събота, 28 април 2012 г.

Бойко Борисов открива обновения Римски стадион в Пловдив


Бойко Борисов открива обновения Римски стадион в Пловдив


Бойко Борисов открива обновения Римски стадион в Пловдив
Обновената част от Римския стадион в Пловдив се открива официално днес. Нова визия и по-широк достъп за граждани вече имат северният край на обекта и останки от крепостна стена от 2 - 4 век. Премиерът Бойко Борисов ще открие реконструираното съоръжение в 10.00 часа.
Обновяването беше извършено по проект за 900 000 евро, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.  На специалната церемония по откриването на историческия паметник ще присъстват и министърът на  икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
Спортното съоръжение е сред най-големите римски постройки на Балканите и според специалистите би струвало много скъпо да бъде разкрито цялото. То е с дължина около 200 метра, широко е 74 и има мраморни седалки, разположени амфитеатрално за около 30 000 зрители. Целият Римски стадион се намира под ул. "Княз Алекасандър Първи".Според историците по време на разцвета на Филипопол /2 - 4 век/ Античният стадион е бил място, където са се провеждали Кендрийските и Александрийските игри, посвещавани на бог Аполон и на Александър Македонски. Досегашният бетонен зид, който бе излят при ремонта на главната улица в средата на 90-те години на миналия век, е заменен със стъклен парапет, изчистени са всички съвремени надстройки, разработен е интернет портал с 3D екрани.
Пловдивският стадион е построен по модел на Делфийския и в света са запазени само 12 подобни съоръжения.
В края на месец май ще започне вторият етап от модернизацията на Римския стадион с изграждане на асансьор на мястото на бетонните стълби към ул. "Лейди Странгфорд". Предстои още строителство на презентационен център на първо ниво и разполагане на информационен център на второто. За тези дейности са предвидени 200 000 лева, уточни кметът на Пловдив Иван Тотев.
Проектът, финансиран от Европейския финансов е на стойност близо 1 милион евро.
Реконструкцията на античният паметник започна преди около година като за този период бяха премахнати бетонните колони и заграждения, които скриваха голяма част от древните останки. Извършена беше консервация на мраморната амфитеатрална структура. Сега римският стадион е ограден със стъклен парапет, а до паметника е осигурен по-добър достъп. Вторият етап от реконструкцията предвижда рехабилитация на вътрешните помещения, в които преди години се помещаваха заведение и интернет зала. Там ще бъде създаден информационен център.
 Министър-председателят Бойко Борисов ще открие и две нови игрища в Пловдивския спортен комплекс „Лаута". По - късно, в града премиерът ще се включи в приятелския футболен мач между ФК „Бистрица" и сборен отбор на ветераните от отбора на „Локомотив" - Пловдив.

Обраха през нощта Иван и Ирина


Обраха през нощта Иван и Ирина


Обраха през нощта Иван и Ирина
Снимка: Интернет
Нагли бандити са проникнали през нощта в дома на телевизионният водещ и продуцент Иван Христов и приятелката му Ирина Тенчева.
Това беше съобщено в ефир в предаването "Почивна станция" на Нова телевизия.
Бандитите са проникнали в дома им и са откраднали от имуществото им и то докато Иван и Ирина са си били вкъщи заедно с децата.
От пресцентъра на МВР отказаха към момента коментар по информацията.
Първоначално снощи крадците са счупили прозорец на мазето, откъдето са проникнали в къщата. След това са се оттеглили и са изчакали всички в къщата да заспят.
 Малко след 23.20 часа, в жилището прозвучал странен шум. Ирина помислила, че звукът е от съседите, но за всеки случай накарала Иван да провери. Той се завъртял из стаите, но се върнал с обяснението, че няма нищо необичайно и двамата заспали.
Около 12 през нощта, малко след като са изгаснали последните лампи в къщата, крадците са атакували повторно.
На сутринта, между 6.30 и 7.00 часа, Иван Христов се оправял за работа. Тогава забелязал, че някои важни вещи липсват, а при по-внимателен оглед видял още следи от срещното нахлуване в семейния дом. Оказало се, че бандитите задигнали сравнително дребни неща като дамска чанта, джиесем и пари, но заедно с тях взели двата лаптопа на Ирина и таблета на Иван.
От потфейла на Ирина са взети пари, разплащателна банкова карта, телефона й - като обаче са извадили сим картата.
На Иван дори откраднали новия парфюм, който Ирина му падарила неотдавна.
 "За първи път ми се случава, ужасно е", коментира Ирина Тенчева по телефона. Тя разказа как малко преди да си легнат с Иван чули някакво потропване, отваряне на врати..Иван слязъл но не видял нищо подозрително. Чак на сутринта когато излизал по работа той забелязал поразиите.
"Лаптоп ми откраднаха, там е моя живот", казва Ирина. На Иван са откраднали също любимия таблет.
Двамата са разговаряли със застрахователи, от сутринта сменят ключалки, кодове, изгубили са си целия предиобяд, в който са имали планирани много задачи.
Тя изрази благодарност към разследващите полицаи и ги похвали за загрижеността им. 

Алпиниада събра катерачи край Враца


Алпиниада събра катерачи край Враца


Алпиниада събра катерачи край Враца
Катерачи от цялата страна се събраха тази сутрин край прохода "Вратцата" край Враца и атакуваха близките почти отвесни скали.
За поредна година клубът по екстремни спортове "Вратица" е организатор на "Ботевата алпиниада", която има състезателен характер.
В класирането са включени маршрути с дължина минимум две въжета. Катерачите ще се съревновават в рамките на три дни, а най-добрите ще бъдат наградени на 1 май. 

Добрев: Интерконекторът с Турция – готов до 2014 г.


Добрев: Интерконекторът с Турция – готов до 2014 г.


Добрев: Интерконекторът с Турция – готов до 2014 г.
Според Добрев е ясно, че ще има Южен газов коридор, но не е ясно неговото конкретно трасе или коя концепция от всички съществуващи ще бъде избрана, но 2014 г. е реалистичен срок. Снимка: БГНЕС
Интерконекторната връзка между България и Турция е ключова за проекта за газови доставки отАзербайджан и трябва да бъде изградена до 2014 г., заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Направи се важна крачка напред с подписването на меморандума между държавната компания наАзербайджан СОКАР и БЕХ с ангажимент двете държавни компании да си сътрудничат за доставките на първи газ в България от Азербайджан през 2014 г.”, каза той пред БНР в събота.
Министър Добрев добави, че интерконекторната връзка между България и Турция е ключова за получаване на газ от Азербайджан през 2014 г.
Той отбеляза, че разговорите в Азербайджан са били много ползотворни.
„Обсъдихме с министъра на енергетиката на Азербайджан всички трасета, не само идеята за първи газ през 2014 г. в България, а и съответно кой ще бъде газопроводът, през който през 2018 г. ще потекат големите количества газ, защото това също все още не е ясно", обясни Добрев.
Той посочи, че е ясно, че ще има Южен газов коридор, но не е ясно неговото конкретно трасе или коя концепция от всички съществуващи ще бъде избрана, но 2014 г. е реалистичен срок.
„Ние трябва дотогава да успеем да построим интерконектора с Турция, който е разковничето в тази идея, защото без съществуваща инфраструктура, без интерконектор с Турция, ние няма как да доставим този газв България. За идеята за интерконектор между България и Турция премиерът Борисов ще търси съдействие от Съвета на Министрите в ЕС, тя да бъде подкрепена, защото този интерконектор ще доведе до диверсификация на Европа", каза още Делян Добрев.

Отново ядрени опити в Северна Корея, според сателитни снимки


Отново ядрени опити в Северна Корея, според сателитни снимки


Отново ядрени опити в Северна Корея, според сателитни снимки
През 2006 и 2009 г. КНДР извърши подземни ядрени опити, които предизвикаха протести на международната общност. Снимка: Reuters, Архив
Нови сателитни снимки показват активност на севернорейски полигон за ядрени опити, но няма никаква индикация кога ще бъде извършена нова ядрена експлозия, съобщи Асошиейтед прес.
В началото на месеца южнокорейското разузнаване обяви, че въз основа на сателитни снимки е стигнало до извода, че на полигона Пангири в провинция Северен Хамген може би се води подготовка за ядрен опит.
На снимките се виждали следи от изграждане на нов тунел – край входа в съоръжението били натрупани купища пръст и пясък, посочва БТА.
Новите сателитни снимки показвали минни вагонетки, използвани за изкопните работи на полигона.
Снимките били предоставени на АП от института САЩ-Корея към университета Джонс Хопкинс. Кадрите били заснети от частен сателитен оператор в периода между 8 март и 18 април, допълва Дарик.
През 2006 и 2009 г. КНДР извърши подземни ядрени опити, които предизвикаха протести на международната общност.

петък, 27 април 2012 г.

27 ранени при терористични атаки в Украйна


27 ранени при терористични атаки в Украйна


27 ранени при терористични атаки в Украйна
Първата експлозия станала в 11,50 ч. местно време и вероятно е резултат от „взривно устройство“, поставено в кофа за боклук близо до трамвайна спирка. Снимка: Гардиън
27 души бяха ранени при четири експлозии в украинския град Днепропетровск при очевидно координирани терористични нападения.
Прокуратурата в града е започнала разследване за „тероризъм“, съобщи говорителка, без да дава повече подробности, предаде БГНЕС, позовавайки се на „Ройтерс“ и АФП.
Министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко заяви, че ще замине спешно за мястото на инцидента, предаде „Интерфакс“.
Първата експлозия станала в 11,50 ч. местно време и вероятно е резултат от „взривно устройство“, поставено в кофа за боклук близо до трамвайна спирка.
Втората експлозия също станала в кофа за боклук в 12,20 ч. местно време близо до кино, съобщи представител на местния отдел на министерството на извънредните ситуации в града в източната част на страната.
При третата експлозия, която станала в 12,45 ч., са пострадали двама души, информира министерството на извънредните ситуации.
Преди това беше съобщено за трима ранени. Няма информация за пострадали при четвъртата експлозия, която станала в 13 ч местно време.

В интернет се появи упътване за работа с Galaxy S III


В интернет се появи упътване за работа с Galaxy S III
Докато очакваме премиерата на наследника на Samsung Galaxy S II, в интернет се появи ръководството за работа с телефона, макар че засега не е ясно дали е напълно автентично. Там устройството е с номер на модела GT-I9300, а документацията, разбира се, съдържа доста подробности за възможностите на телефона, макар и да са в противоречие с вече известните. Както съобщиха от компанията, новият водещ смартфон от портфолиото на Samsung ще работи с четириядрен процесор Exynos, но в документа се посочва работна честота 1,5GHz, а не 1,4GHz.

От скиците в упътването за работа става ясно, че Galaxy S III ще прилича доста на Galaxy Nexus както със заоблените ъгли на корпуса, така и с разположението на изхода за слушалки, на камерите и бутоните. Вижда се също така, че основната камера - за която се посочва резолюция 8МР, а не очакваната 12МР, ще разполага с двойна LED светкавица и ще може да записва 1080р видео. Версията на Android, разбира се, ще бъде 4.0, а диагоналът на екрана е указан като 4,8". Не е изключено документът да е ранна версия, което може да обясни несъответствията с досега известното за телефона.

http://www.sammobile.com/2012/04/26/exclusive-gt-i9300-service-manual-specifications-and-sketch/
Прочетете новината в MobileBulgaria.com

Печалбата на Amazon за тримесечието спада с 35%


Печалбата на Amazon за тримесечието спада с 35%

Печалбата на Amazon за тримесечието спада с 35%
Ред е и на Amazon да ни представи финансовите си резултати за изминалото тримесечие. Компанията обяви, че за периода отчита продажби на стойност 13,18 милиарда долара, което е с 34% повече, отколкото година по-рано, когато тази сума е била 9,86 милиарда. Оперативните приходи обаче са спаднали до 192 милиона долара, в сравнение с 322 милиона преди една година по същото време. От компанията уточняват, че има и 4 милиона разлика заради промените в курса на валутата през периода. Чистите приходи на Amazon обаче също са спаднали с 35% до 130 милиона долара. За сравнение, преди една година по същото време са били 201 милиона.

Както вече сме свикнали, компанията и този път не съобщи точни цифри за продадените устройства Kindle, но сподели, че Kindle Fire е най-продаваното от серията. Повод за радост от страна на Amazon е и малката подробност, че сред потребителите на iPad най-популярното приложение за електронни книги не е iBooks, а е приложението Kindle.
Прочетете новината в MobileBulgaria.com

Sony са готови с ъпдейт до Android 4.0 за Tablet S


Sony са готови с ъпдейт до Android 4.0 за Tablet S


Sony са готови с ъпдейт до Android 4.0 за Tablet S
Sony бяха обещали ъпдейт до Android 4.0 Ice Cream Sandwich за таблета си Tablet S и той вече е готов за инсталация. Притежателите на устройството могат да изтеглят ъпдейта (става през Wi-Fi), а за да е по-лесно да се ориентират в новостите на софтуера, от компанията са подготвили и специално разяснително видео, което можете да видите по-долу.

http://blog.sony.com/icsforsonytablets
Прочетете новината в MobileBulgaria.com

Samsung измести Nokia като най-голям производител на телефони


Samsung измести Nokia като най-голям производител на телефони

Samsung измести Nokia като най-голям производител на телефони
Според данни на IHS iSuppli и Strategy Analytics пазарният дял на Nokia в световен мащаб през първото тримесечие е достигнал 22,5%, което за пръв път поставя финландците на второ място при производителите на телефони след Samsung, които могат да се похвалят с дял от 25,4%. Благодарение на популярността на iPhone пазарният дял на Apple вече е 9,5%. Лошата новина за Nokia е, че компанията отчита спад не само в продажбите на телефони от висок клас, но се наблюдава и спад при евтините телефони за развиващите се пазари. Компанията беше най-големият производител на телефони цели 14 години между 1998 и 2011 г.

Като цяло от агенциите отчитат спад при продажбите на смартфони. Apple регистрира 5% по-ниски продажби спрямо последното тримесечие на 2011 г., а Samsung - 11%. Най-сериозно е положението при Nokia и RIM, които отчитат съответно по 39% и 21% по-малко продадени смартфони. При LG пък този процент е 19. Разбира се, възможно е разликите да се дължат и на факта, че продажбите около коледните празници традиционно са най-силни. Въпреки това Apple и Samsung очевидно се справят по-добре от останалите.
Прочетете новината в MobileBulgaria.com

Командирът на ВВС летял в сряда с фаталния изтребител


Командирът на ВВС летял в сряда с фаталния изтребител


Изтребител МиГ-29 в тренировъчен полет над България.Изтребител МиГ-29 в тренировъчен полет над България.
В нива с брюкселско зеле катапултираха двама пилоти, а подпалилият се изтребител МиГ-29 се заби от 200 метра височина край река Пясъчник до пловдивското село Голям чардак.
Машината се подпали в 10,35 ч непосредствено след излитането от авиобаза Граф Игнатиево по време на българо-американското учение "Тракийска звезда 2012".
Единият от пилотите кап. Петър Методиев е със счупен прешлен в кръста, а майор Илия Дойчинов е с 3 спукани прешлена в гръдната област, обясни началникът на пловдивската военна болница подп. д-р Ангел Пеев. Това били типичните травми при катапултиране. В такъв момент се получава претоварване от 20 G за по-малко от половин секунда. То е огромно, но благодарение на това човек не изпада в безсъзнание, отбеляза лекарят, който е специализирал авиомедицина. Не се налагали операции. Рискове може да има, ако се получат размествания на прешлените, но засега няма такива данни, каза Пеев.
Майор Дойчинов е командир на ескадрила МиГ-21, инструктор първи клас с 800 часа летателен стаж, каза командирът на ВВС ген.-майор Константин Попов. Само ден преди инцидента самият ген. Попов е изпълнил тренировъчен полет на фаталния изтребител с борден номер 11.
Кап. Методиев е летял във втората кабина, изпълнявал е щурмансказадача, опитът му е 300-350 часа, обясни Попов. Двамата са изпълнявали тактическа задача - прехват с двуместния МиГ-29 срещу американски F-16.
"Бях в командно-диспечерския пункт, когато видях 10-15-метрови пламъци от задницата на самолета", каза ген. Попов.
"Летеше ниско, право срещу мен. Двигателят работеше, отзад гореше с голям пламък. Видях от изтребителя 2 седалки да излитат на 30-40 метра в небето. Машината се изви от запад на юг и полегато се вряза в нивата", разказа 78-годишният Стоян Станчев от близкото село Церетелево. "Както гори ракета при излитане - такъв пламък имаше отзад на самолета. Страхотия, фучене! За пръв път виждам такова нещо. Летеше ниско.
Мина над стълб с високо напрежение и се вцепених, че ще скъса жиците. Обаче явно пилотите са го отклонили и мина край кабелите, забивайки се в земята", обясни очевидецът Димитър Гогов от село Царимир, който пасял стадо кози.
"Щеше да се разбие в стадиона, а до него е ромската махала. Имам двама синове и внук, щях да откача. Обаче самолетът кривна встрани към къра.Уж мирно време, а беше като на война - щеше да стане голяма касапница. Браво на летците", каза Янко Марков.
Минути след инцидента от намиращата се на 3 км авиобаза Граф Игнатиево пристигнали спасителни екипи. Вертолет "Кугар" долетял от пловдивското летище Крумово и откарал пилотите в базата. За кратко огънят бил потушен от 4 пожарни.
"Взети са всички мерки за съхраняване на документацията и за всяка една данна, която ще помогне при разследването, за да оценим реално каква е причината", каза ген. Попов.
Военният министър Аню Ангелов доведе комисия, която направи оглед на мястото на инцидента. "Спирам всички полети в българските ВВС до изясняване на причините", заяви Ангелов. В началото на 2013 г. той щял да представи пред МС план за купуване на нови изтребители, засега най-добри оферти били дадени за F-16 и "Грипен". Отменен е и днешният ВИП-ден в Граф Игнатиево, на който трябваше да присъства президентът Росен Плевнелиев. Американците обаче продължават учебните си полети.
Междувременно почти по същото време вчера изтребител на испанските ВВС се разби край Мадрид. И двамата пилоти са загинали.

Първи в ЕС получаваме газ от Азербайджан


Първи в ЕС получаваме газ от Азербайджан


Първи в ЕС получаваме газ от Азербайджан
Бойко Борисов разговаря с президента Илхам Алиев. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
България ще е първата страна от Европейския съюз, която ще получи газ от Азербайджан. Това уверение получи премиерът Бойко Борисов от президента Илхам Алиев при официалното посещение на българската правителствена делегация в Баку, което започна вчера. За ангажимента на Алиев съобщи правителствената информационна служба.
Количествата газ не бяха уточнени, както и кога ще стартират доставките. Те ще минават през южния газов коридор. България първо трябва да изгради междусистемните си връзки с Турция и Гърция. Други договорености не бяха съобщени. Президент и премиер обаче са се съгласили, че отношенията между двете държави вървят към "практическо реализиране". Възможности за това дават селското стопанство, секторът на информационните технологии, търговията и туризмът. Конкретните договорености са оставени на ресорните министри, които ще имат двустранни срещи с азербайджанските си колеги.
От правителството не бе дадена предварителна информация за посланията на Борисов за срещата му с президента Алиев. Но още при визитата си в Грузия преди три седмици премиерът ни лансира идеята бъдещите доставки на газ от Азербайджан да стигат до нас през Грузия и Черно море. Той я разви и завчера пред председателя на ЕС Херман ван Ромпуй, който бе гост в България.
Подписаните до момента между България и Азербайджан документи в областта на енергетиката предвиждат пренос на не по-малко от 1 млрд. куб. м газ годишно от момента, в който бъдат готови междусистемните ни връзки с Гърция и Турция.
Преди срещата с президента Алиев Бойко Борисов разгледа с повишен интерес огромна карта на азербайджанските газопроводи. "Виж там докъде стига газопроводът. Но не и към нас. Не виждам пунктирче", заяви българският премиер при обиколката си във Фонда на приятелите на културата на Азербайджан "Гейдар Алиев". Там бе първата спирка от официалното му посещение в Баку след посрещането му с военни почести на летището.
Във фонда Борисов и българската делегация бяха разходени из огромната експозиция - преглед на управлението на покойния Алиев-баща. Изложена е дори дипломата му от 1939 г., попълненаот горе до долу с отлични оценки. "Виж хората с какво се гордеят! Не като тебе", подметна Борисов на стоящия наблизо земеделски министър Мирослав Найденов, който също е в делегацията заедно с колегите си Делян Добрев и Ивайло Московски.
Борисов имаше там планирана среща със съпругата на президента Илхам Алиев - Мехрибан Алиева, която е и ръководител на организацията. Тя обаче не се състоя поради размествания в програмата. В книгата за посвещения на фонда премиерът написа: "Пожелавам много успехи на азерите!".
За днес са предвидени разговорите на премиера с азербайджанския му колега Виктор Расизаде, както и двустранни срещи на министрите.
В делегацията са и представители на бизнеса, сред които председателите на КРИБ Огнян Донев и на Българската търговско- промишлена палата Цветан Симеонов, представители на известни фирми за транспортни услуги, млечни продукти, птиче месо, козметика.

В парламента снощи: Горещи спорове и една четвърт от закона


В парламента снощи: Горещи спорове и една четвърт от закона


В парламента снощи: Горещи спорове и една четвърт от закона
Снимка: Архив 24часа
С разгорещени спорове до късно снощи бе приета една четвърт от закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде БНТ.
След поименна проверка на кворума и опити от страна на опозицията заседанието да бъде прекратено по-рано, депутатите успяха да приемат няколко текста как ще бъде установявано незаконно придобитото имущество. От ДСБ напуснали заседанието, а БСП отсъствали от залата, което породи съмненията на народните представители, че депутатите от столетницата са на концерт на Веселин Маринов.
Ще бъдат проверявани несъответствия от над 250 хиляди лева между притежаваното имущество и получените доходи. Повод за проверката стана привличане на обвиняем по дадено престъпление. Спорове предизвика и текстът, който предвижда процедурата да се задейства и при административно нарушение, при което е придобита облага над 150 хиляди лева.
Проверката ще обхваща периода 15 години назад. Опасенията на опозицията са, че законът може да се използва за репресии на граждани, бизнесмени и политици.
Аргументите на управляващите обаче са, че законът е съобразен с евроизискванията. От ГЕРБ се надяват законът да бъде приет до началото на май, за да бъде включен в предстоящия доклад на Брюксел.

Тотю Младенов: С поне по 20 лева на година ще расте минималната заплата


Тотю Младенов: С поне по 20 лева на година ще расте минималната заплата

Тотю Младенов: С поне по 20 лева на година ще расте минималната заплата
В последните години доходите ни се замразиха, но въпреки кризата, има макар и малко повишение. Нашето желание е да има по-голям брутен вътрешен продукт и по-високи доходи. Минималната работна заплата ще се увеличава с минимум по 20 лева на година до 2015 година. Може и да е с повече, но това зависи от ръста на производителността. Това каза Тотю Младенов тази сутрин пред bTV.

Пенсиите ще растат с темпото на инфлацията. Сега тя беше 2%. По отношение на безработицата, министърът каза, че вече 2000 млади хора стажуват, а повече от 20000 безработни са назначено в общински предприятия в редица общини.

На въпрос дали ще се криминализира умишленото фалиране на фирми и изпращането на стотици работници на улицата, Младенов се измъкна така: „ Всички работодатели са длъжни да изпълняват закона". Никъде няма наредба за криминализиране на такъв акт. Когато една фирма изпадне в несъстоятелност, управителят е длъжен да подаде декларация за това в 30-дневен срок.
По отношение на казуса, че много възрастни хора се развеждат, за да получават енергийни помощи, отговорът на Тотю Младенов бе: "Така са решили, така са направили".

Социалният министър обяви, че работи по въпроса майчинството да се увеличи от 16 на 20 седмици, като през този период майката да получава по 90% от работната си заплата.

четвъртък, 26 април 2012 г.

София започна строежа на трето кръстовище на две нива


София започна строежа на трето кръстовище на две нива

София започна строежа на трето кръстовище на две нива
Кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" - ул. "св. Георги Софийски". Графика: Столична община
Строежът на третото кръстовище на две нива в София - на бул. „Акад. Иван Гешов" и ул. „Св. Георги Софийски", започва в четвъртък, съобщи зам.-кметът по транспорта в Столична община Любомир Христов.
Изпълнител на обекта е „Балканстрой", а строежът ще струва 11,4 млн. лв., предаде „Медиапул".
Компанията е избрана още през 2009 г. Строителството на кръстовището започва три години по-късно, защото досега е бил изготвян проектът на стойност 388 000 лв.
„Срокът за изграждане на новото кръстовище на две нива е 310 дни. Обектът трябва да е готов до края на февруари 2013 г.," каза Любомир Христов.
По време на строителството ще има реорганизация на движението – първоначално преминаването през натовареното кръстовище само ще се стесни, а през лятото, когато трафикът в София намалее, то ще бъде затворено.
„За да не се ограничи придвижването на градския транспорт, линията на тролея ще бъде изместена и ще минава през зелените площи," обясни Любомир Христов.
Проектът предвижда централното платно на бул. „Акад. Иван Гешов", което в момента минава под бул. „Цар Борис", да продължи тунелно под ул. „Св. Георги Софийски" и да излезе на сегашното ниво при ул. „Урвич".
През май предстои пускането на първото ново кръстовище на две нива в София, което е на бул. „Андрей Сахаров" в жк. „Младост".
С пускането на мостовото съоръжение очакванията са да се облекчи трафикът по бул. „Александър Малинов".
Изпълнител на обекта е „Трейс", като договорът с компанията беше сключен през февруари 2009 г., но реалното строителство започна през август 2011 г. Стойността на обекта е 8,8 млн. лв.
Преди дни започна изграждането на кръстовището на две нива при бул. „Пейо Яворов" и „Драган Цанков" при Телевизионната кула. То се строи от „Главболгарстрой – Инфраструктурно строителство".
„Първите копки за други две кръстовища на две нива остават за 2013 г. Едното е на бул. „Пейо Яворов" и бул. „Стоян Михайловски" при семинарията, а другото на бул. „Акад. Иван Е. Гешов" и бул. „България"," каза ощеЛюбомир Христов.
По думите му в момента тече проектирането на тези две кръстовища. „Главболгарстрой – Инфраструктурно строителство" прави проекта при Семинарията, а „Балканстрой" - този на бул. „България" и бул. „Акад. Иван Гешов".
Зам.-кметът по транспорта допълни още, че в момента се прави „идеално синхронизиране" на три големи инфраструктурни проекта, свързани с кръстовището на бул. „България" и бул. „Акад.Иван Гешов".
Освен кръстовището на две нива, другите два проекта са реконструкцията на трамвайната линия 7, която трябва да стане през 2013 г., и станцията на метрото, която ще се строи през 2014 г.
„Финансирането на петте кръстовища на две нива е със заем от Европейската инвестиционна банка за 42 млн. евро и от общинския бюджет. Досега от средствата са усвоени около 10%," каза Любомир Христов.
Търговете за кръстовищата бяха разиграни още през 2008 г., а договорите - сключени в началото на 2009 г.
„Главболгарстрой - Инфраструктурно строителство" взе най-голямата част с договор за над 88,2 млн. лв. за кръстовищата при Телевизионната кула и Семинарията.
„Балканстрой" също взе две кръстовища по бул. „Акад.Иван Гешов", но за 38,7 млн. лв.
Най-малкият дял беше за „Трейс" - едно кръстовище за близо 9 млн. лв.

Разпуснаха правителството на Либия заради некомпетентност


Разпуснаха правителството на Либия заради некомпетентност

Разпуснаха правителството на Либия заради некомпетентност
65 членове на Преходния национален съвет гласуваха вот на недоверие срещу премиера Абдул Рахим ал Киб. Снимка: news.charlesayoub.com
Временният управляващ съвет на Либия разпусна правителството заради некомпетентност, съобщиха двама високопоставени либийски служители.
"65 членове на Преходния национален съвет гласуваха вот на недоверие срещу премиера Абдул Рахим ал Киб," каза Фатхи Баджа, служител на ПНС, предаде „Дарик“, позовавайки се на световни медии.
Това е поредният удар за Либия, която се опитва да се реорганизира след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи. Решението поставя под въпрос способността на страната да организира първите си парламентарни избори през юни.
200-местният парламент трябва да състави правителство и да се подготви за написване на нова конституция.
Друг високопоставен служител - Муса ал Куни, потвърди вота, но каза, че решението не е било оповестено, тъй като съветът не е постигнал съгласие по състава на нов кабинет. ПНС не е единодушен кой да бъде следващият премиер.
Ислямистите подкрепят заместника на Киб - Мустафа Абу Шакур, но други са против назначаването на високопоставен член на правителството, което се е провалило и искат премиер да стане министъра на труда Мустафа Раджбани.
Киб пое поста през ноември - месец след края на гражданската война, която свали от власт режима на Кадафи. По време на мандата си той и ПНС си размениха гневни обвинения за неуспеха да се включат революционерите в правителствените сили, да се формира национална армия и да се разоръжат милициите, както и а пропилените милиарди долари за лечение на ранени либийски бойци в чужбина.
Освен това неотдавна десетки либийци бяха убити в етнически и племенен конфликт в южните градове Куфра и Себха, в който либийските власти не се намесиха.
Баджа каза, че решението кабинетът да бъде разпуснат е било взето след бурна среща между Киб и шестима негови министри с високопоставени членове на ПНС. Киб бил много ядосан и напуснал протест срещу бездействието на лидера на ПНС Мустафа Абдул Джалил.
"Самият ПНС има голям проблем. Той е парализиран и Абдул Джалил не иска да поеме отговорност," каза Баджа.
Киб обвини ПНС, че пречи на работата на правителството и отлага изборите.

Съпругата на Сретен Йосич била експулсирана от България


Съпругата на Сретен Йосич била експулсирана от България

Съпругата на Сретен Йосич била експулсирана от България
Съпругата на Сретен Йосич – Йоца Амстердам е била експулсирана от България, съобщи сръбското електронно издание „Телеграф". Снимка: telegraf.rs
Съпругата на Сретен Йосич – Йоца Амстердам е била експулсирана от България, съобщиха сръбски медии.
Вера Милосавлевич е била експулсирана от България, тъй като властите са преценили, че представлява опасност за националната сигурност, предаде агенция „Фокус", позовавайки се на сръбското електронно издание „Телеграф".
На Милосавлевич й бил взет и българския паспорт и е била обявена за персона нон грата през следващите десет години.
Причина за това билс присъдата на съпруга й Сретен Йосич за подстрекаване на убийството на Горан Марянович – Гокси и останалите дела, които се водят срещу него.
Милосавлевич е имала български паспорт, който е получила във времето, когато вицепрезидент е билАнгел Марин.
Първоначално се е вярвало, че е получила паспорт благодарение на вдовицата на Милчо Бонев – Бай Миле – Силвия Пангалова.
Истинската причина обаче било това, че съпругата на Йоца Амстердам била представена като енергиен експерт и е работела във фирма на Христо Ковачки.
Така е получила работна виза, а след това и паспорт, посочва изданието. Милосавлевич е била уволнена от фирмата.
Телеграф коментира, че Сретен Йосич и Христо Ковачки в Сърбия са инвестирали около 150 млн. евро за приватизация на редица компании.

Откриха труп на момиче в Панчаревското езеро


Откриха труп на момиче в Панчаревското езеро

Откриха труп на момиче в Панчаревското езеро
Случаят се разследва от Столичната полиция. Снимка: БГНЕС
Труп на младо момиче е открит в Панчаревското езеро в четвъртък вечерта.
Тялото на момичето, което е на видима възраст межд 20 и 30 години, е намерено късно вчера. По първоначални данни смъртта е настъпила преди около ден-два, предаде БНР< позовавайки се на източници от полицията.
Проверка в базата данни е показала, че момичето не е обявено за издирване и не се води изчезнало. Случаят се разследва от Столичната полиция.

Украйна готова да пусне Тимошенко срещу членство в ЕС


Украйна готова да пусне Тимошенко срещу членство в ЕС

Украйна готова да пусне Тимошенко срещу членство в ЕС
Юлия Тимошенко е зад решетките заради обвинения във финансови измами и злоупотреби, ощетили държавата, докато е била на премиерския пост. Снимка: edmondjournal.com
На посещение в Брюксел първият вицепремиер на Украйна Валерий Хорошковски обеща да освободи бившия премиер Юлия Тимошенко, ако бъде подписано споразумение за асоцииране на републиката къмЕС.
Според украински медии, на въпрос може ли промяна в украинското законодателство да реши проблема с Тимошенко, политикът отвърнал, че като юрист е "против адаптиране на законодателството с цел задоволяване на нуждите на един човек", прададе bTV.
Същевременно той отбеляза, че "ако този проблем стане главна пречка пред нашата стратегия заприсъединяване към ЕС, мнозинството в парламента може да одобри извънредни решения в този план."
ЕС отдавна изразява загриженост по повод здравословното състояние на Тимошенко, която преди дни обяви и гладна стачка.
Дипломат номер едно на Общността Катрин Аштън настоява тя да получи неограничен достъп до адвокатите си, да може да бъде посещавана от членове на семейството си, а също така да й бъде уредена среща с посланика на ЕС в Украйна.
Юлия Тимошенко е зад решетките заради обвинения във финансови измами и злоупотреби, ощетили държавата, докато е била на премиерския пост.
Самата тя и привържениците й обаче смятат, че става въпрос за разчистване на сметки и политическо преследване срещу нея.

Унгария продава своя дял от „Набуко"


Унгария продава своя дял от „Набуко"


Унгария продава своя дял от „Набуко"
Компанията Nabucco Gas Pipeline International GmbH, която ръководи проекта, беше създадена във Виена през 2004 г.
Унгарската петролна компания МОЛ иска да продаде участието си в проекта за газопровод „Набуко", съобщи генералният директор на компанията Жолт Хернади в Будапеща.
„Изразяваме резервите си относно проекта още от 2010 г., но тъй като те бяха пренебрегнати, МОЛ реши да прекрати финансирането и ако е възможно, ще продаде акциите, които притежава в проектната компания," заяви Жолт Хернади, цитиран от АФП и БГНЕС.
Премиерът Виктор Орбан обяви в понеделник, че Унгария се отказва от проекта „Набуко", защото около него има много „неопределеност", а стойността на газопровода, който трябва да доставя „синьо гориво" в Европа от Каспийския регион, непрекъснато се увеличава.
Консорциумът „Набуко" отговори със съобщение, че няма сигнали за отказа на Унгария от проекта.
„Компанията МОЛ вече е предоставила 20 млн. евро за проекта „Набуко"," допълни Жолт Хернади и посочи, че тя „не е единствената компания, която е отправила критики относно функционирането на консорциума „Набуко".
Проектът не отчита променените условия „и днес никой не може да ви каже както точно представлява проектът „Набуко" и колко ще струва пускането му в експлоатация", допълни Жолт Хернади.
Той каза още, че е информирал партньорите си, включително унгарското правителство.
Във вторник МОЛ публикува комюнике във връзка с несигурността около проекта, както относно финансирането, така и относно снабдяването с газ, след като унгарският премиер Виктор Орбан намекна предишния ден, че компанията може да се оттегли от международния проект.
Компанията Nabucco Gas Pipeline International GmbH, която ръководи проекта, беше създадена във Виена през 2004 г. от австрийската OMV, унгарската МОЛ, румънската „Трансгаз", българската „Булгаргаз" и турската„Боташ". В проекта участва и германската компания RWE.

Ученици от САЩ изпратиха гумено пиле почти в Космоса

Ученици от САЩ изпратиха гумено пиле почти в Космоса

Запознайте се с най-новия член на малобройния клуб на космическите изследователи - гуменото пиле Камила.

Това е пътешественикът, изпратен от деца от гимназия  Bishop Union в Калифорния на височина от почти 40 километра, след което играчката се спусна с парашут на земята.

Проектът им е съвместно начинание с американската космическа агенция NASA, която се опитва да поддържа и привлича интерес към научните изследвания у подрастващите.

Освен това пилето е талисман на Обсерваторията за изследване на динамиката на Слънцето към NASA и дори има собствени профили в Twitter и Facebook.

Целта на проекта е да се измери интензивността на слънчевата радиация по време на най-силната магнитна буря от 2004 г. насам.



Малката капсула (всъщност пластмасова кутия за носене на обяда) с пилето Камила бе оборудвана с 4 миниатюрни камери, термометър и две GPS устройства. Самото пиле имаше ленти за отчитане на радиационното облъчване. Вместо ракета-носител имаше балон с хелий, който по план се спука на 40 километра. На "борда" имаше още 7 насекоми и 20-ина семки от слънчоглед, като целта беше да се провери как радиацията на такава височина - почти в открития Космос - влияе на биологичните организми.

Учениците са от групата Earth to Sky към гимназията и 17-годишната Рейчъл Молина разказва, че организираният полет е бил с "разузнавателна цел".  "Малко по-късно тази година планираме да изпратим микроби, за да проверим могат ли да оцелеят на ръба на космическото пространство", споделя момичето пред новинарската служба на NASA.


По време на продължилият около два часа и половина полет Камила прекара близо 90 минути в стратосферата, където температурата е в рамките на минус 40 до минус 60 градуса, а атмосферното налягане - едва 1% от това на морското равнище. Според специалисти това е приблизителното състояние на околната среда на Марс.

Експериментът е проведен на два пъти - веднъж на 3 март, когато слънчевата радиация е била нормална, и втори път на 10 март посред бушуващата слънчева буря.

След това деца от пети клас се включили, като засадили семената, за да видят дали цветята, които ще се получат, са различни от тези от слънчоглед, който не е пращан в Космоса.

"Хъфингтън пост" коментира, че подобни проекти са част от опитите в САЩ да се отговори на растящите притеснения, че младите американци изостават доста от връстниците си по света в дисциплини като точни науки, технологии, инженерни специалности и математика. Проучване от 2009 г. показа, че американските ученици са на 25-о място сред 34 държави в тези дисциплини - зад държави като Китай, Сингапур, Южна Корея, Хонконг и Финландия.

Президентът Барак Обама призова в следващите 10 години да се увеличат подобни инициативи, а през юни 2011 г. военноморските сили на САЩ съобщиха, че инвестират над 100 милиона долара за обучение по точни науки и технологии до 2015 г. Почти половината от поколението учени, инженери и разработчици на ВМФ ще навършат пенсионна възраст през 2020 г., допълва "Хъфингтън пост". .



„БДЖ – Товарни превози“ минава в частни ръце след 2012 г.


„БДЖ – Товарни превози“ минава в частни ръце след 2012 г.


„БДЖ – Товарни превози“ минава в частни ръце след 2012 г.
Очаквам до края на тази или през следващата седмица да стартира процедурата за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“, заяви Владимир Владимиров. Снимка: БГНЕС
До седмица се очаква да стартира процедурата по приватизация на „БДЖ – Товарни превози“.
Председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Владимир Владимиров изрази надеждаприватизацията на дружеството да стане факт до края на 2012 г.
„Има реален интерес към дружеството, има потенциални инвеститори. Дружеството е интересно“, заявиВладимир Владимиров, цитиран от БГНЕС.
Той обясни, че „БДЖ – Товарни превози“ никога не е било на печалба.
По думите на Владимир Владимиров обаче нито един от инвеститорите не се обръща директно към ръководството на холдинга, а всички разговарят с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.
„Очаквам до края на тази или през следващата седмица да стартира процедурата за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“, заяви Владимир Владимиров.

Общо показвания