език. Със задачата се е заел египтянин,преподавател по история.

Той е един от участниците в открития днес във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" 35-ти международен летен семинар по български език за чужденци и идва от университета в Мансура, където преподава средновековна история.

Това е трети семинар за мен във Великотърновския университет и когато гледам колко много хубава е България, колко много приятни българи има и мисля да правя нещо, да имам контакт с България, споделя преподавателят, цитиран от БНР.

Той е пленен от живота на светите братя. По думите му в Египет има отделни секции, посветени на Кирил и Методий, но не и цяла книга за тях. Четивото ще бъде готово след година.

Газпром е най-печелившата компания в света за 2011-та

Газпром е най-печелившата компания в света за 2011-та

Руският енергиен гигант Газпром задмина базираната в САЩ енергийна компания „ЕксонМобил" като най-печелившата компания за 2011 година, според последната публикация на списание „Форбс", цитирано от РИА Новости.

Газпром е отчел 44.6 милиарда долара печалба за миналата година в сравнение с 41.6 милиарда долара за „ЕксонМобил", която бе най-доходоносната компания за 2010 година.

Индустриалната и търговска банка на Китай е на трето място в списъка на списанието с 32.2 милиарда долара печалба.

Ръководителят на Газпром Алексей Милер заяви на годишната среща на акционерите на компанията през юни, че руският гигант е световен лидер в приходите за втора поредна година и е на второ място по продукция сред световните петролни и газови компании.

По-рано „Форбс" публикува списък с 25-те най-големи петролни и газови компании за 2012 година, в който списък Газпром е на второ място след „Сауди Арамко" - националната петролна компания на Саудитска Арабия.

Париж иска спасителния фонд за еврозоната да е 1 трилион евро

Париж иска спасителния фонд за еврозоната да е 1 трилион евро

Франция иска спасителния фонд за еврозоната да бъде увеличен на един трилион евро.
Това заяви френският финансов министър Франсоа Бароан ден преди срещата на финансовите министри от еврозоната в Копенхаген.

Това е позицията, която ще защитавам в името на Франция", каза Бароан за бизнес радиото BFM, въпреки че германският канцлер Ангела Меркел обяви, че е възможно увеличаване капацитета на фонда до 700 милиарда евро.

След месеци на отчаяни преговори и международен натиск финансовите министри от еврозоната ще участват на двудневна среща в Копенхаген на която ще търсят решение за увеличаване капацитета на спасителния фонд срещу финансовата криза.

Германия, най-големият дарител на фондовете, иска да бъдат комбинирани Европейският фонд за финансова стабилност, който е предназначен за Португалия, Гърция и Испания и в който има 200 милиарда евро с Европейския механизъм за стабилност - 500 милиарда евро.

На хартия ще има 700 милиарда евро, но в действителност 500 милиарда евро, тъй като 200 млрд. са предназначени за Гърция, Ирландия и Португалия.
Има и друго предложение да бъдат вкарани други 240 милиарда евро в Европейския фонд за финансова стабилност.

Защитната стена е малко като ядрената опция във военния план, тя е за разубеждаване, а  не да се използва", каза Бароан.
Естествено ние искаме да бъде увеличен колкото е възможно", изтъкна той, допълвайки, че високата стена рефлективно води до по-малък риск за страните при атаки на спекулаторите на пазарите.

Испания затъва все повече

Испания затъва все повече

Рецесията в Испания се задълбочава, като през второто тримесечие икономиката на страната се е свила с 0.4% след свиване от 0.3% през първите три месеца на 2012 година, информира money.bg.
Данните на националния статистически институт ИНЕ потвърдиха представената миналата седмица информация от Националната банка на Испания. Те подчертават проблемите, пред които е изправено правителството, имайки предвид, че не се очаква икономиката да се върне към растеж преди 2014 година.
Прогнозите сочат, че през тази година икономиката на Испания ще се свие с 1,5%, а безработицата вече достига безпрецедентно ниво от 24,6%. Този показател е по-висок с 0,2 % от предходното тримесечие.
По данни на Националния статистически институт на страната5,7 милиона души са били без работа през посочения период. Това е най-високото ниво от средата на 70-те години насам, когато Испания се връща към демократично управление.
Тежката ситуация доведе до стичането на много хора към центрове за продоволствия. Неправителствените организации в Испания започнаха да раздават храна дори сред хора от средната класа.Според прогнозите на испанското правителство безработицата няма да отбележи спад под 22 % до 2015 година.
Експертите посочиха, че новото повишение на инфлацията в страната се дължи главно на по-високите цени на лекарствата след мерките на правителството за понижение на държавните лекарствени субсидии.

Обама и Ердоган координират усилията си за свалянето на Асад

Обама и Ердоган координират усилията си за свалянето на Асад

Координирането на усилията за смяна на режима в Сирия са обсъдили по телефона американският президент Барак Обама и турският премиер Реджеп Таип Ердоган, предадоха нформационните агенции.
„Президентът Обама обсъди по телефона с премиера  Ердоган координирането на усилията за ускоряване на предаването на политическата власт в Сирия, което трябва да включва отстраняването на Башар Асад от властта в съответствие със законните искания на сирийския народ. Двамата лидери изразиха безпокойство заради безсмислените атаки срещу мирното население, включително в Алепо." - се казва в съобщение на Белия дом.
Вчера Държавният департамент обяви, че разширява мащабите на помощта си за сирийската опозиция.
Припомняме, своята загриженост във връзка със ситуацията в Сирия изрази и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Коалицията в Гърция не постигна съгласие за новите икономии

Коалицията в Гърция не постигна съгласие за новите икономии

Политиците от управляващата трипартийна коалиция в Гърция днес не успяха да постигнат съгласие да съкращаване на разходите с 11.5 милиарда евро, каквито са  изискванията  на тройката международни кредитори, съобщи агенция „Новости".
Ако такова съгласие не бъде постигнато и Гърция не получи на 20 август поредния транш от финансова помощ, страната е застрашена от дефолт. Международните партньори отказват да отпуснат транша в случай, че Атина не направи очакваните бюджетни съкращения.
Днес премиерът Андонис Самарас прие лидерите на двете леви партии в коалицията Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис. На срещата присъства и финансовият министър Янис Стурнарас.
Председателят на ПАСОК Венизелос коментира, че новите мерки за икономии трябва да бъдат съобразени с това, че спадът в гръцката икономика се е казал по-голям от очакваното.
Според лидера на ДИМАР Фотис Кувелис гръцкото обществоне може да понесе още тежести.
Засега не е ясно кога ще приключат преговорите между коалиционните партньори.
От своя страна Янис Струнарас заяви след срещата, че експертите от тройката - ЕС, МВФ и ЕЦБ, които останаха в Атина след проведените през миналата седмица консултации,ще се задържат в гръцката столица „толкова, колкото е необходимо".

Само трохи за България от парите на ЕС за континентални проекти

Само трохи за България от парите на ЕС за континентални проекти

През последните години инфраструктурата на страната се превърна в основен приоритет на правителството. Насред еуфорията от откритите магистрали и ремонтирани пътища се появи още една положителна вест - създаденият от ЕС Механизъм за свързване на Европа, върху който се възложиха големи надежди да подпомогне начинанието ни от 2014 година нататък.
Според Васил Николров от Института за пазарна икономика (ИПИ), заложените в плана за този нов инструмент, показват, че очакванията за ефекта му върху България са силно надценени.
Какво е МСЕ? Това е инструмент, част от направлението за Интелигентен и включващ растеж в Многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014-2020г., чиято единствена цел е да подпомага инфраструктурни проекти на континентално ниво. Ето защо за целия програмен период на европейския бюджет за МСЕ ще бъдат отделени 40 млрд. евро, които ще бъдат разпределени в 3 направления - за енергийна инфраструктура (9,1 млрд. евро), за транспортна инфраструктура (21,7 млрд. евро) и за информационни и комуникационни технологии (9,2 млрд. евро).
Към тях трябва да се прибавят и още 10 млрд. евро, заделени за инфраструктурни проекти от Кохезионния фонд (КФ). Дотук всичко звучи идеално - пари за приоритетите на правителството, и то много. Ала положението не е толкова розово, поне от гледна точка на интересите на България.
На първо място данните на ЕК показват, че за завършването на инфраструктурата в ЕС ще са необходими над 1,5 трилиона евро до 2030г. На този фон, планираните 40 млрд. евро са капка в океана от нужно финансиране. Затова са логични и определените максимални нива на европейско финансиране на проекти по механизма: до 50% за проучвания и до 20% за строителство. При особени случаи прагът може да бъде повишен - при железопътни или водни транспортни връзки с цел премахване на„пътни тапи" - до 30%, или при трансгранични проекти - до 50%. С други думи, основната тежест ще падне върху самите държави.
На второ място приложението към документа, където са изброени залегналите в МСЕ проекти, общо взето изключват България. Дори и с просто око е видимо едно - България е трудно забележима. От десет основни направления в сектора за транспортна инфрастуктура България присъства само  едно - Хамбург-Росток-Бургас/Турска граница - Пиреос - Лефкозия. По-детайлен преглед показва, че идеята е в страната ни да бъдат построени (модернизирани) две железопътни отсечки - Видин-София-Бургас/Турска граница и София-Солун-Атина/Пиреос.
В раздела „друга инфраструктура" пък фигурират и две магистрални отсечки - София-Македония и София-Сърбия, като и двете са на етап проучване. На фона на останалите над 110 други проекта, 4-те, в които присъстваме, очевидно бледнеят. Това наблюдение се потвърждава и от разчетите на комисията за цената на различните коридори. Сметките сочат, че за осъществяването на десетте коридора ще са необходими 237 млрд. евро, а за този, в който се включва страната ни - 8 млрд. евро (третият най-малък). Излиза, че нашият коридор не би получил повече от 1 млрд. евро (дори и след като прибавим средствата от КФ), а да не забравяме, че българските отсечки са едва 1/10 от заложените в плана за коридора. Но дори не това е най-лошото.
Последният удар за България идва от условията, според които ще бъдат отпускани средствата от този инструмент. Според записано в регламента на МСЕ правило, става ясно, че средства ще бъдат раздавани по ред на получаване („first come, first served") и качество на заявлението. Тъй като вече се разбра, че тези средства са крайно ограничени, конкуренцията за тях би била сериозна. А българската администрация със сигурност не се слави като най-бързата и ефективна машина в рамките на ЕС. Българските управляващи са пределно запознати с този проблем, както става ясно от рамковата позиция на страната ни по въпроса, където се изразяват опасения и по още една ключова точка - парите от КФ.
Докато досега средствата от КФ бяха заделени за определени държави (което елиминира конкуренцията), то сега 10 млрд. евро (близо 20% от КФ) могат да бъдат прехвърлени в състезателната среда на МСЕ, където ще са на разположение на всеки. А да не говорим и че процентът на европейско финансиране от КФ е в пъти по-висок от този в МСЕ.

Еколози против производство на ток от биомаса


Еколози против производство на ток от биомаса

Според природозащитниците това ще доведе до сериозни проблеми в горските масиви




Производството на електричество от биомаса ще доведе до сериозни екологични проблеми в горските масиви. Това заяви екологът Тома Белев пред телевизия България о нер. Според него ресурсът за подобно производство трябва да идва от селското стопанство, а не от гората.
За производство на един киловат електричество инсталация, работеща на биомаса ,се нуждае от 1,5 до 2 кг, коментира екологът. Според него българската гора няма капацитета да поеме увеличаване на потреблението на дървесина с цел производство на ток от биомаса.
По думите му през миналата година в страната ни е добито рекордно количество дървесина – 7.5 милиона кубически метра. Капацитет за добив е 8 милиона. 

БВП на Германия може да падне с 15%


БВП на Германия може да падне с 15%

Това ще стане, ако страната се откаже от еврото



БВП на Германия ще падне с 15 процента, ако страната се върне към националната си валута. За това предупреждава най-голямата застрахователна компания на Германия Allianz SE.
Според оценката на компанията, новата немска валута за първите две години ще укрепне с 15 – 20 процента в сравнение с основните търговски партньори, което ще доведе до намаляването на обемите на износа с 20 процента и, следователно, ще съкрати БВП най-малко с 5%. В резултат на това обаче ще бъде застрашена цялостността на европейската банкова система.


Банките манипулирали и EURIBOR


Банките манипулирали и EURIBOR

Брюксел започна разследване срещу няколко големи финансови институции




Европейската комисия разследва няколко банки, включително и немската Deutsche Bank, за евентуално манипулиране на индекса EURIBOR, според който банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници, запознати със случая.

Имената на банките, които се разследват, не са оповестени засега. Ако се окажат виновни, банките ще понесат глоби в размер на до 10% от световните си приходи. Приходите на Deutsche Bank за миналата година например са 33,2 млрд. евро.

Няколко банки сътрудничат на ЕК в събирането на информация, съобщава източник, пожелал анонимност. Вероятно има още поне две банки, освен Deutsche Bank, които са потърсили снизхождение в схемата на ЕК за окуражаване на информаторите, сочи втори източник.

Общо 43 банки участват в индекса EURIBOR. EuroInterbank Offered Rate е средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро. Лихвеното равнище се изчислява от Европейската банкова федерация в Брюксел и се обявява ежедневно.

Спряха достъпа до АЕЦ „Козлодуй”


Спряха достъпа до АЕЦ „Козлодуй”

Причина са засилените мерки за сигурност




Временно се преустановяват посещенията за разглеждане на обекти в АЕЦ „Козлодуй”. Причина е въвеждането на засилени мерки за сигурност и повишаване на контрола на достъпа на външни лица до централата, съобщиха оттам.
Така от 1 август 2012 г., за подаване на документи от юридически лица и граждани, касаещи дейности, свързани с АЕЦ „Козлодуй”, се открива временно деловодство в сградата на Дом на енергетика, града.


Банка Пиреос придоби АTE Bank


Банка Пиреос придоби АTE Bank

Гарантирани са всички работни места за служителите от Аграрната банка



Банка Пиреос обяви придобиването на здравата част от Гръцката Аграрна Банка (ATE Bank). Това действие се извършва в рамките на определената от Централната банка на Гърция и Гръцкия фонд за финансова стабилност процедура, която цели преструктуриране на гръцката финансова система и засилване на финансовата стабилност.
Банка Пиреос гарантира всички работни места за служителите на Аграрната банка като ангажимент на мениджмънта, който приветства новите служители на Банка Пиреос. От понеделник, 30 юли, цялата клонова мрежа на ATEbank ще работи като част от Банка Пиреос, като се запазва търговска марка ATEbank. Всички клиентски транзакции ще продължат да се изпълняват без никаква промяна.
С обединени усилия ръководителите и служителите на Банка Пиреос и Аграрната банка създават здрава вътрешна финансова институция, която осигурява абсолютна сигурност за селскостопанския отрасъл, по-добро обслужване за всички клиенти, вложители и кредитополучатели, качествено обслужване и по-голям шанс за финансиране на националната икономика, с 75 млрд. евро обща сума на активите, 35 млрд. евро депозити на клиентите и 47 млрд. евро заеми.
В Групата работят 17 000 души, като клоновата мрежа включва 1 230 клона, с представителства в 9 държави извън Гърция.


Две банки купувачи на "Виваком"


Две банки купувачи на "Виваком"

Интерес към българския телеком е проявил и Кирсан Илюмжинов, който наскоро придоби мажоритарен дял в "Петрол Холдинг", пише "Комерсант"




Руската "ВТБ Капитал" и българската Корпоративна търговска банка (КТБ) се договориха да купят контролния пакет акции на телекомуникационната компания "Виваком". Това пише руският вестник "Комерсант", като цитира собственика на КТБ Цветан Василев. 

Според изданието сумата на сделката може да достигне 737 млн. евро. Тя трябва да бъде приключена през септември тази година. 

Василев отказва да посочи точната сума, но по думите му цената е значително по-ниска от предложените 1,4 млрд. евро от "Тюрксел". 

От мобилния оператор се интересуваше президентът на Международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов. През юни той се договори за купи местната "Петрол Холдинг", пише още "Комерсант". По време на посещението си в България Кирсан Илюмжинов прояви интерес към "Виваком", коментира пред изданието и Цветан Василев. 

Илюмжинов се срещна с премиера Бойко Борисов, а миналата седмица се договори със собственика на "Петрол Холдинг" Митко Събев за покупката на 47,5% от компанията. По-рано руснакът придоби 52,5% от петролната компания, притежаваща 361 бензиностанции, 80 петролни хранилища и три пристанищни терминала, хотели, казино и авиокомпания.

 "Виваком" е лидер на пазара на фиксирани телефони в страната и вторият по големина мобилен оператор. Компанията беше предложена за продажба през 2011 г., защото не може да обслужва дълговете си,припомня руското издание. Най-големите й кредитори са "Deutsche bank", "Raiffeisen centralbank", Европейската инвестиционна банка, Castle Hill и "Royal bank of Scotland". Последната е организатор на консорциума кредитори. Консултант по продажбата е "Morgan Stanley".

Освен КТБ и "ВТБ Капитал" могат да се появят нови инвеститори във "Виваком". Според Василев след три-пет години в капитала на "Виваком" може да бъде включен и стратегически инвеститор, който може да бъде всеки от претендиращите за компанията европейски играчи - "Turkcell", "France Telecom". 

Покупката на "Виваком" може да се превърне във втората сделка на "ВТБ Капитал" на българския пазар. През миналата година банката купи за 100 милиона евро най-големия в страната производител на цигари "Булгартабак холдинг", припомня още "Комерсант".

Скачат цените на автобусните билети

Превозвачите обясняват поскъпването с повишените цени на горивата




Между 1 и 2 лв. се очаква да поскъпне билетът за междуградските линии. Превозваческите фирми обясниха увеличението с по-скъпия дизел. Проверка на ТВ7 на автогарата показа, че една от фирмите вече е увеличила с 2 лв. цената на билетите си.
Засега само няколко фирми отлагат разговора за поскъпване на билетите. За всички останали тази тема е на дневен ред. Макар че не навсякъде са решили откога и с колко да увеличат цената на пътуването, прогнозите са, че това ще се случи най-късно до есента, а поскъпването ще достигне 2 лв.
Първото увеличение вече е факт. Оказва се обаче, че пътниците се отнасят с разбиране. Най-търсените дестинации пък остават именно тези до морето, където билетите вече поскъпнаха.
Независимо от цената на билета, водещо при пътуването си остават сигурността и комфорта. Именно по тази причина дори автобусите с по-скъпи билети са пълни.

събота, 28 юли 2012 г.

Най-богатите спечелиха още $15 млрд. за седмица


Най-богатите спечелиха още $15 млрд. за седмица

Най-губещ е Марк Цукербърг, който се раздели с 2.5 млрд. долара


Най-богатите 20 човека на планетата са добавили още 15.2 млрд. долара към състоянието си през тази седмица. Това показва индексът следящ състоянието на най-богатите - Bloomberg Billionaires Index. Милиардерите са спечелили много от борсата, заради спекулациите, че Европа ще прибегне към действия, с които да се бори с постоянно нарастващите лихви по дълговете на Испания и Италия.

Така например най-богатият човек в Испания - Амансио Ортега е спечелил 3 млрд. долара за една седмица. Той е спечелил от поскъпването на акциите на Inditex, в която той притежава 59% от капитала. През миналата седмица акциите на компанията, собственик на веригата магазини Zara, са поскъпнали с 3.8%. В момента общото му богатство се оценява на 43.5 млрд. долара и се нарежда на четвърто място в класацията.

Първото място продължава да се заема от мексиканеца Карлос Слим, чието богатство се оценява на 75.5 млрд. долара. За една седмица той е натрупал още 1.4 млрд. долара, въпреки че акциите на неговата America Movil, най-големият мобилен оператор в Латинска Америка, се понижиха през седмицата. Поскъпващото песо и нарастващата конкуренция сви печалбата на телекома с 46% през второто тримесечие.

На второ място също традиционно вече се нарежда основателят на Microsoft Бил Гейтс. Неговото състояние се оценява на 62.8 млрд. долара, както за седмица е скочило с 600 млн. долара. Акциите на технологичната компания паднаха с 1.2% през седмицата.

Третата позиция също остава без промяна спрямо миналата седмица - инвеститорът Уорън Бъфет. Неговото състояние се оценява на 45.7 млрд. долара.

Най-губещ сред милиардерите продължава да е основателят на Facebook Марк Цукербърг. За една седмица той е загубил 2.5 млрд. долара, заради постоянно сриващите се акции на социалната мрежа. Общото му състояние е вече 12.1 млрд. долара.

петък, 27 юли 2012 г.

Откриха официално Олимпиадата в Лондон 2012

Откриха официално Олимпиадата в Лондон 2012

Откриха официално Олимпиадата в Лондон 2012
Фойерверки озаряват Олимпийския стадион в Лондон по време на откриването на Тридесетите летни олимпийски игри. Снимка: ЛА Таймс
XXX-те Летни Олимпийски игри бяха открити официално на Олимпийския стадион в Лондон.
Символично, точно в 20:12 часа местно време (22:12 часа българско време), бе даден старта на предварителното шоу преди началото на церемонията по откриването на Олимпийските игри.
Над препълнения Олимпийския стадион в Източен Лондон прелетяха "Червените стрели" - самолетната акробатична ескадрила, която оцвети небето над стадиона в различните "олимпийски" цветове.
С отброяване на последните секунди, от 23:00 часа българско време, пък стартира вълнуващата тричасова церемония по откриването на Игрите, режисирана от Дани Бойл. Церемонията, която ще проследи историята на британската култура, се очаква да бъде гледана от около 4 милиарда души по целия свят.
80 000 са на стадиона, за да наблюдават шоуто, което ще бъде гледано и от 120 световни лидери, между които президентът на България Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.
Олимпиадата в Лондон ще продължи 17 дни.

Модернизират градския транспорт в Русе


Модернизират градския транспорт в Русе

Общият размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ възлиза на малко над 26 млн. лева


Управляващият орган на оперативната програма „Регионално развитие“ е одобрил проекта за модернизацията на градския транспорт в Русе, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Общият размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ възлиза на малко над 26 млн. лева, уточняват от ведомството.
Общината в Русе последна подаде проект за интегриран градски транспорт. Местните власти разработиха предложението си със закъснение и го внесоха във ведомството за разглеждане в средата на май.
От министерството посочват, че предстои в Русе да бъдат внедрени автоматизирани системи за управление и контрол, да бъде обновена транспортната инфраструктура, да се подобри нейната достъпност, както и да се изградят велоалеи.
Наскоро Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна подписаха договорите за модернизацията на градския транспорт.
В най-напреднала фаза е модернизацията на градския транспорт в Бургас, където се осъществява пилотният за България подобен проект.
От ЕК преди близо 2 месеца одобриха инвестиции в размер на над 42 млн. евро за подобряването на градския транспорт в София.

Заздравяваме отношенията си с Япония


Заздравяваме отношенията си с Япония

Обсъждат възможността за свободна търговия между двете страни


Среща на Българо-Японския икономически съвет при Българската търговско-промишлена палата (БТПП) беше проведена днес. Българо-Японският икономически съвет (БЯИС) работи за разширяването и задълбочаването на макроикономическите отношения между двете страни. 
На срещата бе направен отчет за извършеното от съвета през периода 2009 – 2012 г.
По време на срещата бе приет и план за дейността на БЯИС през 2012 година. Някои от основните дейности са свързани с подготовка и участие в честването на годишнината, среща с японски фирми за разширяване на икономическите отношения между двете държави. Приоритет на съвета ще бъде подкрепа и участие в преговорите за свободна търговия между Япония и България.

Дянков: Няма причина за поскъпване на хляба


Дянков: Няма причина за поскъпване на хляба

Той и Мирослав Найденов са докладвали на премиера как се движат цените на храните




Дни след като министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че цената на хляба ще се повиши заради увеличението на цената на тока, финансовият министър Симеон Дянков обясни, че няма причина за поскъпване на насъщния.
Двамата са докладвали пред премиера Бойко Борисов как се движат цените на храните, съобщи бТВ. Започват спешни проверки на хлебопроизводителите.
Според експертите на финансовия министър сегашните рекордни цени на пшеницата ще се успокоят и няма да се стигне до рязък скок в цените. Икономистите обаче контрират, че поскъпването е неизбежно.
Спешният анализ за пазара на пшеницата и хляба показва, че цените са все още стабилни. Според експертната оценка на аграрното ведомство производствената цена за килограма е около лев. 53% от разходите на хлебарите са за суровини и брашно, а 8 на сто за енергоносители, показват изчисленията.
Финансовият министър Симеон Дянков беше категоричен, че няма причина хлебопроизводителите да вдигат цените нагоре. „Те посочват цената на електроенергията като причина за поскъпването, а това е 1% от общата себестойност, само с една стотинка може да влияе. Затова вкарахме НАП и Агенцията по храните, ако са решили да правят някаква спекула, да се прекъсне сега”, заяви Дянков.
Цените на пшеницата са рекордно високи призна министърът, но прогнозира, че до септември има реални шансове да се успокоят. Според икономическите анализатори обаче сметките на държавниците вероятно са далеч от тези на производителите.
„Аз искам да видя няколко сметки, не само една, защото в министерството могат да правят каквито си искат сметки, но това не означава, че те са близки до реалността. Но както разбрахме пшеницата е много скъпа, така че няам как брашното да остане евтино”, смята Николай Вълканов - Институт за пазарна икономика.
По данни на земеделското министерство през тази година цената на пшеницата е скочила с 23 на сто в сравнение със същия период на миналата година. И макар че реколтата е добра, цената се увеличава, повличана от международните пазари. На дребно хлябът е поскъпнал с една стотинка, пазарът на храните е спокоен, но какви са прогнозите?
„Ако цената на фуражите тръгне нагоре, тогава може да се очаква някакво движение на цените нагоре - на млякото и месото, може да очакваме някакъв рефлекс”, коментира Марин Недев - Система за агропазарна информация.
Шоково поскъпване обаче няма да има, категорични са и държавните експерти, и икономистите. Средната цена на хляба на дребно е около 1,30 лева. Цената на брашното само за седмица е скочила с около 50 лева, а на фуражите - с около 20 лева. Най-критична е ситуацията при животновъдите смятат държавниците, затова през есента ще им бъдат отпуснати между 15 и 20 милиона лева допълнителна помощ.
Иначе по данни на Системата за агропазара на информация в топ 5 на най-скъпите градове в страната са Добрич, Варна и Пловдив, а най-евтините хранителни продукти са в Благоевград и Монтана. Цените на плодовете и зеленчуците пък отчитат спад през последните седмици.

Бойко Борисов: Вече мислим и за доходите


Бойко Борисов: Вече мислим и за доходите

Премиерът пред "Капитал"



Бойко Борисов
Бойко Борисов
© Надежда Чипева - capital.bg


Г-н премиер, предлагаме в това интервю да не говорим за няколко неща - магистрали, метрото, околовръстното, спорната зала. Защото сме напълно убедени, че те наистина са успех на правителството... Затова да говорим за други теми.

- Ама вие сте много дързък журналист. Това, което харчи основни финансови ресурси, ресурс на хора, организация, нерви, преодоляване на хиляди препятствия – викате, за това няма да говорим.

Приемаме, че това е хубаво.

- Добре. За другите неща тогава.

Какво се промени в България след атентата в Бургас миналата сряда?

- Първо, хиляди съболезнования на близките на загиналите. Това далеч не е първият подобен атентат, дори по брой на жертви. По време на възродителния процес, когато службите са били може би най здрави и дисциплинирани, взривиха влака на Буново, имаше седем загинали. И то майки и деца. За атентата в Бургас не съм съгласен с тези, които твърдяха, че са намалени мерките за сигурност. Няма охрана, която да може да реагира за  две-три секунди. Нито един израелски политик или гражданин не е казал друго освен браво на службите, на лекарите, на пожарникарите, защото, ако не са се намесили така професионално в рамките на първата минута, щеше да има 50-60 жертви между автобусите изгорели.

Обикновено след подобни атентати службите винаги искат повече правомощия, повече пари, повече хора…
- Ние няма да се подведем по тези моментни емоции и настроения. Знаете, че след терористичния акт в САЩ президентът Буш разреши тоталното подслушване на всички телефони. Да, има актуализиране на планове и винаги може още нещо да се допълни, и най-идеалното на пръв поглед може да се доизкусури. Но все пак имайте предвид, че става въпрос за стотици хиляди, за милиони туристи, които влизат през няколко аерогари. Бързината на обслужването, на кацането и излитането също допринасят тази дестинация да е привлекателна. Вие видяхте – и Иран излезе с категорично изречение, и аз го казах, че не бих подкрепил да се посочи с пръст "Хизбула", по простата причина че нямаме никакво доказателство. Освен това сигурността струва пари.

Докато ние броим стотинките, за да успеем да запазим България в това най-тежко време за света. Виждате, цели държави се сриват и нищо добро не ни очаква в Европа през следващата година. На Дянков съм му давал подкрепа и гръб и пред партията, и пред министрите, защото всеки е недоволен от него. Стегнахме колана, направихме необходимите реформи и успяхме да емитираме на 4.4% петгодишна облигация на външния пазар. Гарантирахме си финансовата стабилност за следващата година. Нещо повече, взехме 950 млн. евро, точно толкова, колкото беше дългът на Милен Велчев, а имахме възможност да вземем заем 6.5 млрд. евро и така да задължим следващите поколения. Ние казахме - не, искаме да се спазва това, което в Германия се спазва – колкото произвеждаме, толкова да харчим. Освен тези пари на 29-о число ни идват 700 млн. от Европейската комисия, другото тримесечие – още 700, така през август ще имаме фискален резерв над 7-7.5 млрд. лв. Което е още един път отговор на нашите критици от зимата, когато действително го бяхме свели до ниски размери, но имаме своето обяснение и мотивация за това. Не ги взехме, за да изхарчим или да ги изядем тези пари, а с тях си кофинансирахме големите инфраструктурни проекти, за които разбираемо вие не искате да говорим, защото те са много видими. В условията на криза ние строим много повече, отколкото при милиардните излишъци, които отчиташе предишното правителство.

Как научихте министрите да приемат "не" от г-н Дянков?


- Дойдат при мене, плачат, плачат, плачат, сърдят се. Аз казвам "добре", ще му се скарам. След това му се обаждам и казвам… не давай! Но никога не съм казвал публично Дянков е виновен или Дянков не дава пари. Винаги съм казвал, че ние с Дянков не даваме парите, искаме да се харчат точно по място и начин.  А на него съм му казвал "това, че ти е нисък рейтингът - нищо, ще стане опасно, ако почне да се качва, защото ще значи, че вече харчиш, и то необмислено, пари".

Но нестабилността остава, банковата криза може да обхване Испания и Италия… Имате ли план Б, какво се прави, ако се разрасне?

- За изплащането на първата част от дълга на НДСВ ни трябваше външно финансиране – вътрешният пазар е твърде малък, за да се справи. Затова много зависехме от външните пазари и бяхме много търпеливи. И изчаквахме, изчаквахме и, мисля, хванахме добър момент да излезем на външните пазари. Да, лошо е, че около нас бушува не само финансова – тя се превръща в някои държави и в политическа криза. Но следващите две години не сме зависими от финансовите пазари и това ни дава една стабилност . Това ни дава възможност да мислим и за доходите, за увеличаване на вътрешното потребление.

Не случайно и президентът Ромпой, и председателят Барозу, и канцлерът Меркел миналата седмица ни поздравиха за финансовата дисциплина, за усилията, които полагаме, за реформите, които мислим да правим. Не случайно ни дават за пример на Гърция какво трябва да направят.

Финансовата стабилност – добре. Но за да вървим напред, трябва да има и растеж на икономиката.


- Затова казах, че от този момент ние говорим за повишаване на доходите. С министър Добрев това, което направихме по програмата "Конкурентоспособност", изключително добре върви. Виждате публично събираме на няколко пъти компании, които получават по 7-8 милиона за енергийна ефективност, което дава много голям ефект. Първо, се увеличава броят на работните места – там, където е по-нова технологията, са по-малко нови работни места, но намаляват с 50% разходите чрез енергийната ефективност, което дава възможност да се повишат заплатите. Това е близо милиард и ние вече близо 300-400 милиона сме дали. Сега следващия месец по същия начин с фонд "Козлодуй", който имаме, ще поканим фирмите и кметствата, които са спечелили болници, поликлиники, да направят своята енергийна ефективност.

Инфраструктурата, екологията, археологията – всичко това ще допринесе в следващите години за инвестиционния климат и да дойдат и по-богати туристи. Ето, с пускането на магистрала "Тракия" една японска компания, която е в Ямбол, обяви строежа и на завод за 1700 работни места, които произвеждат кабели за автомoбили в Сливен. Защото вече няма проблем за инвеститора, като кацне в София или в Пловдив, докато си разгледа лаптопа какво му е излязло по имейлите, вече да си е в завода, където инвестира.

В този смисъл каква ви е оценката за бизнес средата, защото много малки фирми изпитват затруднения?

- Ще бъда много кратък. Бизнес средата за работещите, дисциплинираните, честните фирми е много добра. Бизнес средата за фирмите, които бяха свикнали на държавни и общински поръчки да крадат пари, никак не е добра. Защото вие виждате, изпилихме цените на всички инфраструктурни проекти, защото това правителство не приема рушвети. Самите фирми, като дойдат тук, почват да мрънкат как авансово са им взели еди си колко процента. И аз им казвам "господа, не ми се оплаквайте на мен – има прокурор". Аз не искам да ги слушам, защото, като слушам, ставам съпричастен.

Имахме предвид и достъп до кредити, поведението на банките, достъпа до обществени поръчки, предвидимост…


- Банките са пълни с пари, проектите са малко. Виждате, че спестяванията на населението всяка година се увеличават. В България се води човек за беден, който примерно взима минимална пенсия, но има 200 квадрата апартамент на "Витошка", който струва няколко милиона евро. И той е недоволен, че толкова му дава държавата.

Как ще повлияете на сегашното предпазливо поведение на банките?

- Това е трудно. Такива големи държави като Италия, Испания и Гърция не могат да вържат двата си края. В 80 града в Испания протестите са срещу всичко и дори нямат вече политически цвят, политиците не могат да ги овладяват. Хората имат малки доходи и няма светлина в тунела. Те са изхарчили авансово парите, живели са на голям дефицит, имали са щастието да гледат  в "Барселона", в "Реал Мадрид" най-скъпите футболисти в света. Ама няма безплатен обяд. И аз искам Меси и Роналдо да играят в България, ама за това трябва да имаш икономика.

В момента много собственици на средни и малки фирми излязоха на пазара на труда, защото не оцеляват. Как ще мотивирате тези хора да се занимават отново с бизнес?

- Когато с Дянков имаме време да си седим да си общуваме… между другото аз така правя и с Росен Плевнелиев, и с Московски, с Лили Павлова, с много от министрите обичам неформално да седим в нас, пием кафе и си говорим по всички теми… Защото тогава чуваш, разбираш как мислят хората, идеи понякога и спонтанно се пораждат. Защото и ние имаме мечти. Но не проумявам това, което му се е случило на Станишев - 3.5-4 млрд. лв. излишък, просто умът не може да го побере. Как са погубени тези години, как тогава е трябвало да направят всички магистрали и сега всичко да отива за пенсии и заплати. Тогава да са направили магистралите и сега Дянков да не е финансов, да го направя социален министър.

Ако се върнем в сегашната ситуация, виждате ли риск за българските банки? Има комбинация от фактори: лоши кредити, има външен фактор…

- Когато нещо добро е направено, ние го отчитаме. Както на СДС винаги съм признавал, че са направили валутния борд. Законът за българските банки, когато са го правили, е направен много добре, затова нашите банки са капитализирани, имат много защити и контрол от централната банка.Ние нямаме никаква заслуга за това и законът, който са направили, ни пази от тези кризи.

Ликвидността на българската система е над 27% - най-голяма в Европа. Така че по стабилност в банковата система ние сме номер едно в Европа. Въпросът е как част от тези пари да могат да се раздвижат към бизнеса. Трябват ни проекти, които са за износ, които са за вътрешно потребление, и икономиката се преорганизира в тази посока. Ние помагаме – даваме например повече пари в земеделието на животновъди, на птицевъди, пчелари. Даваме там, където виждаме, че хем вътрешното потребление може да спечели от това, хем сме имали позиции в тази област и сме ги изгубили. Около 90% от пилешкото в България го внасяме – а защо? Сега с катарските инвестиции вече обърнахме процеса - да изнасяме пилета за арабския свят. В рамките на две-три години селското стопанство ще се оправи, защото с банката за развитие и министерството на земеделието имаме много ясна стратегия как да подходим. На Дянков му направих контакт директно с катарския премиер, защото той си е и външен министър, но и главен финансист, така че по гарантиращите пари, които да дойдат до банката, да се капитализират тези 200 милиона долара. Ето сега видяхте, че зърнопроизводителите, не че те ще го признаят де, благодарение на всички тези дотации имат рекордни добиви на овес, на пшеница, царевица и слънчогледът, като го гледам по магистралата, дай Боже, така да се запази времето, ще има рекордни добиви. И пак да се върна на това, за което нямаше да говорим, когато караш стотици километри по магистралата, забележете, че няма нито един квадратен метър необработена земя.

Какво ще кажете за лобистките закони, които вкарват някои от депутатите на ГЕРБ?

- Аз не знам друга партия и друг премиер да е разпоредил на ДАНС и да се намесил дотолкова, че негов депутат да получи дори постоянна мярка задържане под стража и в рамките на един ден да му се свали имунитетът. С една дума, който го докопам, само една нощ ще танцува свободен, докато изпълнителното бюро вземе решение. И това във всички случаи. Не мога да знам какво става в парламента, той си е отделна институция, много пъти правят трикове - например депутат от опозицията предлага някакви промени, които са на депутат от ГЕРБ, както и обратното. Това са коалиции по интереси...

ВСС се избира както трябва

Готови ли сте като правителство да чуете препоръките на ЕК по отношение на съдебната реформа?

- В доклада (на Европейската комисия) ясно е казано, че правителството има политическа воля и това, което е зависело от нас, законодателната рамка, се отчита като много добре направено. Не случайно, и ние там нямаме никаква намеса, Дейвид Камерън, английският премиер, изпраща писмо да поздравява премиера за закона за конфискацията, това е много голямо нещо. Вие знаете, аз дори заплаших, че ще си подам оставката, и си я носех, ако не бъде приет законът за конфискацията. Благодарение само на партия ГЕРБ се прие този закон – нито на синя коалиция, нито на червена коалиция... Но ние проявихме политическа воля и това беше дебело подчертано в доклада на две места. По-интересното е това, че, от една страна, Европейската комисия казва "правителството направи съдебна реформа", в същото време казва "да няма намеса в другите институции". И фактически ние какво можем да направим - можем да променим законите, направихме го така, че най-вече нашите хора, българите, да го харесат. Имаме сега процедура за Висш съдебен съвет, поехме ангажимента, както виждате, новият ВСС да избере новия главен прокурор.

По какви качества номинирате хора от ГЕРБ за ВСС?

- Избира се ВСС както трябва.

Ще вземете ли под внимание предложенията на неправителствените организации за ВСС?

- Аз не мога да приема да наричаме някой неправителствена организация, когато неговият шеф стои до Меглена Кунева и е зам.-председател на партията й. Надявам се такова нахалство да не демонстрирате и вие. (Бел. ред. - Бойко Борисов има предвид правозащитника Йонко Грозев, който отскоро е и зам.-председател на партията на Меглена Кунева.)

Той излезе от неправителствения сектор вече...

- Не, не, надявам се такова нахалство да не се демонстрира пред мен. Че когато ГЕРБ издига своя депутатка, това е политическо, а когато Кунева и нейният заместник и членове на партията и са от неправителствения сектор– това било NGO. Те нямат нищо общо с неправителствената организация, те са политическа организация, свързана с осемгодишното управление на България преди нашето правителство. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена. Когато аз се намесих и лично извадих наша кандидатура за инспектората, помните, защо беше спорна, така, моля, подобни неправителствени организации, повтарям - партийно ангажирани, да не се наричат така. Иначе не е честно. Излиза, че някакви неправителствени организации биват игнорирани. Не, те не са неправителствени организации, те са политически парти на практика. Ние веднага влизаме в битка с политическите партии. Там няма да допуснем някой да ни победи.

Има ли неофициални квоти за избор на членове на ВСС от парламента. Например ГЕРБ да има 5 души във ВСС, БСП - двама, и т.н.

- Вие, надявам, се не искате да поставите под съмнение демократичните устои на политическите партии. Най-висшата форма на управление, която е наложена в света - това е управление на политическите партии. Ако искате, сменяме закона и вече неправителствени организации ще излъчват депутатите, министрите, да закрием политическите партии и да минем на неправителствени организации. След като всички казват, че политическа партия е мръсна дума, що тогава имаме политически партии? Кое е по-естественото, кой избират хората, избират ги политическите партии на изборите. Това е най-демократичното, доказано. След като тази политическа партия спечели вота на народа, която и да е тя, тя има легитимното право да предлага премиер, вицепремиер, а съответно на дебатите в парламента своите кандидати. Защо трябва да приемем, че група хора, които са се събрали, казали си - ние сме неправителствена организация, те са чистите и светите, а политическите партии, които са подчинени на всички закони и хората гласуват за тях, тяхната кандидатура трябва да отпадне, за да е тази на неправителствената организация. Така се изкривява кой носи политическата отговорност. И сега виждате ли какъв парадокс има според мен. Съдебната система е абсолютно независима. Но докладът е за правителството. На мен ми искат вот на недоверие. Аз не виждам нито съдии, нито прокурори, нито адвокати, които са членове на ВСС, да дойдат в парламент вчера и да кажат: "Извинявайте, господа, искате вот на недоверие на ГЕРБ, а аз като председател на съдиите разбирам и казвам, че и моята отговорност е много голяма и аз също не съм се справил, искайте ми и на мен вот на недоверие. Да дойде примерно главният прокурор и да каже - да, ние сме посочени в доклада, трябва и на мен да ми искате вот тогава."

Това е честно и справедливо. Има мъжко поведение и поемане на отговорност. Както аз заставам за всяко нещо и си нося отговорност. Интересно, те направиха пътеки до Брюксел да клеветят правителството, а в парламента ги няма, когато искат вот за съдебната система.

Аз съм за един такъв дебат на всички политически сили, да дойдат прокурорите, да дойдат съдиите да говорим. Да сложим всичко на масата, дами и господа - кажете как да реформираме системата, или вие, прокурорите и съдиите, какво искате от нас – от 400 милиона да ви направим бюджета 500 - ок, ще го направим, ще взема парите от една пречиствателна станция, ще го направим, но ми гарантирайте, че хората в България ще вярват в съдебната система, аз няма да се меся, вие си е конструирайте.

И преди е имало търкания между МВР и съдебната система, но сега сякаш МВР е в тотална война ? Защо?

- С г-н Цветанов говорих преди месеци да се извини на Мирослава Тодорова, да затворят медийния скандал, да се съсредоточим върху работата. Дори аз взех срещу Цветанов позиция след наказанието на ВСС само за да докажа, че държавата не се меси в съдебната система. Тя обаче отказа и каза, че ще го съди.

Но има двоен аршин - наказват съдия Тодорова, а Петя Крънчева, която също има забавени дела, я издигат за зам.-председател на СГС.

- Ето затова застанах срещу Цветанов, защото меренето с двоен аршин, това създава проблема. Не махането на даден съдия, а това, че санкцията не е еднаква за всички. Това е правилното – тогава нямаш привкус за политическа или друга намеса. На най-лошото време, на най-лошия час, по най-лошия начин го направи ВСС. Цели пасажи в доклада нямаше да ги има, ако не бяха постъпили така.

Няма да направя коалиция с БСП и ДПС в никакъв случай

При това състояние на политическата система кои са нещата, които ви дават основание да вярвате, че ГЕРБ ще спечели изборите?

-  Никога не правя прогнози и не се замислям какво би станало. Ако се бях замислил, нямаше да направим това правителство. Щяхме да оставим тройната коалиция още 5-6 месеца, те щяха да фалират държавата и да станем като в Гърция. Тогава щеше да стане като в Унгария, където десницата получи 80 процента мнозинство. И ние щяхме да паднем след 5-6 месеца, защото държавата тогава щеше да е свършила. Така че ние поехме политическата отговорност.

Залогът е през тези тежки години да преведем държавата по начина, по който го правим, да стои стабилно и да чакаме по-добрите години на растеж. Ако не спечелим ние изборите,  магистрала "Хемус" и скоростните пътища Шумен - Русе, ще има проблем, защото можем да ги направим само ние. Ще има разлика между севера и юга. "Струма" ще даде невероятни възможности за хората от София до Кулата, "Тракия" ще дойде до Южното Черноморие, "Марица" - целият район на Хасково и Източните Родопи и на север ще се забавят. Затова вторият мандат, повтарям, толкова ни е трудно, изхабява и ни коства толкова усилия, че не можете да си представите. Каузата и желанието да се справим ни налагат, защото трябва да има още 4 години стабилност. Дали ще сме сами, дали ще сме в коалиция... Защото аз няма да направя коалиция по никакъв начин - ей с такива букви го напишете, нито с БСП, нито с ДПС. С останалите - в зависимост от тяхната програма. Ако ГЕРБ се представи добре и ние сме първа политическа сила и успеем да направим правителството, каквото е сега, отговорно правителство. Ако - не ще останем в опозиция.

Помня какво пишеше за мен в изданията на Ирена Кръстева

Мислите ли, че е възможно една медия да бъде критична, без непременно да изпълнява политическа поръчка?

- Аз съм 14 години вече в обществено-политическия живот и горе-долу съм наблюдавал медиите. Много странни метаморфози стават. За съжаление и в тази сфера ние сега берем плодовете на това, което е правено 20 години - трансформацията на медиите, смяната на собственост, създаването на медийни групи, които да защитават ДПС. Защото, когато Ахмед Доган го нападнаха всички вестници, тогава той отговори със създаването на медийна група. Аз се чудя защо никой сега не си спомня как в изданията на Ирена Кръстева пишеше над главата "Да изметем боклука на София", когато аз бях кмет. И тези демократи сега, като г-жа Кунева, тогава еврокомисар, Даниел Вълчев тогава беше вицепремиер... Как може наши медии, правителствени, на мандатоносителя Ахмед Доган така да бият по кмета на София. Интересно защо тогава това беше изгодно за всички тези хора? Аз стискам зъби и мълча. Между другото миналата седмица 300 милиона извадихме от Корпоративна банка. 300 милиона, защото банковата система не трябва да се клати. Така че ние с Дянков действаме методично и правилно. Ами забележете сега медиите на г-жа Кунева, включително и вашата, 24 часа и Труд"...

"Капитал" все пак не е на г-жа Кунева...
- ...нито една дума критична, а от първа до последната страница срещу нас. Прави ли впечатление това, но едните ги наричате правителствени, тези, които работеха срещу мен, ги наричахте готини, а сега ги наричате правителствени. Тези, които работят за Кунева, не са...

Но очаквахме, когато ГЕРБ дойде на власт, да прекрати порочната схема държавни пари - медийна подкрепа.

- За мен медиите са като съдебната система. След като претендираш за абсолютна независимост.  Ние нямаме партиен вестник, нямаме телевизия. Всеки главен редактор си пише каквото намери за добро. Но аз винаги съм стискал зъби и съм си траел. За съжаление, като погледнеш прегледа на печата, и разбираш, че всеки бизнесмен на прилично ниво си е създал медии и ги ползва за натиск върху правителството или в негова защита. Включително и вашата, на Пеевски, включително и на Павлов, и на СКАТ... Това са истините. И единственият шанс са медийните хора, истинските демократи, тези, които искат да има истинска журналистика. Но няколко журналисти ви иззеха инициативата, представят се най-демократичните хора, а те са най-зависимите.

Трябва да има някаква хигиена...

- Тази хигиена в Унгария реши да я прави премиерът и направи страната си заложник и допусна груба грешка. Тука вие, медийните хора, трябва да се съберете и да кажете: господа, ние съсипваме професията, електронните сайтове и други форми ще се явят, печатните медии няма кой да ги чете. Жълтата преса вече ви би в пъти по показатели. Защо? Защото, като прочетеш вестник "Сега", знаеш, че той не може да напише добро за мен, защото искам да махна посредниците на газа, а посредник на газа е "Овергаз". Но това ли е честната журналистика?

Колко е сумата на държавата в КТБ?

- Това се знае министерство по министерство, но общата сума е по-малка, отколкото беше в последния ден на тройната коалиция.

А какво стана с насоките, които приехте за държавните дружества за избор на банки. Сега по тях ли са предпочели да вложат парите си в Корпоративна банка?

- Насоките са вече на две години. Трябваше около година и половина, тъй като някои договори бяха подписани за по година, по петнайсет месеца и т.н. Всички те изтекоха. Моето дълбоко убеждение е, че ако искаш да си бизнесмен, трябва да си бизнесмен. Ако искаш да си банкер,   да бъдеш банкер. Ако искаш да си вестникар, да си бъдеш вестникар, да си изкарваш парите от вестници. Не може вестникът ти да е губещ, а ти да го дотираш. Тогава каква е твоята обективност.

Защо свързахте медиите с мафията?

- Защото считам, че както мафията си наема килъри, така си наема и журналисти. Имам предвид конкретни журналисти и медии. Не мога да кажа медиите са мафия. Има журналисти, които стават наемници на мафията. Те хората ги знаят, те разбират. И трябва да кажа, че за мен е по-тежко да платиш на журналист, който да извърши мръсната поръчка, отколкото да дойдат с автомат да ме стрелят. Защото, докато хората разберат лъжата и конспирацията, минава време и след това си казват "абе, да, имаше нещо в тоя човек". И когато повториш едно нещо много пъти по една медия, поема го втора, трета и в един момент почва да пъпли тая мълва. Компроматът така се прави, че този, който го чете, да се отврати от себе си. Така пише в учебника на КГБ.

Какво е вашето определение за олигарх?

- Олигарх е човек, който има политическа власт, медия и да има бизнес. Собственикът на СКАТ е типичен олигарх. Има бизнес, телевизия и е общински съветник.

А не е ли човек, който е приятел на премиера например?

- Не, олигарх е богат човек, който не може да вечеря с премиера. Тези, които ги спрягат за олигарси, са натрупали богатството си много преди нас...


Общо показвания